親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

不是遊記... 都係嗰句,只係想記低,一家四口家庭遊!

日期:
23/2/2023 ~ 24/2/2023

前言:
繼 7月「不是遊記~~ 英國(畢業典禮)+巴黎之旅」後,趁「蝦碌」細仔回港探親,難得一家重聚,近近地過梳打埠反吓!

順便補祝「好 cool 」嘅大仔2X歲生日,加埋C6同我結婚27週年!

咁啱馬交賀一哥推出「買一送一」優惠,賀我地船飛唔只一成... (好難 gag)

今日出發... Errr~ 好多人,隻船爆晒...

(待續)
attach0/tmp/phpJTqqHc
attach1/tmp/phponhuZ9
attach2/tmp/php7ocIh7

翡翠宮

buklaylay 發表於 23-2-23 15:19
不是遊記... 都係嗰句,只係想記低,一家四口家庭遊!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

公爵府

ngwong2 發表於 23-2-24 12:55

多謝你

公爵府

Lqueenie 發表於 23-2-24 20:52

腥橋
啱啱返咗黎

公爵府

回覆樓主:

2023年2月23日 (澳門住宿)

MGM Cotai

1月初,無無聊聊「叮」一聲,腦海有個「得意嘅想法」~ 去澳門...

過大海唔一定賭,皆因「蝦碌」細佬,突然決定2月返香港探親。

雖然1月尾,約咗佢喺東京大阪見... 但「好 cool」嘅大仔要返工,冇得齊腳去旅行...

唔諗咁多,先斬後奏,炸炸淋用靚仔價,訂咗2房連早餐... 平過大倉新開張冇耐,2千7蚊晚個價!

加埋賀一哥送香港人一程... 唔係... 係免費回程飛,更加抵!

(待續)
attach0/tmp/phpheWJ2K
attach1/tmp/phpy5TAs7
attach2/tmp/phpLsBBSt
attach3/tmp/phpYDtKiQ
attach4/tmp/phpDXy1Ic

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

澳門係咪好多遊客, 度度都要排隊?

公爵府

wyan16 發表於 23-2-28 11:20
澳門係咪好多遊客, 度度都要排隊?

好多大6遊客,
官也街,大三巴,議事亭超多人
間間手信舖都排長龍
attach0/tmp/php3uTaxJ

公爵府

回覆樓主:

2023年2月23日 (MGM生日禮遇)

多得JM提醒,腥個e貓俾MGM~ 幫「好 cool」嘅哥哥補祝生日 (雖然撞啱我同C6結婚27週年)...

酒店回覆,會預備小禮物,安排adjacent房!

Check in嗰陣,職員話俾住1160號房,另1間仲清潔緊。

我地出去,直踩到夜晚11點,先返酒店攞... 1169號房?咪住~ 乜唔係隔離1159號咩?

房咭一拍,「嘟」一聲,神秘嘅1169道門開咗... 入面開住燈,一片寂靜,我差d想問:「有冇人呀!」...

突然,我望到有d野... 噢~ 唔駛驚,係有獅子公仔,生果同蛋糕喺大廳!

兩間房,俾lift lobby分隔,一家四口向左走向右走。嗰晚我地嘅隔離,都冇人住!謎一樣嘅相鄰房...?

不過唔緊要,生日快樂!

(待續)
attach0/tmp/php41C7VS
attach1/tmp/phpuE0xFt
attach2/tmp/phpSzA1o4
attach3/tmp/phpkDEx8E

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

buklaylay 發表於 23-2-28 22:16
好多大6遊客,
官也街,大三巴,議事亭超多人
間間手信舖都排長龍

唔該, 咁遲D先去了

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

留條腳毛先,等樓主更新

公爵府

HappyHappyMa 發表於 23-3-27 18:31
留條腳毛先,等樓主更新

或者... 應該... 可能... 有機會... 變爛尾雞
(有d悶)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

buklaylay 發表於 23-3-28 17:16
(有d悶)

唔好啩,你寫得咁風趣幽默,幾好睇

大宅

buklaylay 發表於 23-3-28 17:16
(有d悶)

澳門有咩好玩好食介紹

公爵府

HappyHappyMa 發表於 23-3-28 22:50
唔好啩,你寫得咁風趣幽默,幾好睇

係咪真係睇㗎?俾d時間我...
忙緊5月泰國,6月台灣嘅功課
(不定時更新)

公爵府

Leungwaiyin 發表於 23-4-1 01:03
澳門有咩好玩好食介紹

今次冇乜野玩
氹仔以前爛爛地嘅荷花池,變咗龍環葡韻濕地... 搭大潭山斜行升降機睇風景...

官也街食咗木糠蛋糕,葡菜...
雞湯米&天麻川芎魚頭米

伯爵府

回覆樓主:

樓主 ,想問澳門可以收支付寶嗎?
另外,電話方面過邊會收到嗎?

如果5得既話,有什麼方法可以用到?
謝謝回覆先

公爵府

peckykoo 發表於 23-5-25 09:32
樓主 ,想問澳門可以收支付寶嗎?
另外,電話方面過邊會收到嗎?

Sorry!冇支付寶呀,所以唔知。

我地用電訊公司數據漫遊,逐日計... 細仔打過幾次電話去Agodx,講咗幾耐,電話費好似百幾蚊!

如果用數據卡,請其他人用 whatsapp / Line 打俾你,得唔得?

公爵府

回覆樓主:

23/2 (晚餐 亞馬交)

諗唔明,食到好味嘅葡菜,咁焦點嘅事,居然冇同你地分享...

好耐之前,食過Amagao,對馬介休球,驚為天人!

每次去澳門,想再食~ 訂親枱都爆,灰爆!Walk in唔駛諗... 去到就知咩料,嘥哂d腳骨力食閉門羹!

今次,我想賭一鋪... 電話打通,得咗!

亞馬交喺官也街橫街,好隱世!

入到去,1個人都冇?得1檯 set咗餐具... 唔係得我地呀?

唔覺意包場,做咗VIP!阿姐好好,制止我嗌餸... 話「夠嘞!食唔晒呀!」

可能「餓」得太耐,好好食 (記得飲葡國汽水)!呢餐$899,抵!

忍唔住問句,受疫情影響,咁靜?佢話今晚特別靜,平時好d架!

我信... 食緊飯,偷聽到d人打黎訂位!
attach0/tmp/phpfv5VLx
attach1/tmp/phpm2l8By
attach2/tmp/phprMuLsz
attach3/tmp/phpC4eEjA
attach4/tmp/phpzjQKaB
attach5/tmp/php8Cnc2B
attach6/tmp/phpPRU5TC
attach7/tmp/phpsL9tMD
attach8/tmp/phpfnicFE

首頁

尾頁

跳至