自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

昨晚朋友生日、大家閒話家常、他朋友父親一直買了危疾保、因為有兩條心臟血管阻塞、要做通波仔手術、 於是他便通知經紀、 但經紀告知、心臟三條血管或以上阻塞、才算危疾、 所以塞兩條冇得賠~

買保險時、真係要睇清\問清楚條文~

真是想不到阻塞三條或以上、才可獲賠償~

kekka    發表於 23-3-22 09:51
babycam    發表於 23-2-14 12:35
funfun759    發表於 23-2-14 11:59
MICLOH168    發表於 23-2-14 10:28
MrBeast    發表於 23-2-14 09:24

子爵府

回覆樓主:

大宅

大力大力 發表於 23-2-14 06:22
昨晚朋友生日、大家閒話家常、他朋友父親一直買了危疾保、因為有兩條心臟血管阻塞、要做通波仔手術、 於是 ...

好唔抵

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係

翡翠宮

畀面勳章

危疾同醫療的保障範圍不同,買時要睇清楚

yeung_ma    發表於 23-2-14 09:39
ada0707    發表於 23-2-14 08:42
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

心臟好似係得四條血管, 要塞三條先賠

公爵府

昨晚朋友生日、大家閒話家常、他朋友父親一直買了危疾保、因為有兩條心臟血管阻塞、要做通波仔手術、 於是 ...

一見危疾就火滾,只怪自己當初只聽保險講,冇細心睇條款,依家就知保險好x街

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

其實吾使點睇
知自己買邊部位
中最衰果款就有
吾係佢哋食乜

伯爵府

貓咪達人 發表於 23-2-14 07:27
一見危疾就火滾,只怪自己當初只聽保險講,冇細心睇條款,依家就知保險好x街
...

部份賠償條款真係好絕,有得賠時應該得返半條人條

未買果陣咩病都有得賠,通普人鬼知咁多,如血管塞幾多條,每條塞幾多成,如癌,、又分原位癌,.唔原位癌....

我唔敢話保險呃人,
但睇曬識曬所有嘅條款都唔簡單

男爵府

畀面勳章

係邊一間?我媽咪早幾年塞左2條通波仔都賠左

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

只買危疾, 無買醫療? 我爸爸十幾年前都通過波仔, 佢無買危疾, 有買醫療及住院個d,都賠到9成左右

珍珠宮

一般危疾條款係要塞3條就可以賠晒100%, 但塞一條要通波仔都可以賠某個百份比(好似係1x%), 你叫朋友再攞返份保單條款再睇清楚。

大宅

危疾係高門檻,因為一筆過賠條大數
正常有埋住院醫療都可以claim到手術費

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

唔知現在有冇變, 以前曾經問過, 要兩隻手傷殘先有得賠, 一隻手係冇嘅, 當年決定不買危疾保。

珍珠宮

唔使咁快下定論,我在網上找到AIA嘅危疾(通波仔) 嘅條款:

44. 其他嚴重的冠狀動脈疾病

嚴重的冠狀動脈疾病是指有最少三(3)條主要冠狀動脈分別閉塞達最少百分之六十(60%)或以上,並只限以冠狀動脈造影術作證明(非創傷性之診斷程序並不符合此要求)。
就此定義而言,「主要冠狀動脈」是指任何左動脈主幹、左動脈前降支、迴旋動脈及右冠狀動脈(但不包括所有上述之動脈的分支血管)。

塞晒3條69%以上就可以claim 100%危疾

公爵府

虎到金來勳章

佢都chi chi地, 塞得3條死得啦, 有咩理由咁都唔賠

珍珠宮

「早期危疾」

33.微創進行直接的冠狀動脈搭橋手術

微創進行直接的冠狀動脈搭橋手術是指確實透過微型的開胸手術(於肋骨之間開一個細小的切口),進行冠狀動脈搭橋手
術,以矯正一(1)條或以上冠狀動脈狹窄或閉塞。微創進行直接的冠狀動脈搭橋手術亦可稱爲「鎖孔」式冠狀動脈手術。
有關程序為醫療所需及由心臟專科註冊醫生進行。
倘若因次級嚴重心臟病而需要微創進行直接的冠狀動脈搭橋手術,在此保單內只可於次級嚴重心臟病一項中獲得賠償。

通一條都可以有得賠,但屬早期危疾,應該係賠某個百份比。

唔好人地講幾句就唔過濾咁完全相信,可以睇下保單條款更接近事實真相。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我奶奶都3條塞2條
政府都即安排手術

塞晒3條同死得無分別啊?

首頁
12345...8

尾頁

跳至