自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

侯爵府

pauline_c 發表於 23-3-2 09:29
介唔介意分享東莞惠州農莊,以前有人帶過去玩/食,念念不忘。要唔要預約?我地可以租車揸過去。
...

我唔係去農莊,全部都係村入面個體戶既農家菜,其實介紹唔到俾你,唔通真係揸幾個鐘去食餐飯就走咩,你上美團/大眾點評搵下啦,睇下評語d相ok就去食,其實內地食乜都好食過香港,如果你真係可以揸幾個鐘車去食餐飯,咁我真心推薦潮汕,間間都好啱食

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

白毛毛 發表於 23-3-2 09:21
可否請教租車邊間好?交收方便?費用同保險點計?thanks

如果深圳同城還車,百零蚊一日,我會睇神州

水晶宮

以前我去深圳灣快過去銅鑼灣嗰時,一行得開就好想上去吃喝玩樂

水晶宮

ming1020 發表於 23-3-2 09:34
我唔係去農莊,全部都係村入面個體戶既農家菜,其實介紹唔到俾你,唔通真係揸幾個鐘去食餐飯就走咩,你上 ...

多謝,以前去農莊,我地會玩成日,即場採摘、釣魚,即煮。
潮汕聽講好多唔同款式食物,不過我地未去過,要探索吓~ 我爸爸都話想去食嘢,要搵地方。

琥珀宮

ming1020 發表於 23-3-2 06:48
大陸個邊叫蓮塘口岸,可以坐地鐵到崗廈北站有大商場可以飲飲食食

崗廈其實即係福田嗰邊

侯爵府

mandy952 發表於 23-3-2 09:39
崗廈其實即係福田嗰邊

係,其實蓮塘都係羅湖區

水晶宮

白毛毛 發表於 23-3-2 09:34
經上面位JM提一提,係喎,可以租車去遠啲,唔洗下下行商場同搭的士。正呀。
...

玩熟咗,唔止可以深圳自駕,其他旅遊點都可以,落機攞車,神州網絡好齊全。

伯爵府

回覆 worthy 的帖子

住九龍就坐高鐵最快,如果唔計較價錢貴嘅前提下,到福田站都係十幾分鐘。AlipayHK 內地部分商戶都用到嘅,但就肯定係大陸版嘅支付寶同微信支付咁方便。需下載微信就可以用微信支付同有啲小程序只限微信用戶,可以用來點餐,外賣等.其實深圳地鐵好多站一出就係大型商場,一啲都唔難搵,唔使驚唔識路。

男爵府

ming1020 發表於 23-3-2 06:48
大陸個邊叫蓮塘口岸,可以坐地鐵到崗廈北站有大商場可以飲飲食食
崗廈北係福田區喎. 咁兜法即係等於港島東隧去油塘, 然後去油尖旺玩,

崗廈北不如係福田或者皇崗口岸過.

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-3-2 09:35
如果深圳同城還車,百零蚊一日,我會睇神州

神州好啲?點解?

侯爵府

fasola 發表於 23-3-2 09:52
崗廈北係福田區喎. 咁兜法即係等於港島東隧去油塘, 然後去油尖旺玩,

有d人走蓮塘方便唔走福田,蓮塘都係幾個站到崗廈北,而家深圳地鐵好方便

我上次由崗廈去蓮塘都係半個鐘左右

伯爵府

回覆 fasola 的帖子

蓮塘口岸去崗廈搭2號線,坐6個站左右,都係15-6分鐘度咋。當然福田口岸坐10線係最快嘅。兩定三個站。

男爵府

domantai 發表於 23-3-2 01:25
請問香園圍過關後,去邊個商場最近最好玩? 係咪香園圍一出關冇地方行架?
...
嗰邊無野玩, 本來就係個純住宅區. 政府起呢個口岸只係想跨境貨車, 特別係來自惠州, 唔好入深圳市區

侯爵府

pauline_c 發表於 23-3-2 09:44
玩熟咗,唔止可以深圳自駕,其他旅遊點都可以,落機攞車,神州網絡好齊全。
...

我用一嗨因為異地還車冇咁貴,平時上落就深圳還,但旅行就多數異地還車

可以深圳揸上潮汕玩,玩完就高鐵站還車,坐高鐵返深圳,咁樣冇咁辛苦;另一次係海南島,海口攞車三亞還車就坐飛機/火車返廣東

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

白毛毛 發表於 23-3-2 09:34
經上面位JM提一提,係喎,可以租車去遠啲,唔洗下下行商場同搭的士。正呀。
...

我都無諗過
上面j m 咁講,我都上網搵下料睇下先

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

ming1020 發表於 23-3-2 10:01
我用一嗨因為異地還車冇咁貴,平時上落就深圳還,但旅行就多數異地還車

可以深圳揸上潮汕玩,玩完就高鐵 ...

侯爵府

angelfan07 發表於 23-3-2 10:03

如果你夠膽揸雪地仲方便,冬天去東北滑雪會好方便,我上次第一次去唔咁揸,下次就會自己揸週圍滑雪

侯爵府

pauline_c 發表於 23-3-2 09:39
多謝,以前去農莊,我地會玩成日,即場採摘、釣魚,即煮。
潮汕聽講好多唔同款式食物,不過我地未去過,要 ...

汕頭好舒服冇大城市既急速,食物好啱食…始終都係廣東地區

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

worthy 發表於 23-3-2 09:30
回覆 媽媽YAN 的帖子

超羨慕呀! 喺香港玩咗3年, 好想去下第二度行下. 我要自己做足功課先敢去, 因我C6好懶 ...

我試下答, 如有其他意見歡迎補完

1. 我住九龍, 坐巴士/高鐵/鐵路....比較舒服?
初期行, 建議你可以左東鐵線, 落馬洲或羅湖過關, 一出就有深圳鐵路

2. 已有AliPayHK, 食嘢買嘢坐車OK嗎?
部份食肆係得既, 但你預大約五, 六成左右舖頭用到
但內地支付寶或WeChat pay 就一定100%通行

3. 朋友叫我download WeChat, 有咩用? 佢話可以book位食嘢, 睇住幾時輪到自己.
WeChat pay本身有類似WhatsApp既溝通功能
另外同支付寶內地版一樣
亦可以做付款錢包, 掃碼俾錢, 亦有唔少小程式, 你call 的士個D, 最好有WeChat pay或支付寶內地版
D小程式好方便, 你搭地鐵睇路線都用到

4. 唔會個個星期都上去, 可能一個月一次, 有無必要去電訊商申請一咭兩號?
如果有就方便D
例如call 車, 食飯等位, 甚至用商場網絡, 都會有短訊通知你
唔成日上去, 兩公婆其中一個有都可以

5. 美團是甚麼?
美團係一個Apps, 香港Apps store就可以download你可以search 某商場附近有咩食有咩玩
有D仲有優惠券, 可以有平D既優惠
亦可以拎飛等位

6. 見好多人都開個人民幣戶口, 有咩用?
方便你轉錢入去WeChat pay或支付寶內地版
而家內地大部份人都係用電子支付
但如果你用現金都係可以既, 不過可能真係會遇到部份舖頭無錢找既尷尬情況

7. 完全唔識路, 去邊度/邊個地鐵站/高鐵站穩陣D, 一出就有大型商場. 行完直接可直接搭車返香港.
一開始初期行, 可以去會展中心站附近, 距離福田口岸一個地鐵站, 附近也有幾個大商場

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Shenzhen_Metro_%28Rapid_Transit%29_System_Map.svg

edhepp    發表於 23-3-3 11:19
jc2009    發表於 23-3-2 15:11
MICLOH168    發表於 23-3-2 13:34
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會展中心站附近商場
attach1/tmp/phpH74Gir
天朗氣清

首頁
23456...20

尾頁