自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bearcat2003 發表於 23-2-20 06:29
科科唔同,中文科50分有level 3了

DSE 中文5x分好大機會有4啦 !

侯爵府

回覆 Conyyyyyyyy 的帖子

唔出奇有朋友試過 學校遊說佢個仔放棄考DSE, 叫佢早啲出去留學

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jollynoven 發表於 23-2-19 21:46
我仔肯返學
讀得冇咁叻
末致於交白卷

樓主,其實去到中五好快就會 考DSE,囝囝又肯番學衹係成績唔太好,基本上唔駛諗一定係讀完中六畢咗業再算,無論成績如何都叫做有中六學歷,對將來要進修或工作都比較有利,如果連中六都冇條路會好窄,浪費咗高中生。

呢刻唯有鼓勵兒子盡量做,不過有點要提提佢,就算DSE冇信心都好,校內成績或功課盡量做好佢,做番學生應有嘅責任,因為唔願做功課成績又唔好,就算完成中六,學校可能未必會比畢業證書你,衹會有修業證書或結業證書。中五其實唔細,盡量引導佢為自己前途努力啲,條路點行最終都要靠佢自己。

男爵府

可以參考下考計局統計資料,整體攞U佔好小數(中&英5.5%),仲有時間,唔想成績單太難睇,比D心機,全1應該都有機會

伯爵府

Dse 一定要讀
學校老師好多時只係為咗成績好睇
做媽媽一定要支持個仔
反正佢肯讀
佢肯讀已經值得你支持

伯爵府

moon_o_o 發表於 23-2-19 09:13
出去讀vtc 學返門手藝

vtc diploma 課程都要完成中六, 否則要哂多一, 兩年讀cert。

伯爵府

jollynoven 發表於 23-2-19 22:20
我冇讀過中六
我唔知佢點分
中英數 應該冇

教你一個方法,MC全部選A,45題中有1/4答案係A,起碼有d分打下底

https://afterschool.com.hk/blog/188-dse-mc-skills-%E6%8A%80%E5%B7%A7/

考評局出嘅 MC 卷通常 ABCD 各佔四分之一,但並非絕對,以 40 條 MC 為例,份卷未必 ABCD 各 10 條,有機會 A 得 8 條但 D 有 12 條,但誤差都係±2 條之內,所以可以放心撞!

做多小小有機會有1,唔洗全U

大宅

回覆樓主:

唔好呀讀唔上重慘

男爵府

回覆樓主:

我大女中四學期中要求退學,我勸佢唔到,佢堅持出去做嘢,終於在一年多後迷途知返,肯去讀vtc,出過去做嘢就知讀書好

子爵府

jollynoven 發表於 23-2-19 21:46
我仔肯返學
讀得冇咁叻
末致於交白卷

如果有d科目可以有4x 至 5x 分有乜可能攞U?個老師昆你哋

公爵府

yauchuchu 發表於 23-2-19 09:52
老師咁講有佢既道理
但學校想趁早說走成績唔好既學生都係事實
費時到時DSE業績咁難睇

但校內成績如何?我當年有同學成績唔好畢業證書係寫肆業,唔係畢業。
不過小朋友肯返學就繼續返啦。

禁止訪問

子爵府

學校老師係咁水佢
傾點點點
我仔放軟

翡翠宮

畀面勳章

jollynoven 發表於 23-2-21 22:28
學校老師係咁水佢
傾點點點
我仔放軟

學校老師信唔過,叫你仔信自己。或者叫佢試下做數學DSE卷,自己改,再對比番cut off,就知自己大約係邊。而家中五,如果佢都做到有1,俾啲心機出年好大機會可以2, 等佢對自己有番信心。

如果校內成績有50幾分,DSE不可能會係U。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至