3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔有學習遲緩同講嘢唔正,幼稚園到校服務跟緊,有個別訓練,但下年升小冇聽過小學會有到校服務,係咪要自己出去搵,定係政府有堂俾小朋友去社區中心度上?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我小朋友都有特殊學習需要,之前問過學校社工,佢話基本上升到小學都冇乜特別另外會比訓練,只係如果有啲讀寫障礙嘅小朋友喺考試嘅時候可能會多10分鐘至20分鐘,但係學校就未必會有訓練了
---生命無價,請支持領養---

複式洋房

我個小朋友係sen,上小學都係讀特殊,政府之前安排個d言語治療同職業治療係一上小學就停架喇,但我覺得就算讀特殊都唔夠,相信讀主流會更加啦,建議如果小朋友有發展遲緩,明顯比其他小朋友慢既,能力範圍內都畀佢做多d訓練

男爵府

meko~ 發表於 23-2-22 12:25
我小朋友都有特殊學習需要,之前問過學校社工,佢話基本上升到小學都冇乜特別另外會比訓練,只係如果有啲讀 ...

我覺得我小朋友仍然仲同其他同學好大距離,加上我仔好九月尾出世,仲有半年小學真係好擔心

男爵府

大小世界 發表於 23-2-22 15:12
我個小朋友係sen,上小學都係讀特殊,政府之前安排個d言語治療同職業治療係一上小學就停架喇,但我覺得就算 ...

我有留意睇吓附近有冇社區中心有訓練可以上,不過通常都要排隊抽籤之類,仲有半年就小學,開始有d傍徨

男爵府

喊包媽媽 發表於 23-2-22 11:26
仔仔有學習遲緩同講嘢唔正,幼稚園到校服務跟緊,有個別訓練,但下年升小冇聽過小學會有到校服務,係咪要自 ...

揀返啱佢既小學,唔好盲目追求受歡迎谷校

受歡迎谷校唔會俾到足夠支援,佢地概念係:追上讀到,係你地責任,唔好期望學校俾額外支援

別墅

喊包媽媽 發表於 23-2-22 11:26
仔仔有學習遲緩同講嘢唔正,幼稚園到校服務跟緊,有個別訓練,但下年升小冇聽過小學會有到校服務,係咪要自 ...

我仔有語言遲緩,一直係中心做訓練,到差不多上小學前兩個月,中心幫佢做左次全面評估,結果會比教育局再審批,再經教育局轉比即張入讀小一學校再跟進,如成功審批,教育局會每年為每名學童有2萬資助,由學校安排訓練,我仔一開學兩個月左右,小學已安排評估,跟住開始做訓練,我仔係讀主流小學。

複式洋房

喊包媽媽 發表於 23-2-23 13:05
我有留意睇吓附近有冇社區中心有訓練可以上,不過通常都要排隊抽籤之類,仲有半年就小學,開始有d傍徨
...

如果經濟上許可,一邊排一邊出去搵言語治療訓練,再加埋屋企同小朋友練,點都會有進步
原本我小朋友唔肯開金口,理解都差過其他小朋友好多好多,係做左訓練先見到明顯進步,有時父母未必識運用個d方法去引導小朋友思考同講野,跟埋一齊上訓練先會有概念同掌握個方法

男爵府

Movan 發表於 23-2-23 21:55
我仔有語言遲緩,一直係中心做訓練,到差不多上小學前兩個月,中心幫佢做左次全面評估,結果會比教育局再 ...
為sen 學生嘅教育局資助, 學校錢照收, 但係咪真用返係sen 學生身上都係睇學校, 一間間.

而言語治療現時已經常規化, 間間學校都有半個言語治療師

男爵府

大小世界 發表於 23-2-24 10:53
如果經濟上許可,一邊排一邊出去搵言語治療訓練,再加埋屋企同小朋友練,點都會有進步
原本我小朋友唔肯開 ...
如果經濟許可, 真係外面訓練好好多, 一來外面係疫情最嚴重之時, 訓練都係繼續, 家長仲可以陪上堂, 參考治療師方法.

校內訓練, 疫情重即停. 後來恢復返家長旁聽. 我發現水準差過私人少少. 始終免費就無辦法. 因為負擔真係重.

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

fasola 發表於 23-2-24 15:14
如果經濟許可, 真係外面訓練好好多, 一來外面係疫情最嚴重之時, 訓練都係繼續, 家長仲可以陪上堂, 參考治療 ...

我都同意一定要有訓練,如果經濟唔許可嘅話可以睇吓啲社區中心,不過社區中心通常要排隊或者抽籤,我小朋友都係得返半年就升小學,所以都幾擔心會跟唔想而家都考慮緊會唔會有私人機構可以俾佢做訓練

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

fasola 發表於 23-2-24 15:08
為sen 學生嘅教育局資助, 學校錢照收, 但係咪真用返係sen 學生身上都係睇學校, 一間間.

而言語治療現時已 ...

其實我覺得有好有唔好,有啲學校係標榜自己係關愛學校專收特殊需要嘅學生,但係特殊需要非常廣泛,言語問題,讀寫障礙專注力不足過度活躍都係當sen,你諗吓如果一班有幾個過度活躍嘅學生,但係得一個班主任會形成啲乜嘢嘅局面,我兩個小朋友主要係言語問題同埋自閉症譜系,另外一個呢就學習遲緩,升小學我冇揀到關愛學校放喺大抽獎嘅前段

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

meko~ 發表於 23-2-25 11:27
其實我覺得有好有唔好,有啲學校係標榜自己係關愛學校專收特殊需要嘅學生,但係特殊需要非常廣泛,言語問 ...

我覺得無論啲咩學校都係睇吓家長嘅心態,學業追唔上唔緊要,但係我唔想喺學校有啲咩意外受傷,現時嘅香港小學教育體系,即使學校裏面有特殊需要嘅學生老師嘅比例都係一樣,我只係見過一啲非常特殊嘅例子,我諗係非常嚴重嘅先會有融合教育助理陪住上堂,喺呢方面嘅資訊我都唔係好多,希望有其他jm分享吓

男爵府

Movan 發表於 23-2-23 21:55
我仔有語言遲緩,一直係中心做訓練,到差不多上小學前兩個月,中心幫佢做左次全面評估,結果會比教育局再 ...

請問如果小學有訓練一個月大約幾多次,同埋係同一個導師嗎,謝謝你

男爵府

大小世界 發表於 23-2-24 10:53
原本我小朋友唔肯開 ...

私人的可以家長一齊上嗎?因為仔仔而家到校服務係在學校上課時另外叫佢出嚟訓練,有工作紙返來講教咗d咩,但我都係估估吓係點教,我都想學吓係屋企做多d練習

男爵府

如果經濟許可, 真係外面訓練好好多, 一來外面係疫情最嚴重之時, 訓練都係繼續, 家長仲可以陪上堂, 參考治療 ...

我未試過可以旁聽,乜有㗎咩

男爵府

喊包媽媽 發表於 23-2-26 22:12
我未試過可以旁聽,乜有㗎咩
到校我唔肯定. 始終任何幼稚園都有到校服務. 有學校唔想有外人入去都唔奇

但疫情前, i 位家長係可以旁聽. 現時亦恢復返.

私人更加得啦, 唔係邊個帶小朋友去上堂.
旁聽都幾重要, 否則唔知小朋友學成點.

複式洋房

我真係後悔幾年前冇出去搵訓練,當時剛排到s位,點知遇上示威堵塞交通被迫停課,接住就疫情,返學日子都唔知有冇一半,我個sen小朋友又唔多受zoom個套,一叫佢坐定定就好似想死咁,個兩年浪費唔少時間
到而家小學揀番讀特殊,可能學校太新,學習進度仲慢過之前幼稚園s位,家長又冇得參與學校既言語治療,之前小朋友開學成個月乜都冇做過任何訓練,於是最終都幫佢出面搵訓練

複式洋房

喊包媽媽 發表於 23-2-26 22:11
私人的可以家長一齊上嗎?因為仔仔而家到校服務係在學校上課時另外叫佢出嚟訓練,有工作紙返來講教咗d咩, ...

係唔係全部私人都可以家長陪同就唔肯定,我去個間逸苗係可以一個家長陪住上,除左最初第一次做評估只可以小朋友一個對住言語治療師,正式做訓練後次次我都係入面一齊聽,同埋上完堂之後,治療師都會講係屋企可以點樣繼續做訓練,有時會有d工作紙或小手工俾家長返屋企同小朋友做,配合番剛剛上堂學既語句

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-2-27 12:05
係唔係全部私人都可以家長陪同就唔肯定,我去個間逸苗係可以一個家長陪住上,除左最初第一次做評估只可以 ...

咁都幾好,我小朋友都係喺學校做訓練,雖然訓練導師有時都會交代一下小朋友的進度,但係如果家長想學下點樣訓練小朋友嘅話就冇機會了,同埋其實係課堂抽出來訓練,唔多唔少都會影響咗正規課程,都試過有幾次功課冇起到字頭,要問其他同學寫d咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊