自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

請問邊到要做核酸?網上資料好含糊

珍珠宮

題外話:驟眼看標題, 以為講係香港出(發外國)竟(是)去歐洲。
原來係「出境」

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Bb14312 發表於 23-2-10 20:54

都係睇入境國家要求啫
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

你去邊個目的地先?

子爵府

2024年龍年勳章

babytt2 發表於 23-2-10 21:46
你去邊個目的地先?

英國

侯爵府

Bb14312 發表於 23-2-10 20:54

唔使做。 The UK has introduced COVID-19 related border measures for people arriving into England from mainland China. These restrictions do not apply to anyone travelling from Hong Kong.

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/hong-kong
你睇緊乜嘢網上資料?

子爵府

2024年龍年勳章

Chole 發表於 23-2-10 23:02
唔使做。 The UK has introduced COVID-19 related border measures for people arriving into England f ...

如果去完英國入巴黎?因為知道而家由香港直接去巴黎係需要做核酸

侯爵府

Bb14312 發表於 23-2-11 10:26
如果去完英國入巴黎?因為知道而家由香港直接去巴黎係需要做核酸

法國政府冇規定入境前幾多日去過大陸/香港要做COVID test (美國係10日),所以去完英國去法國冇要求,transit 除外。十一歲以下都唔使做。

可以去CX check :

https://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/covid-19/worldwide-travel-restrictions.html

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Chole 發表於 23-2-11 11:30
法國政府冇規定入境前幾多日去過大陸/香港要做COVID test (美國係10日),所以去完英國去法國冇要求,tran ...

多口問一些,香港飛英國再入境意大利

請問意大利使唔使做核酸呢

答唔答都多謝你先

祝你身體健康謝謝

子爵府

eemm 發表於 23-2-11 12:05

我都正想知意大利和瑞士要不要,而且米蘭機場早前要做,不知有沒有取消到。

侯爵府

eemm 發表於 23-2-11 12:05

多謝祝福,亦祝你身體健康旅程順利!

香港包括喺中國,要有核酸:

https://conshongkong.esteri.it/consolato_hongkong/en/la_comunicazione/dal_consolato/2020/08/aggiornamento-sulle-regole-di-entrata_1.html

但冇要求之前停留過香港就需要,所以去完英國就應該唔使,transit 除外,因為check in 櫃位會睇。

穩陣起見,最好email 問多次consulate ,我之前問過,佢哋都會答。

侯爵府

Chole 發表於 23-2-11 12:27

thx info

侯爵府

eemm 發表於 23-2-11 22:04
thx info

Sure !

侯爵府

Chole 發表於 23-2-11 12:27

我唔係咁睇得唔明

因為係我其中一個老細去,我travel agent雞雞地,佢去英國停留一日跟住再去米蘭

侯爵府

eemm 發表於 23-2-11 22:13
我唔係咁睇得唔明

因為係我其中一個老細去,我travel agent雞雞地,佢去英國停留一日跟住再去米蘭

佢張機票係咪一張過,transit /stopover 英國?還是分開兩張買?

如果一張過, check in 航空公司會俾哂兩張 boarding pass ,咁會攞PCR 睇。

如果分開兩張,佢喺英國 check in 應該唔需要。

不過亦有一個風險,就係航空公司唔清楚要求,見到佢揸香港特區護照就問佢攞PCR test result,我喺Facebook 群組經常見到航空公司攪錯哂而拒絕 乘客登機。上兩個星期我喺Honolulu transit 返香港,突然call 我去 boarding gate ,counter 問我攞PCR ,我話政府已經改咗條例lu wor ,只要RAT,佢再 check 下至話佢自己唔update !

所以最好白紙黑字 email Italy Consulate ,有事可以show 俾航空公司。

再穩陣啲就出發前去做咗PCR 先,$240,快靚正!

侯爵府

Chole 發表於 23-2-11 22:52
佢張機票係咪一張過,transit /stopover 英國?還是分開兩張買?

如果一張過, check in 航空公司會俾哂 ...

多謝你不厭其煩咁答我

佢拿美國護照相信好啲

侯爵府

Chole 發表於 23-2-11 22:52

如果一張過, check in 航空公司會俾哂 ...

佢會喺英國逗留兩日,謝謝你呀

侯爵府

eemm 發表於 23-2-12 15:39
多謝你不厭其煩咁答我

佢拿美國護照相信好啲

no problem! 宜家出門真係有啲煩。

首頁

尾頁

跳至