自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

waic 發表於 23-2-23 10:14
改一房好啲
不過我舊同事住灣仔280幾尺建築面積,當年買118萬,實用都得200尺倒,佢都係兩房間隔,廁所都 ...

換轉係我,用一半錢做首期,買間大二房(5-600萬大西北),另一半收息。

侯爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 11:39
當日屯門有個新盤得128呎,發展商話皇帝都只係訓張床咋 所以叫龍床盤。
...

吓....

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 23-2-24 13:24
吓....

亞10A當時都入左3間架,前排甩左名比亞媽聽聞

侯爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 13:25
亞10A當時都入左3間架,前排甩左名比亞媽聽聞

咁有...

子爵府

300 萬以下既樓太細/地理位置唔就腳, 升值潛力好低, 只可以用作自住, 投資就唔好了

男爵府

太古城至鰂魚涌兩地鐵站之間有樓齡超大舊樓(平地lift又免地租),$300頭有成350尺以上,執得企理,可收萬一、二蚊租,回報有4厘以上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

baby668 發表於 23-2-24 12:31
我有個同學就係咁戇居,真係賣咗樓,再用五年時間做資產轉移,再排公屋,最後前後用咗十年時間,淨係租樓都用咗 ...
只能說 人各有志
有人志在工作少D
去爭取最多既福利同享受, 少勞多得
得公屋後又再換居屋
佢自己同身邊既人覺得值就得
1樣米養百樣人始終

子爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 12:47
有成交的。百家應百客,只係價錢問題,深水埗係市區四通八達,劏房都要6千。
...

你可以咁樣理解,講真呢個價錢,我寧願住土瓜灣唐樓

子爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 12:52
我同事舊年最差環境賣左自住樓,依家都未上返車。

自住樓幾時都唔可以賣

水晶宮

baby668 發表於 23-2-24 13:54
你可以咁樣理解,講真呢個價錢,我寧願住土瓜灣唐樓

唐樓不了。我舊年睇差唔多30尾40年樓齡市區洋樓,只可以講security 都係一個問題,如果單身女士住。

水晶宮

baby668 發表於 23-2-24 13:55
自住樓幾時都唔可以賣

同事呻,自從賣左樓後,日日同老公嘈交,租樓都成皮。可能睇得討論區多,d人話收息夠cover租金掛所以賣左等跌市。

水晶宮

baby668 發表於 23-2-24 13:55
自住樓幾時都唔可以賣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 23-2-24 14:00
同事呻,自從賣左樓後,日日同老公嘈交,租樓都成皮。可能睇得討論區多,d人話收息夠cover租金掛所以賣左 ...
呢排估價回升返
如果佢個定期做成年既
到時一層6M 樓係咁E 升返半成連雜費加租金, 呢度都成5、60萬
當佢唔係full paid, 套現後拎3M去收息都不過15萬, 遠遠唔夠cover 升幅, 租金同雜費
只能說祝佢好運

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-2-24 14:07
呢排估價回升返
如果佢個定期做成年既
到時一層6M 樓係咁E 升返半成連雜費加租金, 呢度都成5、60萬

一定唔係FP啦,我靜鷄鷄睇到佢幾時入。只係岩岩甩辣招3年,唔講賬面只講雜費,分分鐘比一兩成後仲要蝕裝修同印花稅。

翡翠宮

Kittymummy 發表於 23-2-24 14:15
一定唔係FP啦,我靜鷄鷄睇到佢幾時入。只係岩岩甩辣招3年,唔講賬面只講雜費,分分鐘比一兩成後仲要蝕裝修 ...
19年買22年賣,
隨時平手走,
拎返舊首期, 冒險收息又唔夠cover租金
又要冒住上唔返車既風險, 又要周圍搬
無小朋都算, 有就真係搵黎搞

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-2-24 14:29
19年買22年賣,
隨時平手走,
拎返舊首期, 冒險收息又唔夠cover租金

收咩鬼息,唔係咁傻擺定期掛。擺左如冇多餘錢係手,一定上唔得返車,快極都要年尾,提前拎定期要罰錢架;我上個月賣左個車位,持貨一年多執左15%, 賣完都開始驚驚地,兩星期後好彩又執返個靚位返黎,比我賣價平少少咁啦。

子爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 13:57
唐樓不了。我舊年睇差唔多30尾40年樓齡市區洋樓,只可以講security 都係一個問題,如果單身女士住。
...

咁你又錯,我有個同事以前住唐樓,有一日有個鬼佬拍門,問佢賣唔賣樓,當時佢層樓是市值二百萬,鬼佬用380萬同佢購入,佢以為執到寶,點知六個月後,層樓就被收購,個鬼佬賺咗一千萬

子爵府

Kittymummy 發表於 23-2-24 14:00
同事呻,自從賣左樓後,日日同老公嘈交,租樓都成皮。可能睇得討論區多,d人話收息夠cover租金掛所以賣左 ...

自住樓放咗就真係好大鑊

水晶宮

baby668 發表於 23-2-24 14:41
咁你又錯,我有個同事以前住唐樓,有一日有個鬼佬拍門,問佢賣唔賣樓,當時佢層樓是市值二百萬,鬼佬用380萬同 ...

係我女一個人自住,唔係放租。所以security 係我要考慮既主要因素。

翡翠宮

Kittymummy 發表於 23-2-24 14:40
收咩鬼息,唔係咁傻擺定期掛。擺左如冇多餘錢係手,一定上唔得返車,快極都要年尾,提前拎定期要罰錢架; ...
收息應該做定期, 唔會買股票掛~
有心上返車就做短期定期, 咁可能都還好少少.
如果走去買股票收息呢, 好似見之前升到2萬2先去入去接火棒,
隨時1個月帳面條數, 無左成年租金...更難上返車...
祝佢好運啦....

首頁
45678...11

尾頁

跳至