3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我最早言語治療係間私人公司, 算醫療服務. 疫情時都無停過半堂. 可以全家陪.
我見有非sen 小學生只係為糾正懶音都會去.

自費綜合訓練就係非牟利機構做. 不過就唔係協康或者耀能. 最多可以兩個家長陪上堂. 好似學校第一波停課好似要跟停. 學校第二次停課, 佢就繼續有得上.

複式洋房

meko~ 發表於 23-2-27 12:28
咁都幾好,我小朋友都係喺學校做訓練,雖然訓練導師有時都會交代一下小朋友的進度,但係如果家長想學下點 ...

當年一做完評估,社工話可以排s位時,佢都建議做多兩個鐘自己帶小朋友出去做訓練,到校服務係就係方便,但每個月得4個鐘,不過你唔講都唔知原來仲要係平時返學時間內做
不過,我唔知到校服務會唔會經常換人,我當年揀協康做個6個鐘訓練,但d治療師同老師都久唔久轉人,唔知係調去另一間協康定點,每次轉人都要再做過評估,都浪費左部份訓練時間,而中途換人情況暫時未出現過係政府同私家訓練,所以身邊朋友問我做言語治療係咪協康好,我都唔敢講係好,或者真金白銀俾錢上堂會好過社署俾錢既訓練
*純粹個人推測

大宅

回覆樓主:

我有朋友小朋友都係sen,因為媽媽係在職,一般福利機構既堂都係一至五,平時工人姐姐湊,唔放心,加上想同小朋友一齊上,學下點樣可以屋企做訓練,結果都係選擇去私人訓練

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

fasola 發表於 23-2-27 13:27
我最早言語治療係間私人公司, 算醫療服務. 疫情時都無停過半堂. 可以全家陪.
我見有非sen 小學生只係為糾 ...

自費非牟利有冇話可以訓練到幾大架

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-2-27 13:56
當年一做完評估,社工話可以排s位時,佢都建議做多兩個鐘自己帶小朋友出去做訓練,到校服務係就係方便,但 ...

我都有朋友喺協康嗰度做自費訓練,但係時間選擇唔多,都係要俾佢編,唔可以自由選擇,我見佢一個月都有一兩次,要同學校請假去訓練

我有兩個小朋友,時間上實在太難處理,其實我仔排到到校服務之前我都係社區中心訓練過一排,係政府資助,啲時間又係好麻煩,冇得揀,試過中午放學趕去,小朋友上完堂之後肚餓到喊

大宅

回覆樓主:

我聽我個朋友講,佢小朋友都有特殊需要,幼稚園都有到校服務,但係每個月四堂,只有一堂言語治療師,其他係綜合訓練,如果係言語問題比較嚴重,可能要考慮參加埋出邊嘅私人訓練,因為一個月得一堂真係唔足夠

複式洋房

meko~ 發表於 23-2-27 14:22
我都有朋友喺協康嗰度做自費訓練,但係時間選擇唔多,都係要俾佢編,唔可以自由選擇,我見佢一個月都有一 ...

明白你一個湊住兩個既難處,仲要有sen既小朋友,平時落街都係一大挑戰
我以前都以為協康一定係不二之選,不過去教育王國睇過評價都係一般,到自己小朋友親身體驗每個月6個鐘訓練,其實都係一盤生意,仲要中途轉治療師,不得不提當中嘅職業治療,一年內轉3個!我小朋友每次一轉又要時間同治療師夾,可能我小朋友當黑啦
所以到佢而家上左小學,見學校都冇乜進展,舊年10月先開始每兩星期一次言語治療,所以唔理喇,有d錢始終唔慳得,所以揀間算係叫做有兒科既醫療診所去做訓練,一個星期做一次,效果明顯好過單靠學校上堂
雖然進度點都比人慢好多,但做父母始終唔可以放棄

男爵府

大小世界 發表於 23-2-27 17:24
明白你一個湊住兩個既難處,仲要有sen既小朋友,平時落街都係一大挑戰
我以前都以為協康一定係不二之選, ...
協康無上過堂, 但去評估同去過佢個playroom 玩. 職員態度好差, 好無禮貌

耀能就上過短期班, 態度好好多. 不過常規課程要排好耐

大宅

大小世界 發表於 23-2-27 12:05
係唔係全部私人都可以家長陪同就唔肯定,我去個間逸苗係可以一個家長陪住上,除左最初第一次做評估只可以 ...

請問呢間係咪係尖沙咀?

大宅

想問問大家社區中心 訓練是否要有sen証明文件才可以報,我小朋友剛剛先排cac評估,其他媽媽講至少排一年

複式洋房

fasola 發表於 23-2-27 19:31
協康無上過堂, 但去評估同去過佢個playroom 玩. 職員態度好差, 好無禮貌

耀能就上過短期班, 態度好好多. ...

我之前係揀何文田愛民邨個間,職員ok既,但老師同治療師就久唔久換人,每次都浪費時間再評估同訓練
同埋去依類機構遇著乜野治療師都係睇彩數,係就係有專業資格,但夾唔夾到小朋友,識唔識運用佢既專業就有商榷餘地,所以都係親身試過先知

複式洋房

redbus 發表於 23-2-27 22:32
請問呢間係咪係尖沙咀?

係,海洋中心13樓

複式洋房

jenny_bbb 發表於 23-2-27 15:50
我聽我個朋友講,佢小朋友都有特殊需要,幼稚園都有到校服務,但係每個月四堂,只有一堂言語治療師,其他係 ...

一個月一堂一定唔夠,我小朋友之前就算有6個鐘,都係得1個鐘言語治療
想追進度,另外出去做係有需要,平時再係屋企同佢每日重複練習

男爵府

Wing244 發表於 23-2-28 11:14
想問問大家社區中心 訓練是否要有sen証明文件才可以報,我小朋友剛剛先排cac評估,其他媽媽講至少排一年:b ...
唔使, 有就當然最好

但無論有無去過cac 之類地方. 去到一般言語治療師, 職業治療師, 特殊幼兒導師, 佢地都會係自己專業範疇再評, 去度身決定訓練.

有啲要求正式俾佢地評多次, 計時間, 額外計錢.
有啲夠經驗言語治療師會睇一陣就開始訓練

大宅

想問問大家社區中心 訓練是否要有sen証明文件才可以報,我小朋友剛剛先排cac評估,其他媽媽講至少排一年:b ...

排CAC要等成年架,如果小朋友同其他同齡已經有明顯差距,快d帶佢去私家做評估,再經綜合家庭服務中心排政府服務會快好多!

大宅

iammonkey 發表於 23-2-28 13:18
排CAC要等成年架,如果小朋友同其他同齡已經有明顯差距,快d帶佢去私家做評估,再經綜合家庭服務中心排政 ...

你小朋友都係咁排?

大宅

Wing244 發表於 23-2-28 14:10
你小朋友都係咁排?

我大仔係呀,真係快好多

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

jenny_bbb 發表於 23-2-27 15:50
我聽我個朋友講,佢小朋友都有特殊需要,幼稚園都有到校服務,但係每個月四堂,只有一堂言語治療師,其他係 ...

我小朋友現時係用緊到校服務,都係每一個月得一堂言語治療,所以都幾擔心升小學發音唔正會影響到佢自信心嘅問題,都考慮緊,會唔會另外再加私人訓練俾佢

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

如果以我屋企附近機構來講,就要有證明先可以報社區中心裏面嘅活動,同埋有一啲機構係專服務特殊需要小朋友家庭,做會員就會多啲資源去幫助小朋友

但係都係要有評估報告或者係政府服務嘅排期紙,我屋企附近一間係聖雅各福群會,一間係小童群益會

大宅

fasola 發表於 23-2-28 13:08
唔使, 有就當然最好

但無論有無去過cac 之類地方. 去到一般言語治療師, 職業治療師, 特殊幼兒導師, 佢地都 ...

真係有需要做多次評估我唔介意,最重要而家係剛剛排cac,唔知幾時先排到我地,我情願搵私人機構去做評估先,份報告政府接受已經ok,之後既課程安排我可以再考慮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊