自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

啱啱通關上咗大陸一次半次的人或者根本未上,就成日都話香港落後嘅人, 你哋係咪只係局限於香港大陸兩邊沒有去過其他地方呢? 單單電子支付一項輸蝕給大陸就話香港落後? 日本,星加坡,台灣,韓國,英國都係使現金多,唔使返一轉大陸返嚟踩到自己嘅香港咁呀?!

RAA    發表於 23-2-13 16:58
九暈畏    發表於 23-2-13 16:12
littlefunpig    發表於 23-2-13 14:20
ntk_mami    發表於 23-2-13 13:57
登陸火星    發表於 23-2-13 11:50
la_source    發表於 23-2-13 11:48
Boeing787    發表於 23-2-13 11:38
psleung803    發表於 23-2-13 11:15

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 23-2-13 09:39
啱啱通關上咗大陸一次半次的人或者根本未上,就成日都話香港落後嘅人, 你哋係咪只係局限於香港大陸兩邊沒 ...

大陸在電子支付方面確是世界的領導者,但不代表香港落後!

水晶宮

2024年龍年勳章

Ritzmary 發表於 23-2-13 09:41

唔駛勞氣~~
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁大陸電子支付真係 , 連外國早幾年好多都已有支付寶微訊比遊客用

外國一向比信用卡多, 可以連cash都唔駛用到

香港就乜都得, 街市都有支付寶果啲啦

十一哥    發表於 23-2-13 10:22

子爵府

回覆樓主:

我冇返大陸。
如果各國遊客去,付現金人仔可以嗎?

子爵府

牛年勳章

啱啱通關上咗大陸一次半次的人或者根本未上,就成日都話香港落後嘅人, 你哋係咪只係局限於香港大陸兩邊沒 ...

No la ,朋友而家系日本玩,佢話好多地方用電子錢包,有D便利店連現金都唔收

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔止支付模式
例如上網call車都先進好多啦
不過大陸人有d野仲有待進步既
各有各優勢
何必太介懷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

電子支付係慢 d,自從疫情,令大家習慣同追上,其實無咩大不了。
有人鍾意吹捧國內先進,係嘅,急促升軌路上,份外見到進度。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

樓主,十卜。
見到另外個POST,有D UN 耳。

伯爵府

電子支付只是其中一樣,家人長期大陸公幹,內地進步神速,香港比大陸各方面已經落後多年

子爵府

回覆樓主:

但有一個唔好處就係
有次內地地震。斷哂電。D人因為習慣用電子支付。無現金係手。斷電,手機又無哂電。變左無錢買野。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔好意思,更正一下,日本自從疫情,電子支付已經好流行,基本上唔使點用現金,可能部分 locker 仲要入 coins。
英國現金唔流行,阿仔手上少量現金,住咗成年都仲喺度。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為香港一直係先進城市,大陸本來係又窮又落後嘅國家,兩廂對比有種恨鐵不成鋼嘅感受,合理批評不等於踩。

winwint    發表於 23-2-13 22:05
hinhin_ma    發表於 23-2-13 15:05
Amy7802    發表於 23-2-13 12:54

侯爵府

唔止電子支付一項
長期兩邊走, 差距越來越大係事實

伯爵府

八達通最好 電話一無電已經煩到死

子爵府

其實除咗電子支付,仲有好多都好先進嘅科技同服務

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

露比2006 發表於 23-2-13 09:50
我冇返大陸。
如果各國遊客去,付現金人仔可以嗎?

絶對可以。

以前返內地,無內地銀行, 用唔到電子支付,用埋叫車。

店員係HELPFUL & FRIENDLY 咁幫你下單, 叫車的。 (不過,睇電影就真係無計, 幫唔到手)

用人工的, 仲可以叫小朋友練下胆,同服務員溝通一下。

水晶宮

Ritzmary 發表於 23-2-13 09:41

美國仲落後,電子支付很多地方是用不到

珍珠宮

其實唔係香港落後, 係香港人自己原地踏步, 你見一通關bk多咗幾多支付寶同wechat pay post, 幾多人講極都唔明, 問完又問, 上大陸嗰啲去到關口又話唔識做申報, 之前安心出行唔識掃, 攞消費券又係話唔識登記唔知點解攞唔到, 個個都話自己老人家學唔識, 人地大陸啲老人家就乜都識, 事實上香港大部分人用智能電話淨係識用whatsapp

littlefunpig    發表於 23-2-14 12:06
hinhin_ma    發表於 23-2-13 15:06
cathngai    發表於 23-2-13 13:22

珍珠宮

講明先,我無講過香港落後
講落後的人,會唔會就係指生活科技上,咁國內的確係發展得好快。

首頁
12345...20

尾頁

跳至