婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實奶奶對我好好, 對兩個仔都好好, 問題係好想有自己私人空間,有真正自己嘅家庭。 間屋得兩間房一間奶奶同個大仔,另外一間房我哋兩公婆同細仔住。 細仔開始大個,八歲, 所以想佢同哥哥一間房。但係老公一定要同奶奶住。相見好同住難
有時想唞吓氣都唔得
我哋去旅行又要跟埋一齊去。sometimes just want to stay away from her

珍珠宮

咁係你老公唔肯搬出去
奶奶要同孫仔同房,奶奶都無私人空間

複式洋房

bigfatyo 發表於 23-2-17 07:28
其實奶奶對我好好, 對兩個仔都好好, 問題係好想有自己私人空間,有真正自己嘅家庭。 間屋得兩間房一間奶 ...

有同感

複式洋房

其實奶奶對我好好, 對兩個仔都好好, 問題係好想有自己私人空間,有真正自己嘅家庭。 間屋得兩間房一間奶 ...

你有反工?租奶奶近D往

大宅

換間三房咪得囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老公要同99住, 婚前你們冇傾好數?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

你有返工就儲錢換間三房啦,8歲其實都好大個了,仲要同父母一間房好唔方便。既然老公一定要同99住,你只可以換大d。

男爵府

細仔8歲,咁大仔都起碼9-10歲,快開始青春期,同嫲嫲同房也不合適,一家5口,需要換3房了

當然搬開住又是另話啦

大宅

在客廳間一個板間房俾兩位少爺,上下格床嗰種,切莫驚動老人家。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

搬吧,私人空間好緊要,生活方式不一樣,住屋逼,人都癲。

大宅

理解唔到樓主老公點解要堅持同媽住
同老婆小朋友先係核心家庭 點解佢地梗係唔明白~

珍珠宮

媽寶無得救

大宅

jsememe 發表於 23-2-19 19:27
理解唔到樓主老公點解要堅持同媽住
同老婆小朋友先係核心家庭 點解佢地梗係唔明白~ ...

你意思係老婆同小孩先係母子,就要一齊住,99同老公就唔係母子,就唔可以一齊住,是嗎?

伯爵府

wholemilk 發表於 23-2-20 18:49
你意思係老婆同小孩先係母子,就要一齊住,99同老公就唔係母子,就唔可以一齊住,是嗎?
...

男爵府

...

核心家庭係指兩公婆+未婚子女,係唔計長老

大宅

uckukuku 發表於 23-2-22 02:05
核心家庭係指兩公婆+未婚子女,係唔計長老
係咩,但我見唔少所謂嘅核心家庭,兩公婆都去返工,放低啲年幼未婚子女由長老湊,點解要幫手湊仔時就話係一家人,仔女稍大唔使湊時,就話核心家庭唔計長老呢?

珍珠宮

核心家庭意思基本就係夫妻加未婚仔女,如果夫妻都死咗,就係祖父母(健在)加未婚孫仔女
咁樓主呢個問題應該搬開住,一齊住唯有忍讓遷就,我見佢似用第二個account再開post

大宅

wholemilk 發表於 23-2-22 04:00
係咩,但我見唔少所謂嘅核心家庭,兩公婆都去返工,放低啲年幼未婚子女由長老湊,點解要幫手湊仔時就話係一 ...

有部份真係需要長老湊孫,但唔好忽略,有部分係「長老需要湊孫」。

大宅

...

你可能係長輩,所以咁反感。
坦白講:老竇養仔仔養仔。
個仔大左,有無能力都好,佢都要獨立,呢個係大自然定律。更何況佢已經有頭家。
唔好諗到自己係苦命人,當你啲孫大咗,一樣會來開佢爸爸媽媽,係自然嘅循環,冇必要覺得好慘。應該覺得開心,因為佢哋有能力。

QNDEC    發表於 23-3-1 13:21

大宅

darkgard 發表於 23-2-24 08:36
你可能係長輩,所以咁反感。
坦白講:老竇養仔仔養仔。
個仔大左,有無能力都好,佢都要獨立,呢個係大自 ...
係,現實有太多唔應該,應該一出生就唔使咁錫啲仔,唔使什麼興趣班、去旅遊、參加比賽、教導禮儀之類,十八歲就放佢走,連大學都唔應該供佢哋讀,要佢哋一畢業就出去捱貴租,還高息學費貸款,買樓唔應該資助首期,生仔唔應該幫手湊,應該由得個仔奮鬥到四十歲先諗結婚,長老死後間屋應該捐俾慈善機構,一文錢都唔使留俾仔,而且個仔都應該感激,因為個仔都受惠咗十八年嘅童年養育。

首頁

尾頁

跳至