自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

呢度大把AA, 最好日日都簽過約,日日都加租
利申:支持祖國 反對移民

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yiupigpig 發表於 23-2-22 16:25
樓主話一年生約,一年死約,過死約即係兩年先打算加喎

一年死約之後就係生約,點會過兩年

男爵府

yiupigpig 發表於 23-2-22 16:27
話死約過咗先加,兩年
麻煩睇清楚先回覆
樓主問"""""想問死約完咗係咪可以加租?""""

男爵府

lovebobo 發表於 23-2-22 16:33
一年死約之後就係生約,點會過兩年

係喎,唔好意思,我睇錯

男爵府

lvy0208 發表於 23-2-22 16:34
麻煩睇清楚先回覆
樓主問"""""想問死約完咗係咪可以加租?""""

係喎,唔好意思,我睇錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我永遠準時交租,遇過個業主,一年就加租,冷氣漏水廁所水浸都試過,但我嗰時好忙冇時間搬,生約未完一個月通知要我搬,我當時出trip要3星期後至返,遲d都唔得,還屋嗰日仲要計我租

以後如果有業主一年加租我即搬,d咁嘅業主多數都係賤人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

竇漪房 發表於 23-2-22 18:09
我永遠準時交租,遇過個業主,一年就加租,冷氣漏水廁所水浸都試過,但我嗰時好忙冇時間搬,生約未完一個月 ...

冷氣漏水廁所水浸。。。業主有冇搵人黎整?呢D問題我覺得唔關業主事。至於通知你搬,呢度真係大家傾,你咁講,係咪佢冇俾夠一個月通知期你就要你搬?

男爵府

snow.white 發表於 23-2-22 14:03
通關升返曬啦
叫價升翻,實情無乜新租客,我12月先睇完租盤,個業主企到好硬,後尾無租到,佢一個月後打黎問我租唔租,sorry, 我租左另一間啦。

琥珀宮

snow.white 發表於 23-2-21 10:37
經agent 租出單位,租約一年生,一年死,想問死約完咗係咪可以加租?要再打厘印?租客要claim公司租金津貼 ...

若租客要claim公司租金津貼,加租係要簽新租約。

子爵府

竇漪房 發表於 23-2-22 18:09
我永遠準時交租,遇過個業主,一年就加租,冷氣漏水廁所水浸都試過,但我嗰時好忙冇時間搬,生約未完一個月 ...

你的例子屬不幸,會唔會係業主想賣樓?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

經agent 租出單位,租約一年生,一年死,想問死約完咗係咪可以加租?要再打厘印?租客要claim公司租金津貼 ...

可以死約完咗加租,不過租客都可以退租

大宅

回覆 snow.white 的帖子

好客即係準時交租,唔會搵你要你整依樣整個樣。如果你唔想佢未滿2年約滿就搬走,就唔好完左1年生約就加租啦~

等陣攪到佢搬鬼左,間屋吉租1個月你都輸!

等陣換左個煩膠日客,輸得仲甘!

2年約滿都唔洗加返市價嘅,加少少、平過市價,佢計落條數唔會走。佢穩定可靠,你條數仲唔止唔洗輸吉租、仲慳埋重新放租啲agent錢。

加少少租,如果跟市價,佢計落索性搵過個租盤,推走左個好客,條數要倒輸幾個月呀!

大宅

2023年兔年勳章

簡單來講,只要雙方同意死約完已經可以加租

男爵府

回覆樓主:

業主有權加,租客有權退租,你自己決定。

如果單位位置好,整潔裝修,新租客可加多租,你預期一個月內有新租客入住,你空置再出租要俾幾多費用,你覺得值得,可以加租。

原有租客完死約,可加租,新租約打厘印,不用搵agent, 自己攪。

好租客,我一向完2年約才再傾新租約,費事煩,無其他原因,我上網放盤,基本上無費用要比,慶幸一直都係好租客。

伯爵府

係好客的話,一般都唔會在一年死約之後加租。

珍珠宮

snow.white 發表於 23-2-22 14:07
兩睇啦,我吉一個星期,收高啲租。租客自己不嬲都有權選擇自己負擔到或平嘅租盤。
...

不過頻頻換租客變相又提高左遇上問題租客既機會,我prefer一動不如一靜,正正常常既租客都會比市價平少少比佢,諗到租客搬要執漏揾agent 就煩。

伯爵府

wendyaupooh 發表於 23-2-22 14:13
樓主心中都應該已經想好左係會死約完就加租...無幫邊個﹐但我會揀比市價平租比好租客。(起碼唔使 ...
快約滿,我都打算減少少租留住個租客

侯爵府

2024年龍年勳章

己所不欲 勿施於人!

我做過租客而家亦有樓租出, 無試過一年就要加租!

珍珠宮

snow.white 發表於 23-2-22 14:07
兩睇啦,我吉一個星期,收高啲租。租客自己不嬲都有權選擇自己負擔到或平嘅租盤。
...

咁你咁有信心,可以試下嘅

珍珠宮

snow.white 發表於 23-2-22 15:48
係呀,原本放租放賣,有業主變吉住賣,睇吓通關後賣唔賣到。同埋多咗大陸人落嚟做野,用公數租樓住。

好 ...

你第一次放租?

首頁
12345...6

尾頁

跳至