自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

因為膝患,跑跑跳跳會更加痛;無意中網上見到"超慢跑",話減肥效果不比跑步差,而且不傷膝;請問有冇人試過?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

當真?我都想知,推下有冇人知先

子爵府

超慢跑 心跳唔快 點跑都唔太有用

侯爵府

唔會冇用, 我行路都減到肥, 超慢跑點都快過行路

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我都覺得自己超慢, 但點都要維持到心跳快同出汗先有用
否則索性改急步行

侯爵府

環保接龍勳章

郁下點都好過唔郁.
剛係youtube 睇 叫節拍超慢跑.
嗰教練有教點樣跑,
可以防止膝痛受傷.
都打算試下.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔會無用,睇自己心跳,去到某個指數知太快就減慢,點慢心跳都會加速,我有時講笑行路可能仲快過我

子爵府

心跳夠時間夠,咩運動都減到肥。平日無做開運動跑唔到嘅,每日開始快行一個鐘都會減到。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

競步就會

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實就咁行黎行去都得,甚至有人話齋企,都好過食完坐係度

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Giant 發表於 23-2-23 10:48
因為膝患,跑跑跳跳會更加痛;無意中網上見到"超慢跑",話減肥效果不比跑步差,而且不傷膝;請問有冇人試過 ...

慢跑不如步行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

即係自已慢動作跑步?
好攪笑囉

伯爵府

想生BB熱投

因為膝患,跑跑跳跳會更加痛;無意中網上見到"超慢跑",話減肥效果不比跑步差,而且不傷膝;請問有冇人試過 ...

我往日成日超慢跑。點都好過唔郁!
I am Agent P

男爵府

點解跑慢啲會無咁傷膝?要唔傷膝首先要緞練大髀肌肉,快步行比超慢跑對膝頭負荷更少

伯爵府

如果跑步形式不正確, 傷膝.

珍珠宮

你試下急步行加計卡路里飲食,我之前就係咁減咗3x 幾磅,唔明點解咁多人覺得要快跑跳舞先減到肥或算係做運動,只要心跳夠時間夠,急步已經係帶氧運動同減到肥

珍珠宮

2024年龍年勳章

三國1 發表於 23-2-23 12:22
你試下急步行加計卡路里飲食,我之前就係咁減咗3x 幾磅,唔明點解咁多人覺得要快跑跳舞先減到肥或算係做運 ...

絕對認同
有醫生建議肥胖人士同老人家減肥,千萬唔好跑步,膝頭同心臟好似有事,急步行和有每日有太陽時散步,都有助減肥

伯爵府

三國1 發表於 23-2-23 04:22
你試下急步行加計卡路里飲食,我之前就係咁減咗3x 幾磅,唔明點解咁多人覺得要快跑跳舞先減到肥或算係做運 ...

可唔可以分享下每日要急步幾耐先得?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我係超慢跑,唔係因為腳痛,而係我要跑得黎唔氣喘,咁會襟跑d, 一跑快,喘哂氣,我就要停了。

首頁

尾頁

跳至