自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

為果少少就出賣左親子時間及屋企人相處既一日假期,連帶你老婆想有人幫輕下都無埋,返多一日工,影響埋平日1-5既精神同健康,除非等錢開飯,否則咩都比呢千零2千蚊重要。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

zitamamama 發表於 23-2-24 13:38
初小同幼稚園。
如果我返工就老公同工人湊,我老公就反對覺得又辛苦又無謂,我媽直頭話個少少錢我比你啦做 ...

2個都細,講緊周未呢一日係返幾多個鐘興趣班?

但你份食品包裝/加工,9小時基本上係全日,小朋友唔會返足9小時興趣班吧?佢哋唔想你返都已經係一大卻步理由,上興趣班前後途中、午餐,都係好好嘅親子時間

除左你未做過工廠想試下之外,份pt仲有邊方面係吸引到你?有朋友一齊返?

littlefunpig    發表於 23-2-24 14:23

翡翠宮

yanyan-mummy 發表於 23-2-24 11:52
你分析得好仔細

只係一見份pt係月薪3-4%,好難想像會選擇接受多4個工作天時間

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

試下無妨, 我之前都係一至五返工, 星期六日返8-9個鐘pt, 做左2個月無做啦, 因為份pt要企, 頂唔順.
依家都想搵多份. 但唔會再做咁長時間, 可能返3-4個鐘果D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cecelc 發表於 23-2-24 13:08
樓主我記得你話你家庭月入10萬,其實夠洗夠用算啦,小朋友想你陪唔通你唔陪。
...

不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

zitamamama 發表於 23-2-24 11:18
本身有份正職返一至五,而家找到份週未part time一星期返一天(9小時), part time已請,亦已經跟正職公司申 ...

試一個月先,吾得咪resign囉

珍珠宮

初小同幼稚園。
如果我返工就老公同工人湊,我老公就反對覺得又辛苦又無謂,我媽直頭話個少少錢我比你啦做 ...

如果你真係好想,我覺得試一段時間囉,各樣ok就繼續

翡翠宮

zitamamama 發表於 23-2-24 11:18
本身有份正職返一至五,而家找到份週未part time一星期返一天(9小時), part time已請,亦已經跟正職公司申 ...

會試返!吾啱咪做1个月吾做囉。

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-2-24 14:07

我覺得有時唔係錢既問題,而係自己想做既事
樓主唔想錯過機會

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

上全日興趣班??

大宅

回覆樓主:

比我會試下,因為唔係為$,純粹為體驗生活,我覺得幾好玩,辛苦咪唔做囉

珊瑚宮

初小同幼稚園。

幼稚園嗰個都返全日興趣班??

大宅

其實睇到你講你老公小朋友同埋婆婆都反對,係d咩原因令你想一意孤行呢?有家庭了,其實也尊重下其他家庭成員

男爵府

如果我係樓主,我會試返份PT,因為唔想自己後悔,有小朋友唔等於無自己人生,試返完可能自己頂唔順,又或者真係好無親子時間,先再決定辭職定繼續都唔遲。

翡翠宮

Pman1022 發表於 23-2-24 14:19
如果我係樓主,我會試返份PT,因為唔想自己後悔,有小朋友唔等於無自己人生,試返完可能自己頂唔順,又或者 ...

如果份pt有前景,例如學識後可自立門戶,又或係頂左嚟做,到時變相可以為家庭長遠計劃有利,咁應該大部分持反對意見嘅jm都明

但樓主一直冇答,只係話未試過做工廠,幾得意,連老公同自己媽媽都唔贊同,唔係為左自己人生,因為生左2個小朋友,佢哋仲年幼,佢哋亦係人生一部分,都應要為佢哋有承擔

禁止訪問

珊瑚宮

tahnee 發表於 23-2-24 12:55
自己有40K 仲返咩PART TIME, 陪下小朋友好過

米係!如果有40k, 為左千零蚊返工廠做女工?

水晶宮

畀面勳章

唔返
你已经一至五都返工
小朋友只係想見多你一面,小小的願望,相信开心過你買多件玩具

大宅

zitamamama 發表於 23-2-24 11:31
收入唔可以話重要,但始終係多了錢,拎去買玩具都好吖。
經驗同正職完全冇關所以都唔重要,只不過我未試過 ...

咁其實你都決定左啦,咪試一個月再諗囉。

首頁

尾頁

跳至