自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-2-7 07:52
我地個間反而全日少了功課(暫時),學校亦每星期有兩日有功課班(不是日日有),之前我都擔心返全日會好癲,不過 ...

我地所係全日做好功課返黎
反而半日返到黎好多功課做好耐

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 11:30
咁我做咩要選擇轉校,夠你搞笑

因為你呻囉!辛苦咪轉校 有乜問題

男爵府

T.T.CatCat 發表於 23-2-7 07:05
回覆 Faylo 的帖子

以前返半日,有5樣功課,依家返全日有7樣功課,點做

珍珠宮

gallygally 發表於 23-2-7 11:26
小學全日制由1993年開始, 冇錯係接近30年了

1993年開始逐步推行小學全日制
全面推行小學全日制,係由2007-2008學年開始,

公爵府

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 11:30
咁我做咩要選擇轉校,夠你搞笑

你呻香港就叫你移民,呻份工叫你轉工,呻老公叫你離婚,申學校就叫你轉校,反映有一類人缺乏解難能力,人生只有all or none,唔需要同佢一般見識

複式洋房

Eunice0203 發表於 23-2-7 11:31
因為你呻囉!辛苦咪轉校 有乜問題

樓主個post係講出全日制佢遇到問題,我亦講出我全日制問題,你一黎就自我膨脹講自己全日制有幾好,完全忽略其他學校學生及家長遇到的問題,然後叫人有問題就轉校

你應該係下次人地呻年糕唔好食,你就叫人自己整,因為自己整得好好食2。人地感情問題,你就叫人離婚,因為你婚姻好完美。人地事業問題你就話自己份工好好pay好有前途叫人轉工,你明唔明有幾銀耳

大宅

2024年龍年勳章

幾十年前的半日制小學,明顯係因為當時香港的資源未足,無咁多校舍應付咁多學生,所以需要行半日制。
全日制其實對學生身心成長發展會較好,呢 D 一早已有研究

男爵府

回覆樓主:

我地雙職,全日後學校每日得半個鐘功課堂唔太夠,返屋企做功課溫書同親子時間少;不過小朋友返半日,下午就算有課外活動同校外活動,都仲有唔少時間比佢 hea 咗,依家咁樣小朋友充實咗,返學同同學仔食飯休息開心多咗,課外活動後甚至可以父母湊放學,算係得多於失

男爵府

gallygally 發表於 23-2-7 11:26
小學全日制由1993年開始, 冇錯係接近30年了

93年我應該仲讀緊小學,果時仲返緊上下午班,我96年先小學畢業。無留過班喎,咁耐喇?

男爵府

秋天與楓葉 發表於 23-2-7 11:33
1993年開始逐步推行小學全日制
全面推行小學全日制,係由2007-2008學年開始,
...

係囉,我細佬89年出世,佢小學畢業前都仲係上下午校,邊有30年

伯爵府

我覺得之前放鬆左,而家收返緊(全日)要時間適應

之前返全日,疫情改半日d家長都嘈到拆天

複式洋房

tailinlin 發表於 23-2-7 11:40
93年我應該仲讀緊小學,果時仲返緊上下午班,我96年先小學畢業。無留過班喎,咁耐喇?
...

93年開始逐步,好少部分做先行部隊,直到2000年先開始正式從財政預算案撥款,01年開始籌備階段。我2000讀小學重係半日制。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 hugub 的帖子

我覺得各有好處~學校就群體生活, 對於1孩家庭黎講, 應該幾好

大宅

2024勳章

其實中學都全日,唔覺中學話多功課

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 11:43
93年開始逐步,好少部分做先行部隊,直到2000年先開始正式從財政預算案撥款,01年開始籌備階段。我2000讀 ...

我唔反對全日制,啲人成日攞外國學校返全日同香港比,但有無想過課程上有分別,香港全日制唔緊要,但有啲學校用埋下畫時間教書,啲內容又快又深,仲要有增潤課程。 所以確係有啲家長會呻辛苦。

男爵府

yanyanbabypig 發表於 23-2-7 11:45
其實中學都全日,唔覺中學話多功課

中學好多時功課唔係第2日交,但小學係。

男爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 11:41
係囉,我細佬89年出世,佢小學畢業前都仲係上下午校,邊有30年

我遲4年 小一已全日制

男爵府

Eunice0203 發表於 23-2-7 11:47
我遲4年 小一已全日制

全日制應該有十零廿年,但唔會有三十年咁多。 原來理念係好,但好多學校收尾用咗下畫時間補課,變咗好多小朋友都返得好辛苦。 早幾年係聽啲家長咁講。而家回復全日制,唔知會唔會變。

珍珠宮

睇4頁都無人覆人手問題
大家又唔諗下香港老師幾受「尊重」
又話人地薪高糧準、學歷低
如果一恢復半日制
實有家長大大聲話自己係納稅人
建議教師薪資減一半
而家教育局都放風話教師不足
到時候更加多老師轉行
邊個去做教書呢啲厭惡性工作?
之前zoom,都好多家長提出要老師減人工㗎
半日制唔洗諗,老師都唔夠去返工

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 11:36
樓主個post係講出全日制佢遇到問題,我亦講出我全日制問題,你一黎就自我膨脹講自己全日制有幾好,完全忽 ...

年糕唔好食 咪下年唔好買~感情有問題咪嘗試解決問題~如果未結婚前你已知有依個問題 你仲係要繼續行既 無得怨嫁喎!間學校你報既時候已知要一體一藝啦 係咪先?又唔係話忽略既 如果覺得辛苦 轉校都未嘗係一件好事

首頁
23456...7

尾頁

跳至