自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 11:46
我唔反對全日制,啲人成日攞外國學校返全日同香港比,但有無想過課程上有分別,香港全日制唔緊要,但有啲 ...

小學得4科, 放鬆D; 到中學有7-8科仲癲

男爵府

gallygally 發表於 23-2-7 11:56
小學得4科, 放鬆D; 到中學有7-8科仲癲

我無唔放鬆喎,我間學校返全日無做唔切功課問題,我係聽身邊朋友呻,唔係間間學校都咁自律,有啲學校死谷難谷又唔見谷到啲小朋友成績好,都唔知為咩

伯爵府

只可以講係d家長要時間適應

我女小學時學校從冇導修課,準時3pm放學,即係3pm前唔可以做功課,特殊情況要寫信申請,即係小息都唔可以做功課,仲要功課量都唔小,我地都辛苦捱過左

我女校長好串,家長會當日台上一句:家長們唔好信愉快學習,學習唔會愉快,愉快唔會學習到,再送一句比家長:流淚撒種,歡呼收割

男爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 11:50
全日制應該有十零廿年,但唔會有三十年咁多。 原來理念係好,但好多學校收尾用咗下畫時間補課,變咗好多小 ...

係 本身我都抗拒 如果全日教書我都唔ok 依家午後用黎做功課/其他活動 我又ok喎!小朋友都開心!ps我個時小一已經全日教書 真係好累!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實,學校多唔多功課,關全日半日鬼事咩
選校前應一早打探

男爵府

Eunice0203 發表於 23-2-7 11:58
係 本身我都抗拒 如果全日教書我都唔ok 依家午後用黎做功課/其他活動 我又ok喎!小朋友都開心!ps我個時小 ...

係,我覺得係睇學校點安排,所以有人覺得辛苦,有人唔覺

男爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 12:00
係,我覺得係睇學校點安排,所以有人覺得辛苦,有人唔覺

所以有問題既係學校 唔係係個制度

Boeing787    發表於 23-2-7 12:29

子爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 11:57
我無唔放鬆喎,我間學校返全日無做唔切功課問題,我係聽身邊朋友呻,唔係間間學校都咁自律,有啲學校死谷 ...

學校只係將課程拖長教, 慢慢教, 有討論有活動教學, 唔同我地以前填鴨塞資料入腦, 唔可以話谷.
比較過疫情時返半日同疫情前返全日的分別就明白啦

複式洋房

Eunice0203 發表於 23-2-7 11:55
年糕唔好食 咪下年唔好買~感情有問題咪嘗試解決問題~如果未結婚前你已知有依個問題 你仲係要繼續行既 無 ...

咁你間屋開冷氣俾樓上投訴又出post呻 你可以選擇搬屋喎,做咩咁怨恨啫,你搬入間屋前都知有樓上啦,你自己選擇喎,有怨氣未買house囉

我都唔想浪費時間同你嘈,搭唔到咀。

總之,我反對小學一刀切全日制。

男爵府

gallygally 發表於 23-2-7 12:02
學校只係將課程拖長教, 慢慢教, 有討論有活動教學, 唔同我地以前填鴨塞資料入腦, 唔可以話谷.
比較過疫情 ...

咁我唔認同,到今時今日香港,我都仲係覺得好多學校仲係填鴨式教法。至於谷唔谷,間間學校都唔同

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 12:03
咁你間屋開冷氣俾樓上投訴又出post呻 你可以選擇搬屋喎,做咩咁怨恨啫,你搬入間屋前都知有樓上啦 ...

已知有樓上 但唔知樓上唔開冷氣丫嘛無話怨唔怨恨 我又真係搬左既 依家住得好舒服 多謝你關心

大宅

返全日好, 之前返半日放學又有校隊訓練, 搞到近3點先有午飯食, 而家過番正常時間食午飯
仲有返半日個時每堂時間少左10分鐘, 小息又少左5分鐘, 教書時間不足趕頭趕命咁教, 學生吸收唔好
雖然而家叫做返全日其實只係多3個鐘鐘, 但小朋友可以更享受校園活, 學校亦回復疫情前安排唔同課外活動比小朋友玩

Boeing787    發表於 23-2-7 12:29

子爵府

tailinlin 發表於 23-2-7 12:06
咁我唔認同,到今時今日香港,我都仲係覺得好多學校仲係填鴨式教法。至於谷唔谷,間間學校都唔同
...

咁呢D 學校教學手法, 間間唔同唔出奇, 自己想要邊D咪自己選擇好. 咩學校只要肯讀都唔會讀唔到架.
我地細個都係咁大!

子爵府

不過小學返全日的確係辛苦, 特別係初小

象牙宮

回覆樓主:

全日制好多年啦…係辛苦架,生之前考慮清楚囉

象牙宮

gallygally 發表於 23-2-7 12:15
不過小學返全日的確係辛苦, 特別係初小

我仔小一小二,寫寫下詞語訓左

子爵府

無話可說 發表於 23-2-7 12:16
我仔小一小二,寫寫下詞語訓左

應該高小先全日會比較好。

子爵府

無話可說 發表於 23-2-7 12:15
全日制好多年啦…係辛苦架,生之前考慮清楚囉

就近入學已差好遠

男爵府

秋天與楓葉 發表於 23-2-7 11:33
1993年開始逐步推行小學全日制
全面推行小學全日制,係由2007-2008學年開始,
...

嗰時真係好多餘,一刀切,應該部分全日部分半日

伯爵府

回覆樓主:

我小朋友返佐全日後好開心,同同學玩的時間多佐,有一個鐘功課班,通常會做佐大半回來。我又唔駛預佢午餐,吹佢食午餐。現在好似多佐時間溫書。之前都都好抗拒返全日,但現在又覺得大家開心。不過平日的興趣班要改佐佐星期日朝。但呀囝話佢鐘意現在咁多啲

首頁

尾頁

跳至