自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

有時係香港同一間餐廳,買幾個外賣,都掉亂,同一餐廳都會亂, 人哋可以將咁多到唔同嘅地方都可以集合埋一齊, 我未試過錯, 其實真係好犀利。
其實本身我係想講 大陸嘅集運 真係好犀利, 喺唔同地方買完嘅嘢 會幫你集合埋一齊, 都唔會錯。 跟住我只係借用餐廳 包外賣打過譬喻, 估唔到啲人個焦點去曬間餐廳嗰度

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ming1120 發表於 23-3-4 18:43
有時係香港同一間餐廳,買幾個外賣,都掉亂,同一餐廳都會亂, 人哋可以將咁多到唔同嘅地方都可以集合埋一 ...

人家是電腦用系統做、香港用人手記、當然沒得比~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章

有時係香港同一間餐廳,買幾個外賣,都掉亂,同一餐廳都會亂, 人哋可以將咁多到唔同嘅地方都可以集合埋一 ...

都係㗎我雖然淘得唔係好密
但玩咗咁多年都冇出錯

yeung_ma    發表於 23-3-4 23:57
pansy888hk    發表於 23-3-4 21:35

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-3-4 18:46

就係咁,所以香港人唔好再以為自己高人一等,以為大陸仲係好落後。

子爵府

大力大力 發表於 23-3-4 18:46

我又唔信集運全個過程都完全唔用人手,即係少少都冇?但我係話餐廳幾個外賣都攪錯。 我想證明 大陸人做嘢認真過香港人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人手多
硬件軟件配合得好

子爵府

kerotan 發表於 23-3-4 18:49
但玩咗咁多年都冇出錯

咁你有冇試過買外賣返到屋企發現錯咗?

子爵府

kerotan 發表於 23-3-4 18:49
但玩咗咁多年都冇出錯

我想講係一個規模大到不得了, 但都冇錯,反而一間餐廳 做少少嘢都錯 ,好明顯係人嘅問題

侯爵府

2024年龍年勳章

ming1120 發表於 23-3-4 18:55
咁你有冇試過買外賣返到屋企發現錯咗?

試過買麥當勞囉冇打開個袋check返嚟發覺少咗個包

pansy888hk    發表於 23-3-4 21:35

子爵府

kerotan 發表於 23-3-4 18:59
試過買麥當勞囉冇打開個袋check返嚟發覺少咗個包

咪就係囉 ,喺香港少少嘢都錯。 人哋集運 規模大成咁 我都未試過錯

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

所以小朋友而家學好普通話,將來北望神洲

男爵府

香港倉都係用電腦記錄喎,唔洗吹奏大陸專登
唱衰香港

你個例子根本唔合理,係就拎返倉嚟比較
再講你貨無錯只係好運,大把人分享"汁"錯貨
唔通我要開POST講大陸人做野求其?

珍珠宮

ming1120 發表於 23-3-4 18:54
我又唔信集運全個過程都完全唔用人手,即係少少都冇?但我係話餐廳幾個外賣都攪錯。 我想證明 大陸人做嘢 ...

笑話黎㗎?笑到我呢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

大到超乎自己想像~

菜鳥網絡最大型智能倉庫啟用 揀貨量翻倍 | 阿里足跡 (最底有短片介紹)
https://www.alibabanews.com/cainiaowangluozuidaxingzhinengcangkuqiyong-jianhuoliangfanbei/

【中国快递有多快?】Viki实地探访了顺丰的智能分拣中心,超震撼!!
https://youtu.be/tuoAkECcQw0

pansy888hk    發表於 23-3-4 21:37

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Become 發表於 23-3-4 19:07
唱衰香港

國內人口多香港200倍,倉庫比香港大10多倍、根本沒得比較~

不要整天說我踩香港、事實上國內科技、很多超越世界、香港已停滯發展30年~

澳洲智庫:科技競賽中國大幅領先 或壟斷納米材料等8領域
https://std.stheadline.com/realtime/article/1909036/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E6%99%BA%E5%BA%AB-%E7%A7%91%E6%8A%80%E7%AB%B6%E8%B3%BD%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E5%B9%85%E9%A0%98%E5%85%88-%E6%88%96%E5%A3%9F%E6%96%B7%E7%B4%8D%E7%B1%B3%E6%9D%90%E6%96%99%E7%AD%898%E9%A0%98%E5%9F%9F

pansy888hk    發表於 23-3-4 21:37

男爵府

我有同樣嘅諗法已經好耐,我用嗰個集運仲可以有100日存倉期,無論幾多樣嘢,佢哋真係唔會錯㗎喎,好犀利

子爵府

prettyhousewife 發表於 23-3-4 19:14
我有同樣嘅諗法已經好耐,我用嗰個集運仲可以有100日存倉期,無論幾多樣嘢,佢哋真係唔會錯㗎喎,好犀利:i ...

點解可以100日咁耐嘅。 我好似得20日

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

prettyhousewife 發表於 23-3-4 19:14
我有同樣嘅諗法已經好耐,我用嗰個集運仲可以有100日存倉期,無論幾多樣嘢,佢哋真係唔會錯㗎喎,好犀利:i ...

100日倉存?

我間應該是小公司、祗有15日~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-3-4 19:17
100日倉存?

我間應該是小公司、祗有15日~

我用果間可存180日, 新世x

侯爵府

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-3-4 19:07
唱衰香港

x 2 用一間大陸上市公司的集運,去比一間香港餐廳賣服務,財力、管理、公司系統、分工、QC等等都無得比,踩低一個城市去抬舉一個國家

首頁
12345...7

尾頁

跳至