自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

奇異果小邱 發表於 23-2-10 10:25
回覆 issactmaria 的帖子

如果果個係你,你接受到嗎?

名校生唔一定成績好,成績好唔一定品行好,我見過黑暴期間,成績好嘅學生走去掟磚,破壞港鐵,最後出嚟嘅成績係幾個5**。所以總括嚟講,名校生同成績好嘅學生,唔一定係你心目中嘅乖乖仔/女!
Minniemouse:-P

公爵府

2024年龍年勳章

KUDOS 發表於 23-2-9 23:14
我睇咗,覺得係一套好好嘅電影,值得父母同青春期嘅小朋友去睇,有教兒育女同教學方面反思嘅意思。我自己就 ...

有乜野途徑可以睇到呢套戲呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

老翻太太 發表於 23-2-10 12:26
總之雙方都有問題,但阿聆絕對不是所謂弱者!勿跟車太貼

佢絕對不是弱者啊,喺片入面佢係好積極好有鬥心嘅人,出去聯校識到班男仔圍住佢,點人做野口口聲聲「朕叫你…..,朕唔鍾意…..」到大啲就上莊,選學生會主席…. 我都係讀女校,見過唔少呢啲一直要做風頭躉嘅女仔,佢哋大個之後,正所謂三歲定八十,出嚟做嘢都係成焦點,今次佢都成功了,唔比人上映,家下一石激起千層浪。

大宅

奇異果小邱 發表於 23-2-10 12:53
其實要起泳池的話,我覺得係校內出VCD, 播....都大把新/舊生支持啦!!

點解要上電影院.........俾一個唔想高 ...

因為導演好大喜功,利慾薰心!想要攞獎!拍咗咁耐唔甘心只係出dvd!未同晒當事人傾掂就夾硬上畫!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

喜歡睇紀錄片,知道有呢套戲想睇,無諗過咁大爭議

反對既女仔攞黎講

違約就話要賠錢姐,唔願意可以唔拍,退出唔駛賠錢喎,唔願意拍唔同家長講,仲可以拍成10年,當初細路,後來都成年啦,自己揸唔到主意嘅

話明籌款,梗係愈多人睇愈多人比錢籌既錢會愈多,無理由唔知呢個道理啩,女仔本身籌款目標係乜呢?

唔想私隱外洩,唔想揚比人知自己往事,開始唔應該應承,就算話年少無知都唔會 配合拍到十年,唔係突然之間比人揭露喎,仲話曾經反叛期,反叛嘅時候好多野做得出啦,唔拍又做唔出?

最初果份通告唔似我地簽既一般通告,相信學生同家長清楚明白係點一回事,不過最後份同意書又係多餘,人地唔同意咪剪左先上囉,拍咁耐,大把片段可補上啦,唔同意又上,問黎做乜?

令人費解

大宅

回覆 麟媽媽 的帖子

你嘅批評,就證明左觀眾憑電影剪輯,會對佢嘅為人作出負面嘅睇法、偏見。

當事人已經表明拒絕自己嘅私人生活被公開放映,你睇過段片,又何必再繼續網絡攻擊一個年輕人呢?

子爵府

tweety_joey 發表於 23-2-10 11:48
還有,在各論壇上,大部份只係針對張導發言.
但如對影片擁有者,英華學校董事會有微言..
就會被冷對..

就係囉

男爵府

minniemouse 發表於 23-2-10 12:57
名校生唔一定成績好,成績好唔一定品行好,我見過黑暴期間,成績好嘅學生走去掟磚,破壞港鐵,最後出嚟嘅 ...

其實香港名校成績好,只係熟識考試既一套,和尊從老師既思維去處理事件..
反而呢班"好"學生,最易被熱心教師"洗腦",缺乏自我批判既想法...
跳唔出"框"子去分析事情..

珍珠宮

2024年龍年勳章

tweety_joey 發表於 23-2-10 14:53
其實香港名校成績好,只係熟識考試既一套,和尊從老師既思維去處理事件..
反而呢班"好"學生,最易被熱心教師" ...

尊從老師思維?!果班所謂名校生,先唔啋你。
Minniemouse:-P

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我終於喺好難頂嘅情況之下,睇哂張婉婷嘅訪問
佢自己親自講, 舊校長想搵去拍嘅係學校經歷 搬遷嘅變遷, 而佢自己喺個節目入面不停咁講~~我唔理呀~~ 我唔理呀, 我只係想拍班女仔 ,我冇興趣拍建築物拍學校~~ 根本就有違學校當初 既原意, 亦都睇到佢幾咁無恥
總有離別的時候

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Amypolo 發表於 23-2-10 13:35
回覆 麟媽媽 的帖子

Don’t get me wrong! 我冇批評佢,九成以上呢類名校風頭躉,出到嚟社會工作都係十分成功!有自信有鬥心,我邊係攻擊佢?所以你話睇幾隻字都可以咁來解讀,連套戲都冇睇過嘅,單憑網上幾隻字,可以點理解?!

男爵府

2023年兔年勳章

麟媽媽 發表於 23-2-10 13:11
佢絕對不是弱者啊,喺片入面佢係好積極好有鬥心嘅人,出去聯校識到班男仔圍住佢,點人做野口口聲聲「朕叫 ...
吓!乜原來佢咁㗎!我未睇過《給19歲的我》所以唔清楚,其實就阿聆呢件事,我都好多疑問,因為佢一早拍咗套電影《深藍》,都已經係電影明星啦,眾所周知,做得明星就預咗會畀記者偷拍冇哂私隱,食得鹹魚抵得渴,我見以前啲明星想要告都好難告得入,就算戴安娜王妃都畀記者追訪追到揰車死埋

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

"違約就話要賠錢姐,唔願意可以唔拍,退出唔駛賠錢喎,唔願意拍唔同家長講,仲可以拍成10年,當初細路,後來都成年啦,自己揸唔到主意嘅"

家長簽的是同意書,不是合約。合約要有consideration,即利益,一文都得。沒有consideration的不是合約,不存在違約的問題。同學有説過,中三開始有人不願意繼續拍攝要退出,被威脅說退出要負法律責任,中學的學生會被騙到很正常,因爲社會經驗不夠又面對的是學校。成年後其中一位拒絕公映,不簽新的同意書。但學校認爲10年前的家長同意書就夠了,照去。教育局應該要學校交代,中間拍攝過程中,學生要求退出,學校有沒有用法律責任威脅過學生,學校有咨詢法律意見,相信律師也會告訴學校沒有consideration的不是合約,退出沒有法律責任不用賠錢。學校是明知不是合約但用法律責任威脅學生,還是真的以爲是合約用違約賠償來威脅學生?有沒有不當行爲。

話明籌款,梗係愈多人睇愈多人比錢籌既錢會愈多,無理由唔知呢個道理啩,女仔本身籌款目標係乜呢?

校慶或者Open day的時候放那兒賣,賣的錢歸學校是籌款。全港影院公開放映是商業行爲,女仔的目的是阻止公映,即阻止籌款變成商業行爲。這點上教育局應該查學校,學校不能利用學生從事商業行爲。

唔想私隱外洩,唔想揚比人知自己往事,開始唔應該應承,就算話年少無知都唔會 配合拍到十年,唔係突然之間比人揭露喎,仲話曾經反叛期,反叛嘅時候好多野做得出啦,唔拍又做唔出?

上面回答過了,中間要退出,被威脅,學生對學校是弱者,未成年人對成年人是弱者。弱者反抗無效是正常現象。

最初果份通告唔似我地簽既一般通告,相信學生同家長清楚明白係點一回事,不過最後份同意書又係多餘,人地唔同意咪剪左先上囉,拍咁耐,大把片段可補上啦,唔同意又上,問黎做乜?

說對了,女生爭取的就是cut掉她的部分,但導演不肯,校董會開學決定原樣公映。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

glyna 發表於 23-2-10 15:38

"違約就話要賠錢姐,唔願意可以唔拍,退出唔駛賠錢喎,唔願意拍唔同家長講,仲可 ...

中學的學生會被騙到很正常,因爲社會經驗不夠又面對的是學校。成年後其中一位拒絕公映,不簽新的同意書。

我意思佢大學時仲拍緊喎

校慶或者Open day的時候放那兒賣,賣的錢歸學校是籌款。全港影院公開放映是商業行爲,女仔的目的是阻止公映,即阻止籌款變成商業行爲。

藝術片上電影院放就變成商業片?目的同實際上係籌款咪得囉,除非學校話冇喎公映所得款項冇比過學校喎,就話姐,點解佢唔當係籌款,要堅持話係商業係商業係商業,唔係籌款所以我咪話攞黎講囉。正如上面jm所講,公映前已經唔止校慶或者Open day的時候放那兒賣啦,已在世界走一圈。

不過是旦啦,我自己就願意比錢睇既,當戲又好為學校籌款又好,希望快d cut 左唔願‘比咁多人睇’d人既片段快快上畫啦

男爵府

saming999 發表於 23-2-10 15:34
吓!乜原來佢咁㗎!我未睇過《給19歲的我》所以唔清楚,其實就阿聆呢件事,我都好多疑問,因為佢一早拍咗套 ...

(emoji)

大宅

回覆 saming999 的帖子

2013年嘅時候,佢13歲,電影係虛構故事,唔可以混為一談。事主拒絕嘅,係將自己嘅私人生活片段公映。

停映、學校退選、張婉婷退選,算係相對負責任嘅做法。作為觀眾嘅大眾,無必要繼續針對/ 攻擊/ 抹黑每一個當事人。

大宅

你當係戲又好、好奇又好,對你黎講無所謂、唔重要。

對於唔願意將私人片段公開嘅當事一人黎講,每一個hit rate 都係一個傷害。

最終事件可以有圓滿嘅解決方法當然係最理想。張堅庭話齋,張導演唔係惡毒,只係太天真咁用左戲劇嘅手法去處理紀錄片。

件事本身演變成雙輸嘅局面,無人樂見。身為微塵嘅公眾不如接受女生嘅表態、亦鼓勵制作單位往後仲有無機會作出跟進同配合。

男爵府

2023年兔年勳章

Amypolo 發表於 23-2-10 16:24

我知電影係虛構,但電影圈係點,大家都知娛樂圈係一個大染缸,當年英華女校由灣仔搬上半山, 都係希望離開灣仔呢個當年係龍蛇混雜嘅地方同埋想避開鼠疫(資料:https://m.facebook.com/lala.lau. ... bPZEBK8HZRFQ9ivBTZl

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Amypolo 發表於 23-2-10 16:24

虛咩構啫, 個故事咪又係用返佢個家庭做藍本
天朗氣清

子爵府

issactmaria 發表於 23-2-9 21:18
本來好想又未睇“給十九歲的我”,當上星期日話翌日開始暫停放映,有無衝動想去睇?
我原本一早预咗今星睇 ...

如果有賠償,D人會唔會釋懷

首頁

尾頁

跳至