自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LokYauYau 發表於 23-3-1 16:16
我其中一份保險買了廿多年,當年係興用美元買保險的

我都係買咗廿多年,我係用港元美元保單的,
無為意有無得揀用美元買,如果有,我都會揀港元,
保單則應該只有美元保單,無港元保單可揀,如果有,我都會揀港元保單。

我有索價過,保單是美元保單,但我繳費是用港元,獲賠償的支票也是港元。

伯爵府

9157 發表於 23-3-1 14:17
美元同港元掛鉤,係蝕咗手續費,但兌換價應該冇乜蝕。最近聽agent介紹,話佢公司set咗7.8依個fix rate方便 ...

我買咗廿幾年.一直係兌7.8,無變過,固定的
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

restahaus 發表於 23-3-1 19:27
SWIFT 系統係由美國話事. NATO 也是由美國話事.

SWIFT 成立於 1973-05-03
總部設在比利時華隆大區華隆布拉邦省的拉于爾普市鎮

SWIFT 由代表全球約 3500 家公司的股東(金融機構)擁有和控制,每個國家對 SWIFT 報文的使用情況,既決定了 SWIFT 的股權分配,也決定了每個國家有權獲得的董事會董事人數。

SWIFT 股東選舉出由 25 位獨立董事組成的董事會管理公司並監督公司的日常營運。
股份數量最高的 6 個國家,每國股東可以提名 2 名董事以供選舉。
按所持股份數量依序往下排名的 10 個國家,每國股東可以提名 1 位董事以供選舉,
其他股份數量不足以推薦 1 個或者 2 個董事的國家,可以聯合其他國家共同提名董事以供選舉,最高不超過 3 人。

SWIFT 由 10 國集團中央銀行以及歐洲中央銀行監管,其首席監管機構是比利時國家銀行。
協會為其會員(Members)共有,成為會員的先決條件是必須持有銀行許可證(Banking Licence)。

SWIFT 表示,作為一家具有全球系統性的、中立的公用事業機構,無權做出制裁決定,對國家或個人實體實施或取消制裁的任何決定完全取決於主管政府機構和立法者
2022-02-27,因應 2022 年俄羅斯入侵烏克蘭,美國、歐盟等國家聲明將俄羅斯剔除 SWIFT。最終經過商議,俄羅斯 80% 的金融機構被剔除 SWIFT。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%8E%AF%E7%90%83%E9%93%B6%E8%A1%8C%E9%87%91%E8%9E%8D%E7%94%B5%E4%BF%A1%E5%8D%8F%E4%BC%9A
https://en.wikipedia.org/wiki/SWIFT
(英文應較可靠)

https://www.swift.com/zh-hans/zhongwen-swift
https://www.swift.com/zh-hans/node/51591
Board of Directors 有 21 位(唔係 25 咩?可能係由 25 名候選人中選出 21 名吧!)members,其中一位來自中國 BOC,一位來自香港 HSBC。(女性比例太少,不符合 ESG)

子爵府

回覆 hellomiki 的帖子

不用想得太複雜,我多份保單都是美元單。只有少數保單可選港元。交保費不成問題,通知書會自動轉成港元,不過通常有預多。我交費時會致電查詢當天匯率。我數口差反而覺得最麻煩是要計數才知道保單價值。一天有聯繫匯率,最後美元結算不會有甚麼大損失。
最近也有買新保單,經理說美元單比較港元單着數,保單條數有些出入,因為美元始終是國際貨幣流通較為便利。我自己有美元戶口,收美元支票入戶,兌換的匯率應該比現金匯率好少少,覺得沒所謂。手持十多張保單大多數是美元單,一點也不擔心。

伯爵府

choyki 發表於 23-3-2 15:29
SWIFT 成立於 1973-05-03
總部設在比利時華隆大區華隆布拉邦省的拉於爾普市鎮
為什麼伊朗, 俄羅斯不能用 SWIFT? 這就是所謂美國武器化美金, SWIFT 的結果.

大宅

係咪只有AIX 先係美元保單?

子爵府

restahaus 發表於 23-3-2 20:00
為什麼伊朗, 俄羅斯不能用 SWIFT? 這就是所謂美國武器化美金, SWIFT 的結果.

...

點只不能用 SWIFT,佢還可以涷結、充公你啲美元資產,阿富汗、 俄羅斯都被充公了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我嗰份係固定咗用7.8呢個rate。
你可以自己乘7.8交又得,等佢寄繳費通知信(信有寫埋港元幾多,其實都係乘7.8),退保都係計返乘7.8。我十幾廿年都係咁交,無乜問題喎。

大宅

hellomiki 發表於 23-3-1 13:24
而家變左供貴左囉?要兌換

但係依家美金同港元係掛鉤喎

子爵府

美元殺手
https://www.youtube.com/watch?v=Q7Ux8cKp0B8

侯爵府

牛年勳章

我c6嗰份都係美金,不過有埋當時要交嘅港幣數,一直都係交港幣無理過美金匯率。

伯爵府

回覆樓主:

我廿x年前果份都係美金,已經供完
之後幾年又被sell一份係港元,仲有幾年供

首頁

尾頁

跳至