0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

啊B最近便便好硬,有時仲聞到佢有口氣,點解會咁?

洋房

食奶粉?我BB之前都係咁,每次飲完奶我都會幫佢清理下口腔,後來人地話比我聽係隻奶粉糖份太高,會容易會有口臭,轉咗就好少少

複式洋房

似係熱氣WO,比多少少水佢飲?如果飲開奶粉,睇睇隻奶粉有無問題

洋房

仲有大半年先過期喎,我岩岩試過應該未壞

複式洋房

如果你BB食緊隻奶粉唔舒服,不如試下美贊x Neuropro?依隻無蔗糖,淡味D無咁易熱氣,又有MFGM同HMO會幫助到BB消化同兼顧到免疫力,飲落無咁易有口氣同腸胃會好啲咖

複式洋房

emmywong38 發表於 23-2-15 13:33
仲有大半年先過期喎,我岩岩試過應該未壞
唔係保質期呀,係試下隻奶粉岩唔岩你個B飲,會唔會好甜呀+好難溶好難消化呀+睇下營養標簽呀果啲

大宅

開始加固未?如果開始左便便會硬左同埋有口氣都算正常,但如果冇咩飲食改變就可能係奶粉熱氣,我自己係俾美贊臣neuroprX, 佢冇蔗糖成份會冇咁熱氣,BB便便一直都好靚

複式洋房

我都餵緊A+ 智睿,呢隻飲左之後啲便便軟返啲,之前餵隻日本奶粉,痾啲屎又黑又硬

大宅

最近bb飲食有乜改變?係加固還是啱啱轉奶粉?通常bb咁係因為熱氣,如果加固,睇下係咪邊樣食物造成?如果係啱啱轉奶粉,有無額外俾水俾bb飲,如果都做足曬仲係咁,可能呢隻奶粉未必啱bb!我b飲美素金裝,好夾無熱氣,加固都便便幾好!

大宅

回覆 emmywong38 的帖子

每次飲完奶,我都會幫BB清潔口腔,佢都係飲美素金裝,又無口氣問題,而且便便都吾差

大宅

係咪奶粉B , 如果係可能關奶粉消化唔夠好 , 我仔之前都有試過口氣 便便硬 , 之後轉左樓上果隻先開始有黃金便便

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

便便硬係唔夠水喔,bb有冇去得好辛苦?可以餐與餐之間俾d水bb飲同埋按摩一下肚仔
飲完奶,可以用棉濕熟水同bb清潔口腔,睇下有冇改善

別墅

通常我仔飲完奶,除咗會用純水濕紙巾抹下口,都會俾少少水佢濕下個口,唔好俾啲奶留喺口腔太耐,怕有細菌滋生口氣。

別墅

便便硬同有口氣都係熱氣既徵狀, 如果係飲奶粉就應該係同奶粉唔夾啦, 正常唔會咁樣. 我女飲開美素金裝, 無呢D問題. 如果係飲人奶咁媽媽唔好食咁多熱氣野啦!

別墅

幫bb按摩吓肚仔

大宅

甘樣情況係熱氣唔消化,沖奶粉要沖稀啲,按摩下個肚仔,消化下會好啲

首頁

尾頁

跳至