自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

兩公婆好彩有共同信仰,如果我咁樣講/做,怕且C6覺得我黐咗線!

別墅

回覆 72leelily 的帖子

講到咁神怪, 又咩封住個魂唔比帶走。咁樣要醫生黎做乜。

現代醫學係呢啲高人前好似一文不值咁

侯爵府

ming01 發表於 23-3-6 20:20
我諗應該係法科師傅果啲,我見fb都好多這些師傅,但唔知邊啲真係夠功力而又幫到人
...

一般有冤親債主的,師傅也不能介入, 今次是父母去求,得到冤親接受, 師傅只是指點父母兩如何求而已.
冤親並未離開, 要靠在世人做好事回向給自己, 冤親才可上路離開...應該是這樣.

大宅

順風順水 發表於 23-3-6 20:52
我知你認真,我亦明白

解唔解釋得架?
我真係好想理解下

可以pm ?

子爵府

虎到金來勳章

sejjb 發表於 23-3-5 15:46
替她感到十分高興,希望她女兒日後健健康康!

很多事情難以解釋

好神奇

子爵府

jyjy1684825 發表於 23-3-7 00:56
一般有冤親債主的,師傅也不能介入, 今次是父母去求,得到冤親接受, 師傅只是指點父母兩如何求而已.
冤親並 ...

你好似對呢方面有 d 認識,我奶奶都好信呢 d 野, 佢都話我個仔有個冤親債主跟住阿仔,但又講唔出係點可以做 d 咩!
因為我個仔成日都好似遊魂咁,教佢做 d 咩,就算鬧佢都好,佢都好似無乜感覺,同埋耐不耐就有 d 小意外要入院, e.g. 撼穿頭,跌斷手!可能有人話性格問題,好多人都係咁!但我都想知係唔係同冤親債主有關

別墅

jyjy1684825 發表於 23-3-7 00:56
冤親並 ...

如果信生死輪迴,因果的話,其實每個人都有怨親債主,一生來就有
佛經有云:無不是業,無不是罪
生生世世總會做過業,傷害過得罪過無量既遠親債主
因緣聚會既時候怨親就會黎攞債,就會出現病痛等現象
唸經迴向就係同怨親懺悔既一種,希望功德可以迴向返比怨親,等佢地可以放下,超升
但經都唔可以亂唸,如果無人指導好易會招惹

子爵府

熱血金章

QQ70 發表於 23-3-7 09:02
你好似對呢方面有 d 認識,我奶奶都好信呢 d 野, 佢都話我個仔有個冤親債主跟住阿仔,但又講唔出係點可以 ...

我都係學佛初哥,每個人身於現世 ,都有好多業障業力影響自己,可能有啲人覺得迷信,但如果你慢慢研究佛學,有時唔到你唔信!
我覺得今世可以做嘅,引領同教育小朋友向善,做多啲好事情(當然不是有目的/回報),同埋父母都可以做多啲功德。
平時睇開本佛教雜誌嘅「溫暖人間」,記得有篇文章講: 做咗善事唔周街話俾人聽叫做積陰德;做咗善事表揚自己又話俾人聽嗰啲”陽德‘,福報/功德會減半。提醒我哋,做好人好事低調啲。

侯爵府

邪惡木馬 發表於 23-3-6 13:17
睇完呢個父親Ig…….

我有個小疑問,
其實佢個女係危害生命的大病之中剛康復, 就走去玩過山車, 有冇冤親債主都會影響身體, 我係佢親友都會鬧到佢飛起。佢地又不能只倚靠神力, 病後都應該好好調理身體, 而唔係挑戰健康。

至於其他, 又不至於係一個計時炸彈咁, 但佢前生的業可能真係好多好重, 信的話, 今生都真係要好努力咁清, 即係多做好事, 多行善積德, 咁做呢啲事又冇壞的。

大宅

邪惡木馬 發表於 23-3-7 01:00
解唔解釋得架?
我真係好想理解下

暫時以你的狀況,加上我級數低,我一言兩語,很難解釋。

當你真正有佛緣,有一定修行,時機到,思路會豁然開竅,不雖多解釋,便會一點就明。

我自問還有很大的修行、進步空間,暫時未有資格解釋詳盡,只夠自己用

你睇下有冇其他智者分享

首頁

尾頁

跳至