在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近好似經濟好轉,面試的工作很多都有好消息,現在有3份工作,唔知揀邊份好??希望大家可以俾d意見。感謝!
背景簡介:我有個仔就黎1歲,唔使供樓,無請工人,99幫手湊仔,只要我唔亂洗錢,我唔做野老公份人工可以養起頭家,不過都打算生多個,咁單靠老公份糧就唔夠洗。

(1)現在的工作
優點:基本上準時收工
缺點:有個麻煩老闆都幾高要求而且可見的將來佢唔會走。雖則我工作或者唔算出色,自問都準時交貨,但到俾佢話叫我反省下自己有無time management, 一時又話我反應慢.....總之本來都好有心做好件事,日日俾老闆咁單單打打都做到心灰意冷。病假都要覆佢email要home office做野。放完產假都成年仲loop緊我產假搞到佢好忙。現在的工作係每年續約,每年大約加5百蚊人工咁,每年都要公司有budget先會續約。

(2)
優點:人工多現在3千蚊一個月 + 未知數目的bonus
缺點:未必可以準時收工。開頭第一年係合約形式,如果表現好先會轉長工。

(3)
優點:人工多現在4千蚊一個月
缺點:未必可以準時收工。工作內容係唔熟悉的範疇。係合約工作,每年都係大約加5-6百蚊人工。我以前工作過既公司有一個超級黑人憎的女人去咗哩間公司,唔知佢會唔會做我上司或者同事。

我老公既意見就係,辭職湊仔 -__-|||||||,但我覺得現在有老人家幫手湊仔好似搵多個錢好d喔。

瑪瑙宮

1 未必準時收工同唔知會唔會續約, 我不會做.
2 我唔建議女人全職湊, 個老公萬一份工/健康有乜事, 兩個感情有乜事, 一無收入你自己頭痕.
3 有 99 湊, 又唔係老人家話唔想湊, 唔係佢湊出問題 (成日話個呀媽點唔好離間你母子感情), 比佢繼續湊.

搵過第份再諗轉工.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 23-3-6 10:33
1 未必準時收工同唔知會唔會續約, 我不會做.
2 我唔建議女人全職湊, 個老公萬一份工/健康有乜事, 兩個 ...

人到中年真係唔敢隨便轉工,我99非常有心機湊我個仔,我都覺得應該有份收入好d 😄😄😄

瑪瑙宮

aalemon123 發表於 23-3-6 13:20
人到中年真係唔敢隨便轉工,我99非常有心機湊我個仔,我都覺得應該有份收入好d 😄😄㈳ ...

到你 99 湊唔掂開口先算.

趁你個仔有 99 湊, 不用供樓不用工人, 你兩份人工盡儲, 如果識投資就滾大佢, 第時提早退休兩公婆四圍去玩去食咪重好.

男爵府

aalemon123 發表於 23-3-5 01:20
最近好似經濟好轉,面試的工作很多都有好消息,現在有3份工作,唔知揀邊份好??希望大家可以俾d意見。感謝 ...

你而家雖然有奶奶湊,但一個小朋友可能佢都仲湊到
如果生多個,你有冇問佢湊唔湊到兩個? 一個老人家要一打二真係辛苦

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

我個仔現在咁細個,有排捱啊

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

其實我覺得我99靜湊一個小朋友已經好辛苦了,原本想請個工人幫下手,不過佢唔中意請工人。如果我有多個小朋友應該都要麻煩我阿媽幫手了。不過我有多囊卵巢,唔係咁容易懷孕,睇下有無緣分再有一個小朋友。

瑪瑙宮

aalemon123 發表於 23-3-6 21:33

其實我覺得我99靜湊一個小朋友已經好辛苦了,原本想請個工人幫下手,不過佢唔中 ...

佢表明唔請工人重好, 請, 要比唔少錢, 佢兩個唔夾重煩, 你 99 會一日投訴佢, 咁你唔要工人定點? 咪搵著你兩公婆黎攪.

要請就請个鈡点清潔攪晒 d 清潔.

男爵府

aalemon123 發表於 23-3-6 21:33

其實我覺得我99靜湊一個小朋友已經好辛苦了,原本想請個工人幫下手,不過佢唔中 ...

咁佢自己話唔使工人可以一湊二就得啦,最怕係話你地自己生完又要佢老人家咁辛苦

講番份工,我覺得2同3都唔太特別吸引, 不如再搵/到產假再搵, 搵唔到就Quit(反正你話老公一個人養晒你地都搞得掂唔係要等埋你份糧先開飯)同奶奶一齊二湊二先, 等細果個大D而又搵到啱嘅就返番工

複式洋房

現在份工只要老闆唔發癲都幾好既,佢一發癲我就會好積極搵工,佢唔發癲我又無咁積極搵工。不過係香港都幾難搵個正常上司

大宅

係咪做緊公營??

首頁

尾頁

跳至