自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

最憎呢條8婆

男爵府

2023年兔年勳章

貪得無厭 出面大把工請人,快d去做,唔好做大食懶啦

男爵府

mickeyeva 發表於 23-2-22 15:05
又係佢!

又黎
叫施捐晒自己嘅身家俾佢口中嘅基層先啦!
雙程?單親?專注不足?仲有冇再慘啲呀?

子爵府

tszchungmama 發表於 23-2-22 15:11
雙程証仲想攞香港福利???係唔係痴左線呀?

過份囉!無福利,可以選擇返歸啦。無人叫你來

子爵府

brother4 發表於 23-2-22 15:23
D福利/優惠/公屋/派錢佢地要晒最好

最好比埋個庫房佢

侯爵府

Kittymummy 發表於 23-2-22 15:09
雙程証,單親...咁落黎香港做咩?施小姐咁鍾意幫人,每月補貼比所謂貧窮家庭嘛。
...

係囉,成日慷他人之慨,咁中意幫人,自己又唔出一分力,叫佢搬出何文田山,搬入深水埗,或者招呼啲雙程證去佢屋企住啦!

伯爵府

回覆樓主:

社區組織協會前幹事何喜華,就係佢做「好」事幫新移民打官司爭取到未夠七年就可以攞盡福利,呢個姓施就接任繼續不停爭取R好處

侯爵府

又係佢!

點解社區組織唔教須要嘅人仕自力更新呢?只教人捐窿捐罅去攞政府着數,咁嘅組織目的為乜呢?

社區組織似乎唔識咩叫「授人以魚不如授人以漁」!

男爵府

已經俾佢地d人分薄晒我地原本的$10000,我哋幾十年貢獻的人得番一半$5000咋!你仲想點呀C女士。
你如果仲係上面,你有冇咁好環境呀? 你什麼都不是呀!

子爵府

Kittymummy 發表於 23-2-22 15:18
佢仔應該係香港出世,所以係香港讀。明知係香港出世返大陸讀書冇戶籍。路係自己簡,xx唔好喊。 依家係度扮 ...

佢講到咁慘,其實應該帶埋個仔返番去大陸生活。我記得上年好似話無大陸戶籍都可以返番去大陸讀書

水晶宮

ychan^ 發表於 23-2-22 17:32
佢講到咁慘,其實應該帶埋個仔返番去大陸生活。我記得上年好似話無大陸戶籍都可以返番去大陸讀書
...

好似有印象係咁講,但details 唔太清楚。只知佢地根本唔志在大陸戶籍,一味只想係香港拎著數。

大宅

回覆樓主:

C太 ,吾該叫人嚟香港啦。
香港無福利攞啦。。。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實社會上 點解會有矛盾分化? 就係有一啲好似施小姐呢啲大愛,好心做壞事嘅人! 同埋嗰啲太貪心嘅基層!
幫忙基層唔係咁幫法㗎 !乜嘢叫適得其反? 我唔相信香港政府對嗰位雙程單親母親冇資助,只不過係佢嫌資助太小啫……
政府個餅係咁多, 絕對首先要兼顧嘅就喺香港人, 冇香港居留權者,因為喺香港生咗仔就想攞香港福利?邊個國家有呢個政策!
社區協會又如何?如果成日做啲令大部分香港人唔高興嘅事 ? 唔怪得人見你每次提親嘅嘢都會反對。
政府係盡力咁去幫基層市民 , 但係有啲人可唔可以算係基層市民呢 ? 對於呢個個案嗰位女士, 佢要留喺香港就要努力自食其力,唔好永遠想攞福利 ,佢絕對可以去返佢有居住權嘅地方㗎, 呢種人我唔會叫佢做弱勢社群, 我諗嗰啲真正弱勢社群,都唔想同呢種有選擇權嘅人 相提並論, 佢只會增加對佢哋呢班人嘅負面觀感……

複式洋房

回覆樓主:

就係佢加深中港矛盾,令香港人對大陸人有嚴重負面印象

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

勁憎呢個施小姐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

又係佢!

吔蕉屍厲山

男爵府

典型人心不足蛇吞象

翡翠宮

回覆樓主:

雙程証……都未係香港人就想攞著數,貪得無厭!

翡翠宮

回覆樓主:

認為政府冇回應基層市民嘅需要
應該帶令基層市民罷攞綜緩,罷攞所以政府資助
用罷攞呢招嚟顯示自己嘅不滿嘛
反正比咗都覺得唔夠
幫唔到忙
咁攞嚟做乜?

男爵府

貪心鬼雙程証攞乜Q福利呀!又扮香港人!!!番大陸攞你應有嘅福利,唔好搶曬我哋啲福利呀。屍麗珊食屎喇

首頁
45678...11

尾頁

跳至