自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實自己為人生負責係做人嘅必要條件!

男爵府

淘心 發表於 23-2-20 15:27
知你两公婆職位如何,就會推測。當然雙職家庭,合理地有錢過有FTM 的家庭。
千祈唔好娶那些只能賺一萬幾千 ...

咁娶呢啲女人做老婆都冇問題,最緊要佢肯返工賺錢,但唔好同人比較,各人賺錢能力都唔同,點同你共產共富貴啫?出街食飯又老馮要人請你咩?
唔該啲女人做ftm前,諗清楚自己隻佬有幾多料子先,唔好下下無病呻吟。
我都想有人養呀,咪又係做左3x年,未停過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我識有個仲離譜,明明老公父母都攞緊政府福利,自己唔返工又想有自己屋,話老公父母唔俾錢佢地買屋。

最初住喺阿哥度,俾少少租又阿之阿左,話阿嫂刻薄睇佢唔起,搞到家嘈屋閉,最後扭到個老公肯搬出去,但佢心頭又高,要住得似樣,又唔肯返全職,揾份part time, 點知又懶,最後係老公打兩份工,返到屋企仲要煮飯,每個月淨番可以自己駛嘅千零蚊,飯都唔敢出街食,日日帶飯或者捱麵包。

後來個哥居然係肯俾錢佢地買屋,個女人諗住係唔駛還,老馮攤大手板,衰過乞兒,乞兒都會講多謝,個女人覺得阿哥阿嫂揾到錢應份照顧佢地。

littlefunpig    發表於 23-2-20 17:23
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

mami2000 發表於 23-2-20 16:06
咁娶呢啲女人做老婆都冇問題,最緊要佢肯返工賺錢,但唔好同人比較,各人賺錢能力都唔同,點同你共產共富 ...

FTM 最鍾意講:「我老公(emoji)我,唔洗我返互,妳唔抵得? 」
然後就要其他人補貼佢無能力的一家。同綜援同一類人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當年年少無知! 成日買衫比所謂親戚嘅仔女!有日同C6 行街見有D衫減價叫親戚落黎睇下可以買比佢仔女! 點知人哋見到我响度打個突,佢黑臉...回想起來其實人哋飛快落黎買係想我C6 埋單!見到我咪覺得打爛佢個如意算盤囉!只怪以前自己年輕看不通透! 但佢唔係窮,只係度缩想揾起你笨

子爵府

回覆樓主:

有d人唔貧窮都唔會自己負責!
識人個男做政府工,月入6、7萬,佢老婆唔想做,個老公於是同阿媽講俾少d家用,阿媽極偏心呢個仔,就叫其他兄弟姊妹俾多d家用來補返呢個仔俾少咗嘅,咁即係變相兄弟姊妹夾錢養埋個男嘅老婆!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

淘心 發表於 23-2-20 14:47
無錢的兄弟,想無咁窮的兄弟補貼。想其他人買屋比佢住!個弟婦唔肯返工,要老公問家姐亞哥「攞錢」買樓! ...

唔返工想買樓

男爵府

rose-mag 發表於 23-2-20 16:13
我識有個仲離譜,明明老公父母都攞緊政府福利,自己唔返工又想有自己屋,話老公父母唔俾錢佢地買屋。

最初 ...

BK 有好多這種老婆

水晶宮

最初 ...

真係前世

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

淘心 發表於 23-2-20 14:05
貧窮總有因。兄弟姊妹的錢,靠自己努力賺回來。不等於要資助不長進的家人。
...
淘心的心裡話

男爵府

身邊有個case。要親人資助佢仔出國留學。老實、明知冇錢,就算有錢,都會覺得其他人的錢是多餘出來的,佢擺明唔想還。

伯爵府

淘心 發表於 23-2-20 15:25
個老婆一日到黑搞風搞雨。

同住的嗎?搞風搞雨就要比錢佢咩,有牌爛仔?比着我,親戚都唔使做,佢埋唔到我身

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

現實是:

親朋戚友 應該要為我的貧窮負責

littlefunpig    發表於 23-2-20 17:09
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

淘心 發表於 23-2-20 14:05
貧窮總有因。兄弟姊妹的錢,靠自己努力賺回來。不等於要資助不長進的家人。
...

好大怨氣

大宅

淘心 發表於 23-2-20 16:33
身邊有個case。要親人資助佢仔出國留學。老實、明知冇錢,就算有錢,都會覺得其他人的錢是多餘出來的,佢擺 ...

真係好過份

珍珠宮

玩具勳章

淘心 發表於 23-2-20 15:27
知你两公婆職位如何,就會推測。當然雙職家庭,合理地有錢過有FTM 的家庭。
千祈唔好娶那些只能賺一萬幾千 ...

我岩岩都見識到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

janice_cat 發表於 23-2-20 16:24
有d人唔貧窮都唔會自己負責!
識人個男做政府工,月入6、7萬,佢老婆唔想做,個老公於是同阿媽講俾少d家用 ...
極多呢類
成日咩多有多俾, 少既咪少俾甚至唔俾
咪就係有能力既間接供養D無能力既siblings

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

最初 ...

睇嚟都係父母縱出嚟嘅後果

俾新抱搵到弱點,再兩公婆做場好戲,到肉吧!

繼而成功達標
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

侯爵府

xyz_yy 發表於 23-2-20 14:14
資助不長進的家人

要供養父母、父母轉貼不長進嘅家人、一樣效果

侯爵府

回覆樓主:

個個家庭總有一個、you are not alone

首頁
12345...7

尾頁