自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cara.mak 發表於 23-2-17 11:32
會唔會啲仔成日呻,而你又無呻過,以為你好好景。
我大伯都係咁,乜都唔付出,而又間唔中扮窮,奶奶又一向 ...

有一種錫,係唔駛阿仔呻,阿媽都會心痛個仔辛苦,信我

別墅

sunnymama2 發表於 23-2-17 08:29
哥:有兩層唔駛供的樓,無业,和爸媽住唔駛交租,家務唔駛做

我:有兩層樓,但要供,要番工,要做家務

你本身心裡就有答案唔駛喺度問人。

男爵府

回覆樓主:

樓主,其實你嘅唔開心會唔會唔止源於父母偏心?我見你話份工辛苦到覺得會猝死,其實會唔會你對身邊人一向付出過多,但好少照顧自己嘅感受同身體,所以有好多唔開心嘅情緒鬱喺心入面?

如果你開始善待自己,就算你父母依然偏心,你嘅感受都會好好多。記住,有責任令自己開心嘅永遠都係你自己

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

盡左本份就得, 你對佢好佢地對你一般都冇計
你有2層樓就算要供都已經 ,如果真係冇錢日既就賣左層樓, 同父母講只得咁多,叫佢逆按揭

家家都實有啲咁既例子, 我99果邊唔同你差得遠,不過c6唔太理, 唔係應該同全家反左枱都似

男爵府

會哭的孩子有奶吃。
係佢哋面前要成日講自己支出好大、 工作壓力大、 好忙又搵唔到錢。
仲有你要同佢哋表明, 呀哥應該要有承擔負責佢哋既生活費。

子爵府

我估你呀哥無做嘢,揾唔到工(因碩士唔想做低下工),靠2層樓收租(可能講緊3幾萬蚊)維持生活。同父母住,父母覺得家務自己做得惦唔駛個仔做。你有2層,1層租金夠供1層樓。另一層自住,2公婆揾好多扣埋供樓都多過呀哥好多。
可能呀媽覺得呀哥無仔女老婆又揾唔到佢想做嘅工覺得佢可憐,相比你有子女老公有個家庭來得幸福。
老一輩會覺得有個家庭系完美,將來2老c鬼咗就得番呀哥一個孤苦伶仃好可憐,唯一比到就係自己層樓。

如果2老系好麻煩,有啲仔女都唔想同2老住,而家你呀哥肯同佢哋住叫做起碼每日有人睇住。又可能2老覺得同仔都住咗幾拾年相比同你老公住無咁尷尬及來得舒服

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

父母大家都有份,點解只要一個女付出醫藥費?比着我都難免傷心,叫做埋今次啦樓主,以後唔主動提出幫手出錢亦都心安理得

子爵府

一家唔知一家事,或者同哥哥商量吓,自己家事自己最清楚,最緊要問心無愧。

伯爵府

回覆樓主:

站係爸媽角度,佢哋又冇錯,佢哋從來都係著數阿哥,你知道的
唔會因為你比醫藥費而改變
而你就因為負責了醫藥費覺得要公平返少少,只係一廂情願
雖然係好傷你
但只能說偏心就梗
係自己鐘個頭落去,如果你心甘情願咁負責醫藥費就心甘到底
唔係嘅,盡孝都睇能力和可以用其他方法,例如陪伴關心等

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sunnymama2 發表於 23-2-17 09:40
我真正介意的唔係錢,係佢地唔fair,好偏心。

亞哥第二層樓出租!?咁咪出聲叫佢幫手share醫葯費囉
放下自在

公爵府

有啲父母真係好偏心架,
我有個同事女仔黎架,幫父母供左十幾年樓供甩左,
佢同佢先生幫手供,佢個父母細佬一蚊都無出過。
點知佢父母將層樓立遺囑俾個仔,
有時唔係話咩吼父母身家,
但有啲人就係咁,唔係你做得有幾好,本來佢個心就無你,
只係當你係個工具人黎捧自己個仔。

公爵府

所以話個同事好戇居,
自己租樓,留錢幫父母供樓,
不如自己買層好過,
不過佢買幫父母買嗰陣好平,2005年,
所以供都唔係好貴,
不過有呢啲父母會好心淡

子爵府

ychan^ 發表於 23-2-17 12:25
我估你呀哥無做嘢,揾唔到工(因碩士唔想做低下工),靠2層樓收租(可能講緊3幾萬蚊)維持生活。同父母住 ...

其實無話公唔公平,當然父母一定會話從細到大都無偏心邊一個,呢句一定信唔過。自己能力範圍做到幾多咪幾多囉,盡咗本份考心就得。有好多事都好難作比較,一有比較就來得自己難受。豁達的就會開心好多。將來嘅事都可能有所改變,系呢刻就可能話層樓比呀哥,可能將來百年歸老賣咗層樓一齊分都未定。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

你無不孝
係佢地太偏心
叫你哥都要負責任比醫藥費
你最多比一半(大前提要拎收據)
佢地嘈你不孝 你咪話返你壓力大 又要供樓
再唔係 叫你哥賣緊層 醫藥費由賣佐嗰層比咪解決到

公爵府

cara.mak 發表於 23-2-17 11:29
父母一向都會窄乾孝順果邊,因為如果唔繼續窄乾,又會驚原本孝順嘅變唔孝順,所以繼續窄。

而本身唔孝順 ...
有道理

水晶宮

偏心和重男輕女呢d嘢,係無辦法改變當事人的想法。難聽d講,就算你捐個內臟出來比父母,犧牲自己救佢地性命。即使當下佢地好感動,訓醒都係覺得個仔最緊要。

朋友爸爸臨終之前,當住老婆仔女面講自己的遺產分配,仔女係平分。但佢老豆死咗之後,佢亞媽堅決所有物業資產都係比亞哥和細佬,佢唔等錢開飯,但超級心痛。

男爵府

bik1229 發表於 23-2-17 11:08
父母有物業又偏心,唔平均分比兄弟姊妹,我唔會比錢佢哋,叫佢有病就將層樓逆按嚟睇醫生。再嘈就斷絕來往 ...

我認同喎, 父母唔係無錢開飯又有物業, 不過唔想用自己錢咋嘛,
其實點解要同自己過唔去? 老老實實開個家庭會議, 提議父母做逆按, 唔洗自己甘辛苦, 反正身第日佢地都唔會留畀個女, 你唔愛我, 我做返本份畀定額家用就夠, 我自己都活左半生, 里D 野都處理到掛

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主應承在先!

下次叫父母睇政府醫生,家用無需比太多,有乜事叫佢地搵碩士生,唔好愚考!為自己著想!

水晶宮

你太好人。仲有,我不會主動逼父母醫療,佢哋自己決定。所有支出,子女平均分,只比自己那份,完。

伯爵府

回覆樓主:

我超級明白你感受,不過你應承咗都要比返佢地,無辦法,之後唯有無乜野事,唔好乜都認頭攬上身,一般有時間先聯絡下,維持有限度服務就ok,你自己要開心啲,有時間閒錢咪扮下靚或者同老公去食個飯去下旅行,另一半係每天都陪伴你的人

首頁

尾頁

跳至