懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

念住最終去私家開刀,但都要去公立登記做檢查同留record 兩手準備。但上網見人話念住去私家就可以唔使登記健康院,點解既? 岩唔岩架呢?

男爵府

buddyoung 發表於 23-2-18 00:07
念住最終去私家開刀,但都要去公立登記做檢查同留record 兩手準備。但上網見人話念住去私家就可以唔使登記 ...

理論上係。

實際上:
1早產(早過3×週)
2高風險
3中咗COVID-19
私家都會唔收,要去公立

所以建議你都去公立檢查下,正正常常,去到孕中/後期就只去私家

大宅

念住最終去私家開刀,但都要去公立登記做檢查同留record 兩手準備。但上網見人話念住去私家就可以唔使登記 ...

有咩事要番政府佢一定收你 所以唔登記都無所謂

我自己去左政府三次 第一支血 百日咳 B鏈

水晶宮

回覆樓主:

你有身份證,政府任何情況都會收你
不過如果你係有緊急事衝去公家,無登記過要先入急症室,無牌板無記錄全部嘢要重新整 (包括問你病歷,check 過晒由你一懷孕開始的病歷記錄等等。。。)。如果你當時係緊急的話,會dum 咗好多時間。

我第一胎只去咗醫院抽血,飲糖水,拎b 鏈時先係第一次見醫生。第二胎完全無去公家,但我有少少病歷,我寫咗個summary 袋喺身。(p.s. 你都可以叫你私家寫個summary, 醫生會知邊d 係重點,layman 未必知)

別墅

2023年兔年勳章

買多個安心啫。

別墅

點都要去登記左先,加睇一次產檢留記錄。因為萬一有咩事私家唔收就一定要去返公立到生。

男爵府

點都要兩手準備,如果大吉利是有咩事,都係得政府幫到你

大宅

2023年兔年勳章

就算打定主意去私家生,都要去政府醫院登記留 records。
怕你陀緊時有咩意外私家唔收你,即去政府醫院都唔洗俾人問長問短問病曆史,
就算帶住 summary / report,肯定無寫得咁詳細。

禁止訪問

男爵府

34周前早產同中covid私家都唔收

首頁

尾頁

跳至