自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

白毛毛 發表於 23-2-26 10:38
識到的好朋友少咗,識落的好朋友各有各忙,家庭第一,亦係唯一。以前仲講吓電話聽下把聲,呢幾年聲都無得聽 ...

最後一句好貼切 現代人好多的朋友係手機,連在家時親人都是,一人一手機,時代變了

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無論新舊朋友,覺得都係客客氣氣,保持適當距離才會keep 得好d

滿足    發表於 23-2-28 10:40
chyush    發表於 23-2-26 13:01

男爵府

maria2014 發表於 23-2-26 12:07
不要説結識新朋友,舊朋友都會越走越遠,不是你不維繫,而是人家不願多行一步,所以看淡了。
...

你也有同感?

子爵府

ngwong2 發表於 23-2-26 11:27
一年幾次已多。難得仲肯出。

有個退左休間中去開我住個區,都會問下我有無時間出去吹水,因為佢知我放假好得閒

翡翠宮

newc9 發表於 23-2-26 12:40
有個退左休間中去開我住個區,都會問下我有無時間出去吹水,因為佢知我放假好得閒
...

都好!好好珍惜!

珍珠宮

ChristyMum 發表於 23-2-25 18:18
乜野年紀嘅友誼都要經營, 我只知道人係需要朋友, 吾需要多但要有, 吾好咁吝啬, 對人好同時自己都會快樂
...

對人好,但被人利用。 受得太多教訓。

chyush    發表於 23-2-28 10:03

男爵府

除左屋企人以外,我算好幸運,有相交很久的知心朋友。其中一個系中學同學,另一個是阿仔同學仔的家長。

因為千金易得知己難求,所以我好珍惜。

好朋友生日的時候我會特登買花送比朋友,給她一個驚喜,遇到好的書,亦會嚮網上落單送去朋友屋企。又或者隔一段時間就相約朋友出來飲茶傾計。

人的精力同時間到底系有限。我上述舉動只會對我的知心朋友。其他泛泛之交我就甚少主動聯絡應。酬。

珍珠宮

識到的好朋友少咗,識落的好朋友各有各忙,家庭第一,亦係唯一。以前仲講吓電話聽下把聲,呢幾年聲都無得聽 ...

講得啱呀! 就算主動打電話比人,問候人,對方都搵藉口收線。

今年新年,喺三年疫情後第一次去親戚家拜年。 往年親戚會喺酒樓設宴四圍酒席招待。 今年話唔再設宴,往年會嚟飲飲食食拜年既即刻消失哂!!

珍珠宮

小馮 發表於 23-2-25 18:06
你們會怎樣去相處?
初相識
中段

看玩唔玩得,玩得就最好

大宅

回覆樓主:

每個年齡階段都有唔同既朋友,順其自然,最重要自己唔好收埋自己

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無乜,通常被搵,搵親我都係問野,咁就一直keep住,佢keep住問,我keep住答,咁就一直keep住,可能有日朋友無野再問,或者我唔再識答,咁就失聯。

大宅

Rainy 發表於 23-2-26 15:30
無乜,通常被搵,搵親我都係問野,咁就一直keep住,佢keep住問,我keep住答,咁就一直keep住,可能有日朋友 ...

我又係有幾個呢類朋友,好多時搵我都係想問我問題或者點樣解決佢嘅問題,但多數都係佢地問我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

connie123 發表於 23-2-26 15:38
我又係有幾個呢類朋友,好多時搵我都係想問我問題或者點樣解決佢嘅問題,但多數都係佢地問我
...

通常問完,佢又講下自己,到你想講佢就話要開門/電話入/出街,總之就收線啦。
然後隔一陣,發覺仲有野問,會再打來
我都慣了。

伯爵府

同感

子爵府

年紀愈大,圈子愈收窄,正常現象

滿足    發表於 23-2-28 11:31

子爵府

Rainy 發表於 23-2-26 15:30
無乜,通常被搵,搵親我都係問野,咁就一直keep住,佢keep住問,我keep住答,咁就一直keep住,可能有日朋友 ...

睇完有d無奈,但有d搞笑,只為咗問嘢…

大宅

Rainy 發表於 23-2-26 15:41
通常問完,佢又講下自己,到你想講佢就話要開門/電話入/出街,總之就收線啦。
然後隔一陣,發覺仲有野 ...

所以有事都會心淡,整整吓都唔想主動搵佢哋,我有種感覺成日要同佢哋解決問題,答佢問題咁.

水晶宮

FJmom 發表於 23-2-26 12:21
無論新舊朋友,覺得都係客客氣氣,保持適當距離才會keep 得好d

距離產生美

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

曾經有個好朋友,佢本身好宅,唔會主動揾人的
但估唔到佢連生b都唔講聲

作為朋友,感覺心淡
都唔知呢段友誼係咪一相情願,繼唔繼續維持落去好

珍珠宮

小馮 發表於 23-2-25 18:06
你們會怎樣去相處?
初相識
中段

識咗幾十年嘅唔洗特別去相處,到時到候會見面,平時問候下對方,心血來潮就送吓禮物,我知已唔多,一隻手數哂,都係讀書年代識嘅,有中同有大同。

有共同興趣嘅朋友,就有兩個谷,日日會聯絡,間中食下飯。

人大了,心力和時間不夠,識到新朋友都好難經營,我會隨緣,緣份一到就自然會見面。

首頁

尾頁

跳至