自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

木土土 發表於 23-2-25 19:55
又話死者在香港土生土長,家人不是香港人嗎?只是在內地做生意,也可在香港買樓

買樓時已離婚,為避稅用 ...

佢屋企咁有錢,應該女方家人都有物業喺手,所以要搵無物業喺手的前62

大宅

加菲貓3 發表於 23-2-25 20:35
我個妹都用我個名買樓,佢知同老公感情唔好。。最後,都好彩用我名買,唔係就要分錢 ...

你老婆唔會嬲你,咁你咪冇首置買多間囉

公爵府

醒目開學勳章

上校車 發表於 23-2-26 15:17
或者佢自己父母都各自已有物業呢

佢仲有兩個妹

大宅

wannabe118 發表於 23-2-26 17:32
如果有把抦 咁佢地反對賣樓個死者又點敢繼續賣?

如樓上jm講,把柄已解決,純粹估

公爵府

MandyChan_Chan 發表於 23-2-26 18:54
你老婆唔會嬲你,咁你咪冇首置買多間囉
一早就無啦

水晶宮

fundfund 發表於 23-2-26 19:06
佢仲有兩個妹

佢自己都咁有錢,2 個妹都唔會兩手空空啦下話

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總然之一群智障型罪犯
就算佢哋(成功)
樓和財產都唔係佢哋
一群法盲
仲要前警員喎
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

醒目開學勳章

上校車 發表於 23-2-26 19:44

如果真係如報紙所講咁有錢,當時未離婚嘅前夫唔需要行騙,當時嘅大伯爺和奶奶唔需要破產!前男家有經濟困難,相信佢一定會幫手的!

子爵府

從來家賊最難防

大宅

正常人買樓自住就未必會,但係如果下下買超過半億到億計既豪宅嚟炒賣就唔同講法....首置印花稅4.5%, 一般係15%, 相差10.5%!一億既物業可以慳返過千萬!

睇資料譚仔集團賣盤後賺左幾億,再係咁炒樓至富...本身都唔係咩商業奇才,都係基層出身, 最正接不斷搵人頭慳稅買樓賣樓吐現再入市,早幾年樓市好轉一轉手可能已經好好搵...可能所有家人既quota 都用盡先借前夫一家人既名義..

加多利山層樓唔似真係送左俾佢前老爺, 買樓資金都未必係女方一個人俾晒,可能同老公家族好有關係..寫佢個名可能真係為左慳稅,層樓成7000幾萬可以慳10.5%稅,講緊七百幾萬! 任何物業於購買日後三年內轉讓均須繳交「額外印花稅], 2019買入,2022開始放盤...剛剛好禁售期已過. 入市既時候樓市仲好好景,可以唔想夜長夢多, 俾前老爺放售要蝕都快快賣左佢..

諗真d 如果女方本身真係咁有錢,離婚都已經分左女方一半身家喇! 除非第一段婚姻又係無註冊...女方點會離左婚成五年先嚟送層咁貴幾樓俾個前老爺....

如果唔係為左慳稅而買,一係有痛腳係人地手都唔定

象牙宮

KKLLYang 發表於 23-2-25 19:36
有則改之,無則加勉

錢來歷不明?
太得來太易? 
太有錢?洗黑錢?。
幼稚?

唔使工作,奢侈生活方式。使黑錢? 

購買房地產是清洗黑錢的最後階段(整合)常用的一種. 技倆。

簡家驄律師行的胡永傑律師被控一項洗黑錢罪名,涉案金額達6,895萬港元
港姐梁佩瑚之演員胞弟梁焯滿(40歲)涉串謀清洗逾百萬黑錢
涉買樓賭馬洗錢 居於貝沙灣的一對中年同居情侶於○一年至○七年間,利用九個銀行或證券戶口及一個賽馬會投注戶口,涉嫌清洗共 ...1.1億 ...
前商務及經濟發展局局長蘇錦樑胞弟蘇錦威,在律師行任職法律文員期間串謀同事挪用律師樓客戶的物業,先後申請合共二千萬元按揭貸款,再將貸款 ...

海關本月初瓦解一個本地大型洗黑錢集團,涉款高達60億元,是海關歷來破獲最大宗的洗黑錢案,行動中拘捕3男6女,年齡介乎39歲至68歲,並在現場搜出390萬元現金、凍結了1,600萬元銀行存款。海關形容今次是首次發現有人租用大型私人屋苑單位進行洗黑錢活動,增加了調查難度。

商人楊家誠涉嫌洗黑錢七億二千多萬元的案件,億二千萬元,透過炒股票、買樓、賭錢等。
賭博集團以購買名車名錶清洗黑錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

fundfund 發表於 23-2-26 19:54
如果真係如報紙所講咁有錢,當時未離婚嘅前夫唔需要行騙,當時嘅大伯爺和奶奶唔需要破產!前男家有經濟困 ...

我相信事主應該幫過好多次,報導都話前夫家都滾左佢過千萬,
前夫係交友App 呃同志上床再氹買倫敦金,女事主心有條刺都唔奇所以離婚

大宅

rabbit75 發表於 23-2-26 19:52
總然之一群智障型罪犯
就算佢哋(成功)
樓和財產都唔係佢哋

加多利山層樓係前老爺的
就算前老爺犯了法、判入獄,但不會被充公層樓,就算前老爺在獄中死亡,層樓成為遺產,由前奶奶,前老公,前大伯承繼
,如果我理解有錯請指正

子爵府

上校車 發表於 23-2-26 19:44

但名落前夫老爺名真係好唔合理. 我相信問10個正常情況下10個都唔會

子爵府

MSFCA 發表於 23-2-26 20:32
正常人買樓自住就未必會,但係如果下下買超過半億到億計既豪宅嚟炒賣就唔同講法....首置印花稅4.5%, 一般係 ...

但如果真係慳稅炒樓揾錢. 咁解釋唔到加多利山比佢買入價蝕成千萬放售喎

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

成件事好多解唔到嘅野,同大伯影咁多自拍相,我就唔會囉,同前老爺咁熟,層樓咁貴會落佢名。兩個老公又會自己有聯絡 好亂囉,等查出真相解密
想認識多啲屯門友

大宅

回覆 jasprincess 的帖子

報導話層樓2022年底已經放盤,前老爺見有人上門睇樓先知放緊盤,前新抱賣佢層樓都唔通知聲?咁照計唔似送俾佢咁簡單....2019入市果時樓市應該仲好好,宜家樓價一路跌都急放,一係為止蝕,或者佢仲有好多豪宅物業係手,市道差放唔切咁多層樓但都要繼續供架,咁果層樓係full pay 可以吐現先...另一個原因可能相方反左面,怕前老爺偷偷地賣左層樓拎左d 錢走..如果咁大方送俾佢又使咩要蝕一千萬都急放呢?
不過都係估下,單案係咪真係關層樓事都未知, 目前都係一個所謂"好朋友"放風講,幾多係事實可能要日後上庭先知

大宅

333s 發表於 23-2-26 20:47
錢來歷不明?
太得來太易? 
太有錢?洗黑錢?。

呢種情況唔係無可能woo,如果要處理來歷不明資金要轉多幾手去洗白...普通人一下子full pay買層樓太外眼, 如果有人營造本身係勁有錢人身份,咁去買就合理得多. 而且大家都有份洗就唔怕俾人偷偷地賣左又慳稅....好好地合作果時就相安無事,反面爆出嚟可能雙方都一身蟻....如果幫人洗,果d 錢唔係自己,層樓蝕都要放架喇....

前夫一家人有好多前料,前夫仲要係通緝犯七年點會唔知,如果走左路無見面,佢失左蹤咁耐仲唔拎返兩個小朋友扶養權都好離奇! 現任老公話唔介意照顧四個仔女又大把錢,大把工人湊喇!感覺呢兩家人背後都唔係唔簡單, 好曲折離奇....

不過有咩恩怨都好,咁樣怖局行凶真係好恐怖,好無人性,唔知d 兇手有無晚晚發惡夢!

首頁

尾頁

跳至