自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

qpalzm 發表於 23-2-18 12:29
如果係又點會無錢的反而生最多呢?

無錢嗰d 已經擺明想生多d 拎多d 福利
有錢嗰d(包括唔合資拎政府資助)靠自己能力去搵錢, 搵幾多著幾多, 量力而為, 控制番自己嘅生活質素。

男爵府

mkfhome 發表於 23-2-19 13:19
所以現今有媽媽全天候照顧的小孩子,係好幸福
而全職媽媽係最最最偉大,無私的工作
...

全職媽媽偉大?當仔女大個,慢慢要仔女找數呀。最叻喊苦喊忽,話亞媽養到你咁大,現在唔聽我指揮…..

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-20 15:54

侯爵府

elo8790 發表於 23-2-19 21:38
點解出生率咁低報學校都仲係咁難

唔難,經统一派位一定有書讀
只是如果要選band 1 或校風好才難

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-2-19 21:48
質素不升反降, 以前落嚟嗰啲都肯做下嘢, 依家落嚟嗰啲貪心、機心好重, 透過社交媒體幫助, 貪盡福利, 有啲 ...

反而我覺得香港人先至鍾意搵著數、所以我絕對唔認同以偏概全

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

baby668 發表於 23-2-20 14:56
反而我覺得香港人先至鍾意搵著數、所以我絕對唔認同以偏概全
以偏概全果個係你
成日拎幾個有錢既大陸人黎代表曬全港住緊新公屋既新移民
不過事實歸事實
大家眼睛係雪亮,
講多幾多次, 都無人認同

子爵府

littlefunpig 發表於 23-2-20 15:00
以偏概全果個係你
成日拎幾個有錢既大陸人黎代表曬全港住緊新公屋既新移民
不過事實歸事實

時代將會淘汰一啲冇眼光,淨係沉迷過去嘅人,淨係怪別人唔好,自己毫無進步,只會好快成為社會寄生蟲,真心慨嘆香港太多呢啲人

討論到此為止,唔會再回應,完

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

baby668 發表於 23-2-20 15:44
時代將會淘汰一啲冇眼光,淨係沉迷過去嘅人,淨係怪別人唔好,自己毫無進步,只會好快成為社會寄生蟲,真心慨嘆 ...
香港就係太多不事生產既人
先搞到咁退步
如大陸你般咁講如此富有,
直接響申請單程証加個要求, 要500萬資產先可以落黎
一定杜絕大部份黎取著數的新移民/南亞人
到時, 可能一個月都fill up 唔到150 個quota
國貨城娶個內地人係少數例子不是無, 但唔代表大部份
有時睇野宏觀少少, 客觀少少

首頁

尾頁

跳至