自由講場

跳至
.  

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

.

水晶宮

BK Milk勳章

忙係因為唔夠時間
番半日確實好好多,
我仔上左中學,
舒服晒

子爵府

唔知你出返黎打工可以搵幾多, 性價比如何。如果真係出來做返野, 小朋友讀既又係多功課默書既學校, 建議都係搵功課班比佢放學去做晒/溫晒先好返黎。
如果唔係你收工後又要再跟小朋友學習, 除非你小朋友自動ball又一向讀得叻, 否則都幾辛苦..

男爵府

如果你有工人幫手,放工可全心跟功課親子,我又覺得冇問題。但如果放工後仲要買餸煮飯洗晾衫,咁就要考慮清楚。

hkgra    發表於 23-2-17 15:11

:wave:

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

2vv2vvvv 發表於 23-2-17 15:05
我有2個小朋友讀幼稚園,大既下年就小一。我自己做左1年FTM, 雖然經濟冇乜問題同老公好支持我做FTM,但係自 ...

你2 個小朋友自己跟好D, 你返工的話,小朋友功課默書測驗邊個跟?

伯爵府

2024年龍年勳章

時間唔夠用, 一星期內有三日測默, 係平常事

水晶宮

我有2個小朋友讀幼稚園,大既下年就小一。我自己做左1年FTM, 雖然經濟冇乜問題同老公好支持我做FTM,但係自 ...

小一ok,小二開始忙

複式洋房

happyapple 發表於 23-2-17 15:10
如果你有工人幫手,放工可全心跟功課親子,我又覺得冇問題。但如果放工後仲要買餸煮飯洗晾衫,咁就要考慮清 ...

我有工人,平時淨係同小朋友跟學業同玩。但近排耐左有d不安,驚自己做FTM愈長時間愈難出番黎做嘢,身邊朋友個個發展緊事業,自己係0咁...

大宅

升小學,如果諗住做普通學生,初小唔會太忙。

但如果要做級頭至級30、要攞獎嗰啲,咁就好忙。視乎家長想點。

子爵府

其實我從來唔認同為湊小朋友而放棄自己的事業,當然好多人又話老公養全家、陪小朋友成長諸如此類,其實這問題好個人!

其實我女佢小學全級第一第二名的同學,佢媽都有返工的,讀讀下你就知讀書係要靠自己,唔無靠家長。

當然唔好搵一份工係忙到照顧小朋友的時間都完全抽唔出咁就可以

男爵府

若妳諗住佢成績考第尾無嘜所謂既人,妳就可以返工。
但有期望既,你真係要FTM或PT就得,佢一放學淨做功課都非常忙,之後又要溫默書,得閒又要溫下習。

不過咁,自己跟同教係好D,但又傷感情呢樣真,自已決定。
我仔已經中學了,依家管唔到,靠佢自已了。

男爵府

happyapple 發表於 23-2-17 15:10
如果你有工人幫手,放工可全心跟功課親子,我又覺得冇問題。但如果放工後仲要買餸煮飯洗晾衫,咁就要考慮清 ...

我仔已經中學,小學時有工人,放工返去只跟溫習默書,已經都半條人命。
若返半日PT,半天同小朋友默字溫習都可以既,不過大前題是有工人協助。

男爵府

陪月勳章

係呀
冇補習
日日跟功課、溫書
六年啦
今年九月升中

揀左一間happy普通直資讀
希望唔使再跟

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我之前一直FTM, 到阿女小一我先出返黎做野
陪伴係需要, 但小朋友讀書係自己
幼稚園時我已教到阿女知道每日放學就要先做功課
做完功課先有我玩
我返左工阿女都識做完功課等我返
當然我每晚會親自對功課, 溫默書, 陪測考, 6年黎我從無甩過
唔覺得一定要唔返工去湊

珍珠宮

哈比族 發表於 23-2-17 15:21
其實我從來唔認同為湊小朋友而放棄自己的事業,當然好多人又話老公養全家、陪小朋友成長諸如此類,其實這問 ...

你講得好岩
我仔女細時,我有諗過做ftm
我請咗一個月大假跟
真係搞唔掂,小測仲退步咗
我後來降低要求,反而仔女好似開竅咁
自己溫書溫到上精英班
當然我有俾錢補習,但我無刻意搵名師教
自此我信有jm話仔女有自己書緣
真係好難逼,過好自己人生就算

伯爵府

Xmas吸收勳章

我小朋友小一,佢唔會自動波作功課,通常都係等我放工返到屋企先開始做,做完都好晏了,所以我最近都由全職轉part time 了。

大宅

aryemyem 發表於 23-2-17 15:36
係呀
冇補習
日日跟功課、溫書

以前日日跟,中一好難一下子可以放手,只可以慢慢嚟

珍珠宮

回覆樓主:

返pt 啦

複式洋房

哈比族 發表於 23-2-17 15:21
其實我從來唔認同為湊小朋友而放棄自己的事業,當然好多人又話老公養全家、陪小朋友成長諸如此類,其實這問 ...

當初放棄份工諗住只係短期既事,當時為左考心儀小學,前期要帶上興趣班/比賽/温習,而家考到了,就又諗小學點好。我地對小朋友學業都算有要求,我老公同我都驚番左工搞到佢成績退步。但係如果唔番就唔番6年等中學,到時就算出番黎做嘢都稱唔上事業了,最多只係叫有份工。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 2vv2vvvv 的帖子

如果有要求就要自己跟啊, 有工人, 都覺得跟功課好忙

首頁
12345...7

尾頁

跳至