自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

請搵社工幫幫手, 睇文字都感覺到你好吃力,要加油

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我係你,辭左份工先
拿拿林搞掂住(上公屋,租金平,拎綜援直頭唔洗交)
仲有個仔,佢啲問題拖落去佢又辛苦,你自己又辛苦,依家呢間學校擺明唔適合佢

辭工搵社工搞掂呢兩方面先,你會輕鬆好多,等自己穩定左,咪出返黎搵野做囉~
我家長群組有啲單親媽咪帶住小朋友都係咁做。你身體出現問題,唔好死頂呀。

子爵府

小朋友細不如申請綜援
你身體都出現問題
你有事小朋友點算
社會資源係比有需要嘅人申請
我覺得你有需要
加油

侯爵府

登陸火星 發表於 23-2-20 15:49
搵社工幫手

X2

珍珠宮

當務之急,建議搵社工幫手轉去一間有支援嘅學校,另外睇吓有冇社區保姆可以湊小朋友。另外,立即攪債務重組以免影響小朋友同你份工。

禁止訪問

珍珠宮

JollyJoJo 發表於 23-2-20 17:05
回覆 Yanbaby2015 的帖子

放假係屋企做功課, 溫書, 落附近公園, 我地好少出門最大問題係小朋友學校而家係 ...
千期唔好理人地點睇,你身體已經出現咗問題,小朋友仲細,身體最重要,有需要就去申請,揾下社工幫手,加油

男爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 15:46
單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒 ...

點解唔拎綜緩
小朋友成長好緊要 多d陪伴
無謂因返工 苦了自己又苦了小朋友

揾社工 馬上申請到綜緩
仲可以特快上樓

到時又不用交租又有收入
省省地都可以還到下錢

禁止訪問

公爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 17:12
回覆 小菜豆 的帖子

你好叻仲可以請到工人, 我而家只係夠錢係學校附近租間大套房, 上次社署直情話無野幫到 ...

是否有糧單才租到樓?

子爵府

好同意上面有JM講,為咗你小朋友一定要厚面皮,唔好介意人哋點睇,去申請綜援,你哋先係有需要申請綜援

另外,為咗你自己同小朋友,健康係好緊要,咁捱法會出事,加油!

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有冇睇過夠唔夠資格申請在職家庭津貼? 夠資格的話,每月有多一兩千的

子爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 15:46
單親, 小朋友小一, SEN, 焦慮症, 學校沒有支援, 無社工, 學習跟唔上....
我全職返工, 岩岩好夠交租食飯, 沒 ...

就咁睇,我覺得你先處理健康問題,你而家壓力過大,去睇公立醫院醫生睇吓有冇建議。

小朋友方面,可以去社區中心同區議員,睇吓有冇暫託,食物銀行轉介,減輕負擔。

我覺得你要有一份工,二萬幾一個月,好使好多,而且你好困難先搵到工,同埋你有負債,咁你要諗吓開源同節流,上網睇吓有冇free group 嘅野啱小朋友用,校服衣服玩具書本電器咁,同業主傾有冇得減租或搬屋平一千幾百嘅,你咁嘅情況要小心規劃,增加同有足夠現金流。但千奇唔好信炒股投資、非法所得。

加油呀,單親媽咪要撐住!

子爵府

JollyJoJo 發表於 23-2-20 17:05
回覆 Yanbaby2015 的帖子

放假係屋企做功課, 溫書, 落附近公園, 我地好少出門最大問題係小朋友學校而家係 ...

小朋友做左評估醫生有無批傷津? 如無,覆診時問下醫生是否符合。而家間學校沒有支援一定要轉校,SEN有支援有訓練慢慢會進步,大家都會舒服d.

工作方面現時薪金確實尴尬,一係轉份輕鬆d人工低小小以便申請政府資助,。2人申請綜援一定無人工咁多,不過你可以休息養好身體又可以照顧小朋友,只擔心你足唔足夠應付開支。

我都係單媽+兩個SEN,好明白你苦況。記住你係主照顧者,媽媽好小朋友先會好,如果你有乜事個仔點算。

加油,祝福你。

珍珠宮

回覆樓主:

明白你在意其他人眼光而唔去申請社會援助
但你身體已經響起警號,其他人點睇根本唔需要理,你只需要諗自己同個仔,你要記住呀仔只能依靠你

小一生十一點幾瞓,太夜喇,唔夠瞓影響專注力同引起情緒問題

要帶午飯就夜晚嗰餐煮多啲,第二朝起身整返熱入暖壺就得,爭取時間休息多啲

欣賞你好堅強!加油!

男爵府

綜援係比有需要人士申請,你絕對有資格。小朋友只有你一個依靠,唔好捱壞身子

子爵府

我反而想問
你拎綜援, 5萬街數點算?

男爵府

回覆樓主:

我有親戚單親媽媽帶住6歲仔,申請綜援,公屋免租,每個月攞五千零蚊綜援 其實樓主搵開兩萬幾蚊,真係好難放棄份工,去申請五千零蚊嘅綜援

男爵府

回覆樓主:

補充少少: 我親戚個仔, 係有自閉症, 我唔知會唔會再有額外嘅兒童津貼

珊瑚宮

米菲媽媽 發表於 23-2-20 21:48
我有親戚單親媽媽帶住6歲仔,申請綜援,公屋免租,每個月攞五千零蚊綜援 其實樓主搵開兩萬幾蚊,真 ...

身體好d, 再諗工作
解決左現在問題先

首頁
23456...7

尾頁

跳至