自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒有親人支援, 請人湊放學到七點半我回家煮飯, 每個月有幾百蚊剩, 無多餘錢學野, 街數欠左5萬幾還緊錢, 因為之前失業左14個月... 真係好難先搵到份工....
放工返屋企煮飯, 做功課, 沖涼都已經11點幾小朋友先可以訓....然後佢訓左就做家務洗碗洗衫, 晚晚最快凌晨點幾先有得訓....
5點幾又起身煮飯, 帶飯, 送返學, 返工...
如果半夜佢夢遊我就唔洗訓要成晚睇住....

由出世到而家都係自己湊, ....預計一路都係咁上下人工 ....無乜機會請到工人姐姐幫手湊....

但呢個月, 我已經試過幾次太累暈低係屋企, 要小朋友打電話搵人救我, 我知我捱唔到幾耐, 可唔可以幫我諗下, 仲有咩方法人生可以行得好少少....定還是我真係應該放棄掙扎去申請綜援, 捱過呢D日子先? 我已經累到唔識諗...可唔可以幫幫我....人已經好脆弱, 麻煩想落井下石或曬命的請放過我....

beebee67890    發表於 23-2-21 15:09

侯爵府

2024年龍年勳章

搵社工幫手

公爵府

先去社區既機構,報到先。。佢地會教妳點做。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

JollyJoJo 發表於 23-2-20 15:46
單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒 ...
完全無家人幫手?你約年齡

禁止訪問

男爵府

排左公屋未? 捱到上咗公屋就會好好多

公爵府

小朋友SEN有無醫生跟緊?如果有返醫院覆診可以要求醫生轉介醫院社工,社工再refer去你住所附近嘅社福機構跟進

你有無申請公屋?有無考慮申請綜緩?你呢個情況真係要認真考慮申請綜緩,最多小朋友長大自理能力較佳時你再出黎工作

你自己都要保重!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有冇附近區議員可以幫你搵社工跟進吓?

複式洋房

回覆 yeeyeeyeah 的帖子

我搵兩萬幾, 所有資助都剛剛過左, 咩都申請唔到..........有搵過綜合家庭服務中心, 佢地比左個學校LIST我叫我自己搵學校
同埋話我搵咁多錢, 有搵錢能力, 點解要拎綜援, 同埋綜援交租有上限, 排公屋唔知要幾多年.... 叫我考慮清楚, 但問題係我真係身體頂唔住, 小朋友升小一仲要好大問題, 晚晚又夜訓... 我都唔知點揀好... 定還是我有無得揀好.....><

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你都應該好辛苦,再搵人幫手,但是一定有路走,加油

水晶宮

你去申請綜援,到你有能時就回報社會就可以。細路得唔到照顧,得不到足夠關愛,這樣,窮是會遺傳下去,會早婚脫離家庭,沒穩定經濟,人生練歷,這婚好易維持不了。

為你的細路要唔知醜,要面皮厚,這樣日子會更易過,細路會大,幸福會來。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

真係有需要就找社工,學校有社工,可能唔係長駐,可向學校安排約見,亦可找你家附近的綜合家庭社區中心幫手。

大宅

找地區社工或區議員

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你情況先搵社工,區議員幫手,你小朋友先小一,先唔好講佢有一堆問題,小一先6歲,好須要家長照顧的。一個人精力有限,既然唔可以事事兼顧,就要揀最重要既做左先。
能申請到綜援就去申請,唔須要怕人點睇點講你,生活係你自己既,冷暖自己先最清楚。
成功申請到綜援,睇下可否申請埋書津果d。
現階段唔好唸搵野做住,搞掂小朋友小學呢幾年先再算。
加油,有困難記得救助,有時唔開聲,其他人未必知/明白你須要。

珍珠宮

回覆樓主:

搵社工,轉特殊學校,幫個仔申請傷殘津貼

瑪瑙宮

搵區議員/社工幫你/

你應該申請綜援, 你都年年交稅, 有需要取之社會好應該. 重成日暈, 有日暈到醒唔番/入院治療, 個細路點算?

身體差左要成日覆診治療重煩喇, 襯都未到尼個地步, 又無親人幫到, 盡早申請綜援喇.

公爵府

你盡快搵社工,然後透過社工幫你小朋友轉校,你自己係好難搵學校㗎,因為有好多學校根本上唔願意收sen嘅學生
有啲學校較多sen學生,支援較大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

醫院有冇跟進?找醫務社工幫你睇下有咩資源幫到你,家務可懶就懶,一大一小買個兩餸飯又省事,唔好太勉強自己

伯爵府

你住邊頭呀,仔定女?
左鄰右里可以幫下忙嗎?
物資供應(衫。玩具,書仔)需要嗎?

大宅

加菲貓3 發表於 23-2-20 15:50
先去社區既機構,報到先。。佢地會教妳點做。。。

係佢哋好專業

首頁
12345...7

尾頁

跳至