自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

貧窮總有因。兄弟姊妹的錢,靠自己努力賺回來。不等於要資助不長進的家人。

大宅

相信你有偏心的父母

象牙宮

2024年龍年勳章

淘心 發表於 23-2-20 14:05
貧窮總有因。兄弟姊妹的錢,靠自己努力賺回來。不等於要資助不長進的家人。
...

有故事?

男爵府

淘心 發表於 23-2-20 14:05
...
資助不長進的家人<==你話你無錢咪得...

侯爵府

回覆樓主:

明白你,我曾是過來人,幫老公個爛賭細路還完一次又一次債,唯一辦法是直接拒絕!

公爵府

亦為部份人為父母無理要求,而自己負責。。我父母家庭都一樣,啊爺好似想分身家咁,要有錢既幫無錢既兄弟,其實決定權係自己手,有人比控,亦有人反抗。。都係自己問題。。。總之一句,你可以提出,幫唔幫,係我既事,如果你逼,就六親不認

子爵府

回覆樓主:

認同

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

認同,及可以應用於全港市民。不工作的人唔應該攤大手板

littlefunpig    發表於 23-2-20 17:01
piklam1    發表於 23-2-20 16:17
RAA    發表於 23-2-20 14:59

男爵府

加菲貓3 發表於 23-2-20 14:25
亦為部份人為父母無理要求,而自己負責。。我父母家庭都一樣,啊爺好似想分身家咁,要有錢既幫無錢既兄弟, ...

無錢的兄弟,想無咁窮的兄弟補貼。想其他人買屋比佢住!個弟婦唔肯返工,要老公問家姐亞哥「攞錢」買樓!平時已經無比家用,仲話做兄弟姊妹唔應該計較,有錢的要幫無錢的!
所以好憎那些,所謂好偉大的FTM!又要懶,又想生活和其他人睇齊。
事實上,個個家庭都只是一般。勤力的,環境比懶的好少少。

伯爵府

淘心 發表於 23-2-20 14:47
無錢的兄弟,想無咁窮的兄弟補貼。想其他人買屋比佢住!個弟婦唔肯返工,要老公問家姐亞哥「攞錢」買樓! ...

其他人家庭一般真係會攞錢俾佢買樓?

男爵府

做父母的,佢地胡亂生生生生,諗著日後多幾份家用。事實人一多,只想互相利用。互相卸責。最好自己不用做,其他人分錢比佢!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

加菲貓3 發表於 23-2-20 14:25
亦為部份人為父母無理要求,而自己負責。。我父母家庭都一樣,啊爺好似想分身家咁,要有錢既幫無錢既兄弟, ...
共產家庭

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

無錢的兄弟,想無咁窮的兄弟補貼。想其他人買屋比佢住!個弟婦唔肯返工,要老公問家姐亞哥「攞錢」買樓! ...

咁D阿哥家姐可以唔答應架, 人地問就要俾? 如果係我, 連電話都block埋佢.

別墅

淘心 發表於 23-2-20 14:53
做父母的,佢地胡亂生生生生,諗著日後多幾份家用。事實人一多,只想互相利用。互相卸責。最好自己不用做, ...

所以我地呢代都係一個起兩個止,唔會生得多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

嘩~~ 個弟婦係咩背景?
面皮厚過恐龍皮、同乞錢無分別
D拎著數既人最中意用"唔應該計較"黎搵身邊人笨!

男爵府

回覆樓主:

曾經試過,曲線資助其他兄弟姊妹,等到老人家走咗,就冇呢支歌仔唱

公爵府

littlefunpig 發表於 23-2-20 14:53
共產家庭
當年我啊爺,仲傻到對我爸講,仔女無兄弟親。所以唔使留咁多錢比仔女。。。當然,係佢角度或者無錯

翡翠宮

加菲貓3 發表於 23-2-20 15:01
當年我啊爺,仲傻到對我爸講,仔女無兄弟親。所以唔使留咁多錢比仔女。。。當然,係佢角度或者無錯
...

最緊要你呀爸無彩佢

兄弟親咩
老人家一88, 大多數都老死不相往來

伯爵府

無錢的兄弟想點無問題,人係貪心的,都要有人配合先成事。唔睬佢會點?

珍珠宮

回覆樓主:

我就係唔借錢比一個平時大使嘅阿哥,搞到依家其餘兄弟都無來往

首頁
12345...7

尾頁

跳至