自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

香港大學醫學院等機構組成的研究團隊
打第3和4劑復必泰後100天,有效性分別下降至6%和11%.

(注意字眼,不是下降""6-11%, 而是下降""6-11%)
咁即係每3個月
打一針booster,
歐洲某國藥監局去年已提出這點,只是被滅了聲)

科興每6個月打一次,但不知誰決定時間表先進國家疫苗(BoT)齊,公佈每3個月打一次booster.

去年,政府話第二代科興疫苗會在今一月底運到,2月頭可以開始接種 (長者優先). 但至今,連運到的消息都冇.打去問生署及covid聯合辨事處都冇人知幾時運到.

是否特登放慢板,讓2價BoT獨霸市場耐些及銷量高些??

[size=18.005px]quote 自:東方日報
2023年2月8日週三 上午5:45
[size=18.005px]【本報訊】新冠疫苗防感染成效不高,常遭詬病。由香港大學醫學院等機構組成的研究團隊指,在接種新冠疫苗後100天針對Omicron感染的有效性將迅速減弱。研究人員又預料,在去年1月1日至7月31日期間,逾45%港人已受到Omicron變種病毒株感染。

[size=18.005px]研究人員估計,在接種疫苗後7天,3劑和4劑復必泰在預防Omicron感染的有效性分別為48% 和69%,但到疫苗接種後100天時,有效性分別降至26%和35%。3劑和4劑科興在接種7天後有效性分別為30%和56%到疫苗接種後100天時分別下降至6%和11%

侯爵府

研究人員估計,在接種疫苗後七天,三劑和四劑復必泰在預防 Omicron 感染的有效性分別為 48% 和 69%,到疫苗接種後 100 天時,有效性分別降至 26% 和 35%。三劑和四劑科興在接種七天後的有效性分別為 30% 和 56%,到疫苗接種後 100 天時分別下降至 6% 和 11%。

https://www.hku.hk/press/press-releases/detail/c_25765.html

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-2-8 16:32
是否特登放慢板,讓2價BoT獨霸市場耐些及銷量高些.
我覺得你應該直接email盧寵茂問吓佢

Politics aside, 所以打疫苗最好係12月, 高峰期之前

侯爵府

ps, 之前我都話如果想打二價疫苗就唔好等國藥㗎啦,而家第七波疫情都完結啦,不過都好, 打少dose就少啲副作用, everyones happy

公爵府

根據你內文,下降至6%和11%的不是科興嗎?

利申:兩枝都唔會打

侯爵府

我而家淨係想知幾時取消學生快測同埋口罩令

ps 唔係話要聽日即刻取消,但俾個期好唔好?

Boeing787    發表於 23-2-8 17:32

翡翠宮

MrBeast 發表於 23-2-8 16:43
研究人員估計,在接種疫苗後七天,三劑和四劑復必泰在預防 Omicron 感染的有效性分別為 48% 和 69%,到疫苗 ...

假如港大的數字是可信的,而不是拖科興落水, ie.復必泰和科興第3/4針加強劑的功效都係100日後跌至6/11%.
兩個品牌的加強劑如數字一樣( 是碰巧?)
都要每3個月打一次booster,
大家就要考慮下,
既然打得咁頻密,
寧願打副作用少或副作用多的品牌?

做家長的更要慎重考慮,
自己活了半世,
但子女的人生仍是流流長.
mRNA是新科技, 長遠的副作用要10年8年後先知.

Prosperous    發表於 23-2-8 18:44

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-2-8 17:04
假如港大的數字是可信的,而不是拖科興落水, ie.復必泰和科興第3/4針加強劑的功效都係100日後跌至6/11%.
兩 ...
明報咁寫你會唔會明啲

研究結果顯示,接種第三針或第四針復必泰,一周後防感染的疫苗有效性分別為48%及69%,100日後將下跌至26%及35%;接種第三針或第四針科興一周後,疫苗有效性分別是30%及56%,100日後將降至6%及11%。

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-2-8 17:04
兩 ...
我唔係咁理解喎.

不過冇所謂啦, 中小學生呢個年齡群,基本上打咗三針已經係非常之安全,重症風險好細, 之後打唔打, 打邊隻, 自己決定. 事實上,中小學生想打第四針都冇得打

水晶宮

2024勳章

MrBeast 發表於 23-2-8 17:03

你的偶像如是說
attach1/tmp/phpuvpoOk

翡翠宮

whyyou 發表於 23-2-8 17:08
明報咁寫你會唔會明啲

研究結果顯示,接種第三針或第四針復必泰,一周後防感染的疫苗有效性分別為48%及69% ...

明報及東方都話自己報導了港大的報告, 但加埋港大官網的報告,
竟然出了3個版本的研究數字(結果)

信那份報告,
自己決定

侯爵府

czl115 發表於 23-2-8 17:18
你的偶像如是說
佢講有咩用姐,政府都唔聽佢支笛

侯爵府

你的偶像如是說
ps, 三月底, not too happy but 勉強都可以接受,但特首而家係話三月底先考慮考慮考慮,希望佢同以往一樣, 一考慮好快決定

男爵府

MrBeast 發表於 23-2-8 17:03

我估計學生快測會係2月28號後取消,口罩令則在3月取消。
風繼續吹,不忍遠離...

水晶宮

2024勳章

MrBeast 發表於 23-2-8 17:34
ps, 三月底, not too happy but 勉強都可以接受,但特首而家係話三月底先考慮考慮考慮,希望佢同以往一樣, ...

所以就唔好成日嘈喇,耐心啲,等到3月再嘈

翡翠宮

你的偶像如是說

按衛生署官網,
流感的高峰期有兩個,
分別是1月-3/4月和7-8月.

如果政府係怕流感的高峰期
和covid夾擊,3/4月都不應解除口罩令

利申: 園教授或任何“專家” 都不是我的偶像.
講得有理據我就信,
冇理據就國際專家都唔信,
要自己research 求證.

侯爵府

czl115 發表於 23-2-8 17:35
所以就唔好成日嘈喇,耐心啲,等到3月再嘈
唔講, 特首又點知道啲民情係點呢?

水晶宮

2024勳章

MrBeast 發表於 23-2-8 18:03

你偶像都話左3月底4月初放開口罩令,有確實的科學依據。你而家咁早嘈咪又係白嘈,唔通你唔信科學,以及偶像?

公爵府

BK Milk勳章

MrBeast 發表於 23-2-8 17:34
ps, 三月底, not too happy but 勉強都可以接受,但特首而家係話三月底先考慮考慮考慮,希望佢同以往一樣, ...

取消快測就ok啦!口罩其實就算取消我都要個仔帶住上堂。

公爵府

BK Milk勳章

MrBeast 發表於 23-2-8 18:03

特首咪一早講左law,起碼要過左個高峰先考慮,而且都要睇下會唔會再有新變種先得架!

首頁

尾頁

跳至