自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

YuYuMother 發表於 23-2-27 14:26
一個人我唔會報團

我寧願自己去

公爵府

2024年龍年勳章

jodyfan 發表於 23-2-27 20:31
同麻煩人一齊,仲陰公。除非喜歡麻煩人地。

係呀,就係因為無搭檔。旅行其實好考驗友情,人哋有家室小朋友一定去親子旅行

伯爵府

kiwibaby2015 發表於 23-2-27 16:47
好在同團都好照顧我,團友都多數高薪厚職嘅人,有兩個女仔係friend 嚟,都好好玩,咁之後熟咗大家一齊玩 ...

唔危險,我啱啱二月中去完返來,很多遊客

侯爵府

pauline_c 發表於 23-2-27 12:52
未試過,旅行團要加錢轉單人房

我試過 不用加錢 同領隊同房 最後領導比我選 緊係不用加錢 單人房啦

伯爵府

judycyk 發表於 23-2-27 15:41
怕比人覺得我係怪人

除咗小部分人,不會喇,現在大家都態度開放了很多,尤其是長線團、冷門團,不會大驚小怪,鍾意自閉絕大部分人都不會攪你,鍾意大家一起玩也不難,當然要睇吓遇到咩嘢人,如果攝影技術好,又樂意幫人揸機拍照,仲可能會大受歡迎添

大宅

我自己未試過一個人跟團,但以前幾次跟團每次都有遇到單身跟團既人,大部分時候團友都好照顧佢地,無人會因為佢地一個人跟團覺得佢地怪。

不過團友夾唔夾、好唔好睇彩數。有一次遇到3個單身女士,其中兩個分埋住同一間房,頭幾日好好朋友咁一齊行動,尾幾日分開行動兼無任何交流,睇得出係出左問題;另一個住單人房既同團友幾乎無任何交流,仲要差D同團友鬧交,領隊亦因為咁要重新編排車上座位。

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

有試過呀~同女領隊-間房聽佢晚上講下工作趣聞°同團有情侶見我-個有買生果都請我食。雖然-個人去但都幾開心

珍珠宮

怕比人覺得我係怪人

反而問得呢條問題仲怪

大宅

回覆樓主:

跟韓國團時,有一個女仔自己參加,主要係想shopping 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好多年前試過,一次上海一次日本,上海嗰時結婚無耐忽然好想去旅行但老公工作忙走唔開,由報團到出發只得 4 日朋友請唔切假咪自己一個人去住一間房。去日本時生左小朋友,嗰時壓力大想一個人出走放鬆,同女領隊一間房。兩次都係團友主動同我傾偈,可能見我一個女生怕寂寞,兩次都玩得好開心。
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

珍珠宮

大陸團我唔知,但外國團依家好似唔收單身1人客,起碼兩人,三人就一個要比多啲錢轉單人房。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

耕田妺 發表於 23-2-27 22:15
大陸團我唔知,但外國團依家好似唔收單身1人客,起碼兩人,三人就一個要比多啲錢轉單人房。
...

收呀,不過要比單人房錢

珍珠宮

回覆樓主:

有。 仲做咗朋友, 返嚟香港間中一齊食飯, 再一齊下次報團去旅行。

瑪瑙宮

大廚勳章

judycyk 發表於 23-2-27 12:22
身邊無人陪到我,但一個人自由行又怕危險

有。。。。廿幾年前囉。。。嗰陣時未拍拖。。。身邊嘅朋友冇人去旅行。。。所以我一個人當時都去咗好幾次旅行跟團㗎。。。

廿幾年前未咁興自由行,所以我係跟團
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

judycyk 發表於 23-2-27 12:22
身邊無人陪到我,但一個人自由行又怕危險

自己喜一個人自由行

大宅

怕比人覺得我係怪人

吾会架,放心
如果你生得靚,仲著數

公爵府

2024年龍年勳章

mcheungm 發表於 23-2-27 23:49
吾会架,放心
如果你生得靚,仲著數

唔係啦,中年師奶一個

公爵府

2024年龍年勳章

chadtanner 發表於 23-2-27 21:13
除咗小部分人,不會喇,現在大家都態度開放了很多,尤其是長線團、冷門團,不會大驚小怪,鍾意自閉絕大部 ...

我都想去遠d,一家4口去真係好金,同埋佢哋又興趣不大,不過就好難幫自己影相

大宅

回覆樓主:

10年前單身一個報團去內蒙古
成個團有7個單身人士。其中4個單身併一組兩房,吃飯咩都一齊。組合是我,細我3年男,另外兩個估計是50左右的男,女。 去到第四日,原來其他團友以為我地系一家4口

goldpiglet    發表於 23-3-17 22:14
alice0606    發表於 23-2-28 15:30

大宅

如果報團應該都安全,搵d大間d信得過既旅行社囉

首頁
12345...6

尾頁

跳至