自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

我星期六由香港去深圳,or 深圳返香港喺香港關口,係用免觸式接觸過關,真係好方便。

有jm提供:

https://youtu.be/JjIRrovvhl8

https://www.youtube.com/watch?v=nPuhOnFsYVc

首先你要download個政府app叫智方便,之後去郵局做認證,因為郵局嘅職員要睇你個樣係本人,先至啟動智方便。

搞掂咗郵局之後,你就去App Store download個app叫做e-channel。咁到時撳幾個掣佢就會link去智方便

咁你以後過關,我係指香港嘅關口,你連身份證都唔使拎出嚟,打開個e- Channel app ,佢會有個QR code俾你,你Scanner scan佢部機,個閘口就開,跟住你除口罩望住個鏡頭,佢用人面識別技術,就會認證到,之後開個閘門俾你,咁你就過到關。

attach1_sign/tmp/php4LNW2S
attach2_sign/tmp/phpH23xus

MICLOH168    發表於 23-2-14 10:32
hinhin_ma    發表於 23-2-13 16:37
Kuromi1127    發表於 23-2-13 14:55
icyblueblue    發表於 23-2-13 12:17
funfun759    發表於 23-2-13 12:08
Rita    發表於 23-2-13 09:48
agnes178    發表於 23-2-13 09:35
珠氏家庭    發表於 23-2-13 09:06

水晶宮

回覆樓主:

智方便呢個app, 可以用來遞交申請表,例如續領車牌,續領行車證,佢會自動幫你喺網上填表,唔使又要入一大堆個人資料。

我覺得好值得花少少時間去整。

各位,經過一日嘅討論,我而家summarize :(14/2/2023 update)

如果你唔使網上報稅、搞車輛續牌、辦理特區護照等等,你係唔使去郵局認證,即係你唔使用智方便+。

咁你直接喺自己個app裝「智方便」,(一樓有教學),再裝埋 e-channel, 唔使去郵局認証。

多謝各位jm提供各項的資料

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 23-2-13 07:38
我星期六由香港去深圳,or 深圳返香港喺香港關口,係用免觸式接觸過關,真係好方便。

首先你要download個 ...

上次無玩,返黎dl左,但最麻煩係又多個app

panda361    發表於 23-2-13 15:25
放下自在

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

多謝分享

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

謝謝分享, 好有用

珍珠宮

wcandtt 發表於 23-2-13 07:38

首先你要download個 ...

rating 2.5

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

水晶宮

cattz288 發表於 23-2-13 07:40
上次無玩,返黎dl左,但最麻煩係又多個app

當你要續行車證、搞身份證、續領車牌、交報稅表等等……….用智方便真係好好。

二用e-channel 過關,完全唔使攞個身份證出嚟,減少跌嘅機會,但手提電話你永遠喺對手度,我真係好欣賞呢個app

水晶宮

終極熊貓 發表於 23-2-13 07:43
rating 2.5

當過關唔使攞身份證出嚟,呢個app就100分㗎啦,我星期六過關,我臨想去之前叫我班朋友記住download,佢哋用完之後都勁讚

男爵府

回覆樓主:

感謝分享

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 23-2-13 07:45
當你要續行車證、搞身份證、續領車牌、交報稅表等等……….用智方便真係好好。

二用e-channel 過關,完全 ...

智方便+app一早就有,e channel app如果可以痴埋去智app度就更理想
放下自在

男爵府

回覆樓主:

多謝樓主分享,收藏先

男爵府

謝謝分享!好有用

水晶宮

cattz288 發表於 23-2-13 07:49
智方便+app一早就有,e channel app如果可以痴埋去智app度就更理想
...

咁又係

我未知道有 e-Channel呢個app嗰陣時候,我以為呢個function係喺智方便裏便,後尾我search咗之後,原來係要自己再裝嘅,所以我喺上大陸之前嗱嗱臨叫班朋友一齊裝,所以過關嗰陣時幾秒係搞掂,佢哋都大贊勁方便。

侯爵府

畀面勳章

wcandtt 發表於 23-2-13 07:45

二用e-channel 過關,完全 ...

謝謝分享剛剛登記完成

侯爵府

回覆樓主:

唔使一定要去郵局認証,有啲商場同地鐵站有嗰部認證機。

goldpiglet    發表於 23-2-13 21:02

水晶宮

PW530 發表於 23-2-13 07:55
謝謝分享剛剛登記完成

好快手

快啲上去過關,感受吓佢嘅方便,不過我喺蓮塘過關,因為佢係新口岸,就有呢一個免觸式過關,唔知羅湖、落馬洲有冇呢一種免觸式過關

請問有冇姊妹可以解答?

水晶宮

pochario 發表於 23-2-13 07:58
唔使一定要去郵局認証,有啲商場同地鐵站有嗰部認證機。

原來有呢啲咁嘅嘢,好多謝你報料

請問你可唔可以話俾我哋知,有乜嘢商場同埋地鐵站有呢部機?謝謝

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

請問知唔知11歲以上有兒童身分證(有相)整唔整到contactless e-channel? 之前過關帶住小朋友,一直只可以用櫃檯,依家攞左兒童身分證,如果整到可以一齊用e道過關就方便好多!

水晶宮

alicewtw 發表於 23-2-13 08:01
請問知唔知11歲以上有兒童身分證(有相)整唔整到contactless e-channel? 之前過關帶住小朋友,一直只可以 ...

11歲以上好似得,你睇吓以下:

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/echannel_residents.html

首頁
12345...14

尾頁

跳至