自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我都係只放幾仟喺入面,用完再入。

象牙宮

回覆樓主:

迫住要開啫,我幾年前開左大陸戶口啦…唔開係上面消費好麻煩,又會無左優惠,至慘係人地索性唔做你生意,一句無錢找灑走你,幾巴閉

水晶宮

mandy952 發表於 23-2-17 10:25
咁都得

就是,不是單1事件,這才令人憂慮。而且仲報埋警都冇用。存款得不到保障,而上面的法例存漏洞,銀行職員犯案與銀行承擔責的責任是分開。

子爵府

mandy952 發表於 23-2-17 10:25
咁都得

佢講個單,係咪話有人連銀行密碼都比埋親戚,所以先追唔番呀?

琥珀宮

spikenard 發表於 23-2-17 10:43
就是,不是單1事件,這才令人憂慮。而且仲報埋警都冇用。存款得不到保障,而上面的法例存漏洞,銀行職員犯 ...

內地嘅制度始終係比較落後

琥珀宮

無話可說 發表於 23-2-17 10:41
迫住要開啫,我幾年前開左大陸戶口啦…唔開係上面消費好麻煩,又會無左優惠,至慘係人地索性唔做你生意,一 ...

其實整張好似八達通嘅野就得,唔使個個消費都開戶口又要電話上網,老人家都唔識用,不過可能太多造假,連八達通都信唔過

水晶宮

mandy952 發表於 23-2-17 09:54
反而想知外國遊客係中國點用錢,冇可能又開銀行戶口架

【外国游客来中国也可用支付宝、微信支付了】https://mq.mbd.baidu.com/r/UgaktYI98I?f=cp&rs=679075855&ruk=310lM_I42Roz5LvaKYS2JA&u=e6255bafd40e1f58&urlext=%7B%22cuid%22%3A%22gaH0t_uaHagv8HiH0avTugPgHulDaviwluHwuli_vtKu0qqSB%22%7D
attach0/tmp/phpkBTvbS
attach1/tmp/php84R32s

Boeing787    發表於 23-2-17 14:47

琥珀宮

ddkaka 發表於 23-2-17 10:50
【外国游客来中国也可用支付宝、微信支付了】https://mq.mbd.baidu.com/r/UgaktYI98I?f=cp&rs=679075855&r ...

但要有手機上網及註冊,其實都係唔方便
而且會唔會好似香港咁,根本好多細舖都唔支持香港支持寶咁,都係麻煩

水晶宮

spikenard 發表於 23-2-17 10:18
係,有提示,都冇用,受害人就係睇到提示去銀行處理,錢被他人提取,而犯案人是銀行職員。查到了,報警了 ...

睇過一單戶口錢慢慢被轉走,因為移咗民所以唔知,之後查到原來係自己老婆轉走但初時唔認,呢啲case好多時係有內情,其實如果係咁兒嬉,大陸啲富豪一早就用番晒現金啦

opclk99    發表於 23-2-19 16:51

象牙宮

mandy952 發表於 23-2-17 10:49
其實整張好似八達通嘅野就得,唔使個個消費都開戶口又要電話上網,老人家都唔識用,不過可能太多造假,連 ...

大陸咩都要實名,要人臉認證,點會整呢d野丫!控制資金外流,無得貪污,無得洗黑錢,無得投資!只可以安份守法做個人

伯爵府

mandy952 發表於 23-2-17 10:51
但要有手機上網及註冊,其實都係唔方便
而且會唔會好似香港咁,根本好多細舖都唔支持香港支持寶咁,都係麻 ...

通關後返左幾次,用現金消費冇問題,我都冇微信

男爵府

無話可說 發表於 23-2-17 10:57
大陸咩都要實名,要人臉認證,點會整呢d野丫!控制資金外流,無得貪污,無得洗黑錢,無得投資!只可以安份 ...
可以整張類似學生8達通,有個人樣係卡後面
所以香港好方面,你外地人用現金得用電子支付又得

珍珠宮

無話可說 發表於 23-2-17 10:41
迫住要開啫,我幾年前開左大陸戶口啦…唔開係上面消費好麻煩,又會無左優惠,至慘係人地索性唔做你生意,一 ...

弱弱一問,如上大陸,用wechat pay係唔係一定要大陸户口? 如有支付寶香港,係唔係又要開通大陸支付寶?

水晶宮

ddkaka 發表於 23-2-17 10:56
睇過一單戶口錢慢慢被轉走,因為移咗民所以唔知,之後查到原來係自己老婆轉走但初時唔認,呢啲case好多時 ...

我睇的唔係,其中1個是去存款時職員幫佢整張提款咭,職員有佢的密碼,內部提走,另外的是職員串同外人,又係內部轉走錢去這個外人的賬戶。

這全有新聞記錄,查得回準確性。之前咪有jm話大陸銀行被凍結取不到錢。後期內地爆銀行營運有問題,凍結戶主提取錢,這也有新聞記錄。就是這麼兒嬉。只能說,樹大有枯枝,我不是話内地不好。

水晶宮

無話可說 發表於 23-2-17 10:57
大陸咩都要實名,要人臉認證,點會整呢d野丫!控制資金外流,無得貪污,無得洗黑錢,無得投資!只可以安份 ...

內地有5千幾間Starbucks ,你問下Starbucks 老闆,大陸係咪冇得投資

象牙宮

karshing 發表於 23-2-17 11:03
弱弱一問,如上大陸,用wechat pay係唔係一定要大陸户口? 如有支付寶香港,係唔係又要開通大陸支付寶? ...

而家d大型連鎖店可以用到香港支付寶同wechat!無論係邊樣,都有分港版同大陸版,d錢唔通唔可以互轉!成日要北上既,都係開大陸戶口同手機號碼方便

象牙宮

ddkaka 發表於 23-2-17 11:06
內地有5千幾間Starbucks ,你問下Starbucks 老闆,大陸係咪冇得投資

呢d係正常生意,我講既係金融地產股票之類呀!你開2000間牛肉火鍋呢d只不過係做普通生意啫!詳細我唔知啦…早幾日又睇到話無得買咩金融產品,投資戶口暫停(香討睇左幾眼咋)

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

karshing 發表於 23-2-17 11:03
弱弱一問,如上大陸,用wechat pay係唔係一定要大陸户口? 如有支付寶香港,係唔係又要開通大陸支付寶? ...

香港支付寶可以用,上星期日試過

珍珠宮

無話可說 發表於 23-2-17 11:07
而家d大型連鎖店可以用到香港支付寶同wechat!無論係邊樣,都有分港版同大陸版,d錢唔通唔可以互轉!成日 ...

唔該

珍珠宮

fyyjott 發表於 23-2-17 11:13
香港支付寶可以用,上星期日試過

咁都好D,有香港支付寶,未做實名登記,如要返大陸才實名登記。

首頁
12345...6

尾頁

跳至