3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-17 10:08
我細仔都係咁,好易喊,到而家k3下學期返學都會唔捨得我喊住入學校門口,而家好擔心小一會咁,唔知太易喊 ...

我仔係由初生到而家都係咁,好喊得,唔想返學喊,抄唔切黑板喊,功課多,難喊,總之佢會用喊嚟表達佢唔開心,可能佢組織能力較差,問佢佢又表達得唔太好,佢淚線好發達,1喊就有眼淚,之前幼稚園1直都有去私人機構做密集訓練,由2歲開始上到幼稚園畢業,情緒控制係有啲改善,起碼而家佢啲固執位唔會悲傷咁耐,但上左小學真係無曬時間了,返學加補習,唔太想再比訓練佢,星期六想比佢學自己鐘意嘅興趣班........

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-17 12:26
佢本身asd所以應該係呢個影響,孖生哥哥冇特別吖,一樣咁照顧

我都有睇過遊戲治療,亦問過,佢地都話我仔嘅問題係可以上遊戲治療去幫佢,但時間真係好唔夠用,我選擇暫時停訓練先,暫時只得學校嘅讀寫小組同言語治療,真係唔得先再搵機構,因遊戲治療我問過都唔平1堂,最少要上8-10堂

複式洋房

meko~ 發表於 23-3-16 00:10
咁都幾好喎,其實父母都唔知佢學校點同其他小朋友相處,有冇人同佢玩,如果有治療師觀察改善問題,對佢校 ...

上咗小學之後,家長唔可以再參與學校既訓練,就算如我個小朋友讀特殊都冇得睇,淨係做完訓練之後治療師係本書仔寫幾句做左d乜,偶然有少少練習畀家長同小朋友係屋企做,變左要估上堂時係用乜句式同佢練,再同佢溝通練習

私家訓練好處係親身睇住佢上堂,就會好清楚知道佢做緊乜,知道佢邊方面弱要加強練習,我個小朋友最大問題係理解同社交,抽象d既問題都唔識答,平時又唔多點同其他小朋友玩,不過最近佢開始主動同屋企人分享,睇書會拎黎話一齊睇,話見到d乜,見到長老都會分享,見佢有進步真係好安慰,但仲有排要追,惟有繼續再努力d......

複式洋房

wai0824 發表於 23-3-16 18:30
我仔有社交但有限,因佢唔主動同其他小朋友玩同我仔對聲音好敏感,佢好怕嘈,同佢情緒都比較難控制,佢好 ...

我個小朋友做評估時智能係低過一般少少,但仍然係主流個range,但因為0社交,未做評估前我老公話試主流,不過我聽朋友講,佢做家長義工時見過有社交問題既sen學生冇人睬佢,又見佢經常離開位影響秩序,我唔想小朋友俾人杯葛,萬一主流都搞佢唔掂,想轉番入特殊要再排,個段時間我驚我同小朋友都頂唔到

個時真係好掙扎,因為入特殊即係=無前途,諗到咁已經好灰,我唔知我最後俾佢讀特殊有冇錯,但起碼依一刻我見佢係學校係開心既,老師都好關顧佢,只係學術上就算我小朋友有能力,老師都唔會教得深,要家長自己教,但起碼而家佢返學再加額外言語治療,見到佢社交方面有進步,多左表達自己情緒,雖然仍然停留係straightforward楷段,叫做好過無

複式洋房

wai0824 發表於 23-3-18 02:30
我仔係由初生到而家都係咁,好喊得,唔想返學喊,抄唔切黑板喊,功課多,難喊,總之佢會用喊嚟表達佢唔開 ...

小朋友大左,密集都未必有用,不過有訓練都好過完全無,同埋平時同佢係屋企或去街都當係訓練,同佢密密交流,一問一答,都有幫助

我覺得有sen小朋友既家長要長期作戰,小朋友同家長都要比其他人付出更多更多時間同心機去學習,同埋有時都同老公係教小朋友上都有分歧,佢放工放假想休息,但無理由將教小朋友責任放晒去我身上,我有時都想抖下氣

伯爵府

大小世界 發表於 23-3-20 19:36
我個小朋友做評估時智能係低過一般少少,但仍然係主流個range,但因為0社交,未做評估前我老公話試主流, ...

我果時評估時都有講過想小朋友入特殊,因佢情緒較波動,郁啲就喊,佢會自己困住自己低落好耐,你點開解佢都無用,佢對學術完全無興趣,好怕面對困難,1覺得難就喊唔想去做,社交佢都唔算叫好好,佢識同小朋友互動,但唔會主動,所以多數都自己畫畫或睇圖書,但心理學家堅持覺得佢係主流.......所以唯有搵間活動式教學,支援較多,輕鬆嘅小學比佢

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

wai0824 發表於 23-3-18 02:35
我都有睇過遊戲治療,亦問過,佢地都話我仔嘅問題係可以上遊戲治療去幫佢,但時間真係好唔夠用,我選擇暫 ...

感覺坊間比較少遊戲治療,上小學真係好忙,其實我都有擔心令佢哋壓力大更加影響表現
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-3-20 11:31
上咗小學之後,家長唔可以再參與學校既訓練,就算如我個小朋友讀特殊都冇得睇,淨係做完訓練之後治療師係 ...

識得表現自己同埋同人分享真係好,做父母最想見到佢哋多啲朋友有一個開心嘅學校生活
我都要努力d先

複式洋房

wai0824 發表於 23-3-20 19:52
我果時評估時都有講過想小朋友入特殊,因佢情緒較波動,郁啲就喊,佢會自己困住自己低落好耐,你點開解佢 ...

想知佢入主流後,同同學相處ok嗎?成績會唔會令佢唔開心?我個小朋友而家返學好開心呀,社交都有進步,不過學術就真係......之前參觀過其他特殊學校,睇過高中年紀個班學生既作業,頂多都係高小至初中程度,所以個時我老公見到都有猶豫,始終主流同特殊確係兩回事,讀書唔成都好,人地都覺得你係正常人,但入得特殊就一世係特殊

複式洋房

meko~ 發表於 23-3-21 10:24
識得表現自己同埋同人分享真係好,做父母最想見到佢哋多啲朋友有一個開心嘅學校生活
我都要努力d先
...

有進步真係好開心,起碼辛苦咁耐都有少少回報,雖然都係唔成正比,總好過乜都無

趁仲係黃金期盡追啦,我個小朋友雖已經較大個,否則言語治療師可以安排小組一齊上,同多d差唔多年紀既小朋友互動多d,對社交都好有幫助

伯爵府

大小世界 發表於 23-3-29 11:32
想知佢入主流後,同同學相處ok嗎?成績會唔會令佢唔開心?我個小朋友而家返學好開心呀,社交都有進步,不 ...

學術就唔洗望會跟到,同上左小學抄寫多左對佢嚟講好吃力,成日抄唔切手冊而喊,抄寫功課太多,功課越嚟越深都會喊,因佢記憶有限成日溫左學過嘅都會比返曬我........咁除功課,默書,佢都話返學開心嘅,因算係活動式教學,咁社交方便,佢因唔會主動同其他小朋友一齊玩,有時佢都會叫悶,我唯有叫佢,你主動去同小朋友1齊玩或望吓小朋友玩咩嘛

複式洋房

wai0824 發表於 23-3-30 08:43
學術就唔洗望會跟到,同上左小學抄寫多左對佢嚟講好吃力,成日抄唔切手冊而喊,抄寫功課太多,功課越嚟越 ...

我小朋友抄寫都係一個問題,佢到而家小一,小手肌都係唔多識用力,所以寫字對佢來講係好痛苦,現時仲係屋企久唔久同佢玩練力膠

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-3-29 11:59
有進步真係好開心,起碼辛苦咁耐都有少少回報,雖然都係唔成正比,總好過乜都無

趁仲係黃金期盡追啦,我 ...

我嗰日終於問咗學校言語治療師,佢話一般上到小學每一間學校只有兩日有言語治療師,一定唔會有個人訓練,可能4-5個小朋友一齊45分鐘咁….. 只係好過冇,所以如果負擔得到私人訓練係爭好遠

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

wai0824 發表於 23-3-30 08:43
學術就唔洗望會跟到,同上左小學抄寫多左對佢嚟講好吃力,成日抄唔切手冊而喊,抄寫功課太多,功課越嚟越 ...

肯返學都好呀,我擔心追唔上做最差幾個,搞到佢日日都唔開心

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大小世界 發表於 23-4-4 10:57
我小朋友抄寫都係一個問題,佢到而家小一,小手肌都係唔多識用力,所以寫字對佢來講係好痛苦,現時仲係屋 ...

練力膠咩黎,我仔寫幾隻字已經叫攰,會要抖,所以做功課好慢,請教一下邊度買同點練,謝謝

複式洋房

meko~ 發表於 23-4-5 18:59
我嗰日終於問咗學校言語治療師,佢話一般上到小學每一間學校只有兩日有言語治療師,一定唔會有個人訓練, ...

就算好似我小朋友讀特殊有個人言語治療訓練,都只係一個月兩次,所以如果言語表達跟唔上進度,真係要考慮出去再跟進,之後再加埋平時同佢溝通多d,出去私人訓練好處係可以從中偷師,知道要點樣引導小朋友講野

複式洋房

meko~ 發表於 23-4-5 19:02
練力膠咩黎,我仔寫幾隻字已經叫攰,會要抖,所以做功課好慢,請教一下邊度買同點練,謝謝
...

練力膠就好似泥膠咁樣,不過佢係有黏力韌力,拉開唔易斷,可以訓練到小朋友手指用力去掰開,我係去淘寶買咋,唔同色代表唔同力度,我之前買左兩款畀佢玩

如果小朋友肯就咁拉都已經練到,不過如果年紀仲細,又或者玩得多嫌悶冇動力再拉,可以用啲細粒穿珠搓入去舊練力膠,要小朋友用手觸摸再搵番粒穿珠出來

另外寫字可以買d粗三角筆,好揸手好多

男爵府

大小世界 發表於 23-4-6 10:11
就算好似我小朋友讀特殊有個人言語治療訓練,都只係一個月兩次,所以如果言語表達跟唔上進度,真係要考慮 ...

通常出去訓練係一個星期一堂?我覺得我小朋友k2講嘢甩甩咳咳,又講唔到長句子,但我本身冇排政府服務,問過同學仔同學校,話如果而家先開始排政府,應該幼稚園畢業都排唔到,而家搵緊d私人訓練嘅資料

複式洋房

moksamuel 發表於 23-4-10 19:37
通常出去訓練係一個星期一堂?我覺得我小朋友k2講嘢甩甩咳咳,又講唔到長句子,但我本身冇排政府服務,問 ...

我暫時係呀,我小朋友k1未排到s位時有諗過好唔好上密集,但實在負擔唔起,就算有資助都搞唔掂

一星期一堂,上完之後個幾日都抽時間每日同佢練習起碼一次,小朋友肯合作就已經算好喇

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊