自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

又一個生仔要考牌
小朋友好慘

伯爵府

Shellyxlk 發表於 23-3-5 22:47
今日一家又去海洋公園,見到一對父母,個阿爸係咁鬧一個三歲嘅仔,內容如下

情景係一對父母推住架車仔,坐 ...

講真 ,個爸爸咁講嘢好冇家教,唔鍾意小朋友就唔好生啦, 累人累己

侯爵府

糯米米糍 發表於 23-3-6 22:56
好過我早幾日同仔同老公去餐廳食飯,隔兩張枱一家三口嘅爸爸忽然超大聲,係全間餐廳十幾張枱都一定聽到兼嚇 ...

言語暴力

侯爵府

meowmeow34 發表於 23-3-6 23:08
講真 ,個爸爸咁講嘢好冇家教,唔鍾意小朋友就唔好生啦, 累人累己

佢啲語氣係黑社會哄人撩交打嘅口吻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Shellyxlk 發表於 23-3-6 22:51
原來唔使細路聽得明?即是最緊要自己鬧得順口?

如果要個小朋友聽得明先講野
咁大個先講嘢?
其實你都不過只係見到一幕仔放大黎講
平時你又知佢點同個仔講嘢?
帶得黎海洋公園爸爸都係花咗日出黎陪一家大細
好過啲住劏房呀伯娶大陸女人生2件等上公屋果類
或者對個仔不聞不問果啲吧
一放假北上見二奶果啲掉低頭家唔理既「爸爸」吧
甚至虐兒、傷害小朋友既人
果啲你連見都唔會見
人地無犯罪只係大聲教個仔就要俾你呢類自以為是既育兒專家說三道四

伯爵府

Shellyxlk 發表於 23-3-6 22:51
原來唔使細路聽得明?即是最緊要自己鬧得順口?

你當時你唔好言相勸爸爸冷靜啲?咁鬧嚇親小朋友,小朋友又唔明鬧乜嘢…

等於你係BK公審都唔使爸爸明白個問題,即是最緊審得過隱

利申:我唔係話阿爸爸好啱,但湊住小朋友有時係好燥,佢冇打冇粗言穢語冇人身攻擊小朋友我覺得唔算過分,反而網上而家被啲教仔好叻嘅BK媽咪人身攻擊,即是鬧仔唔啱,但閙人地鬧仔就好啱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我唔會喺街大鬧小朋友,可能我生小朋友前有深思熟慮,亦會睇育兒書,會去了解幼兒心理,預先了解佢哋,自己打左底,遇事時無咁嬲,比較容易控制自己情緒,大人控制到自己先可好好地教小朋友。好多野係累積,1次2次3次4次既大罵,同4次既冷靜處理,效果想當然會有分別啦。

呢位爸爸又唔算太過份,始終冇打冇講粗口,現在年青父母都係咁講野,不過最好唔好咁講啦,相信佢仔大少少會好串,接收晒父母既用詞,到時更加激死,到時佢會唔會察覺到係自己攞黎呢?!

aidan08    發表於 23-3-7 00:40

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

魚兒小寶貝 發表於 23-3-6 23:53
我唔會喺街大鬧小朋友,可能我生小朋友前有深思熟慮,亦會睇育兒書,會去了解幼兒心理,預先了解佢哋,自己 ...

其實大聲、主要發洩果種鬧個小朋友當然唔理想
但係由細到大半點都唔大聲吆喝既
完全未受過呢啲責罵
第時出到去
人地就未必咁對個小朋友
學校/出去工作有啲俾人鬧2句就受不了就跳樓要生要死
甚至唔工作唔做嘢唔出去都有
有時過份溫柔保護講道理
一出去帶住呀媽返工日日俾人x 果啲即刻受不了
世界唔係咁完美

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-3-6 22:40
搭2個鐘去迪士尼
入到去俾左千幾2千蚊
一發脾氣喊到唔收聲又搭2個鐘車返去?

我兩個仔,暫時真係未試過喺街喊到收唔到聲,致於關唔關平日管教事,我唔敢講。我都信係有D小朋友特別難搞嘅,但做家長日日湊住,應該會預計到小朋友扭計的程度。

老實講,喺我心目中,教仔一定重要過比幾錢去幾耐,個小朋友扭到咁,你繼續逼佢玩都係一廂情願的做法,亦唔見得玩得開心,若果真係喊到失控,我真係會的佢走,我唔會理比咗幾錢。比個教訓佢都係一個教育方法。

仲有,我去迪士尼一定買年票,所以唔會有咁嘅情況。外國除外啦,但都係嗰句,自己小朋友自己最清楚扭計程度同應對方法,大人發脾氣幾時都唔係好方法。

伯爵府

venusbbpig 發表於 23-3-6 22:26
回覆 aidan08 的帖子

呢個都係一個老生常談既方法,因為小朋友扭起上黎,你做咩講咩都唔入耳,但實際黎講 ...

正常情況,唔係虐待小朋友都好少有人出聲嘅。

但如果涉及虐待成份,我會出聲㗎。

翡翠宮

aidan08 發表於 23-3-7 00:31
我兩個仔,暫時真係未試過喊到收唔到聲,致於關唔關平日管教事,我唔敢講。我都信係有D小朋友特別難搞嘅, ...

呢個係你個情況同你既做法
我唔認為係個好既方法
唔係人人可以咁奢侈用1日假搭4個鐘車
錢都算 時間先係問題
雙職家長一年可能只係去1次
果啲話出到去扭計到收唔聲就
返去不過要脅迫逼小朋友無乜分別
人地有人地既做法
唔需要咁小既事拎黎公審
該重視該理既唔理
反而呢啲小事就拎出黎講
有點多餘

子爵府

回覆樓主:

個個小朋友扭計程度唔同,育兒亦唔係一本天書睇到老

事件上爸爸又冇粗口,又冇打,冇必要專家上身指責他人

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-3-7 00:06
其實大聲、主要發洩果種鬧個小朋友當然唔理想
但係由細到大半點都唔大聲吆喝既
完全未受過呢啲責罵

大聲都可以分為發洩式定嚴厲式嘅,而且對一個三歲大聲又好唔同對一個六歲大聲。大聲得嚟講說話嘅內容都可以好大分別。個社會大把粗口成文的人,又唔代表父母要咁樣教仔去比小朋友習慣啩?

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-3-7 00:45
呢個係你個情況同你既做法
我唔認為係個好既方法
唔係人人可以咁奢侈用1日假搭4個鐘車

你唔認為係好方法,咁你有乜好方法?願聞其詳。

樓主都認為嗰個爸爸咁教仔唔係好方法,所以同你一樣想喺度表達,又唔可以?

呢個討論區大把小事啦,育兒都有好多人覺得比起世界大事係小事,又唔應該討論?

又無指名道姓,又無偷影然後post, 點公審法?

討論育兒方法叫多餘,咁你想係親子王國討論D乜?

Prosperous    發表於 23-3-8 23:10

翡翠宮

Natalie625 發表於 23-3-7 00:46
個個小朋友扭計程度唔同,育兒亦唔係一本天書睇到老

事件上爸爸又冇粗口,又冇打,冇必要專家上身指責他人 ...

翡翠宮

aidan08 發表於 23-3-7 00:46
大聲都可以分為發洩式定嚴厲式嘅,而且對一個三歲大聲又好唔同對一個六歲大聲。大聲得嚟講說話嘅內容都可 ...

而家樓主果個有用粗口鬧?
係咪要有條標準育兒模式去對day0至day N既小朋友?

翡翠宮

aidan08 發表於 23-3-7 00:52
你唔認為係好方法,咁你有乜好方法?願聞其詳。

樓主都認為嗰個爸爸咁教仔唔係好方法,所以同你一樣想喺 ...

我覺得分享自己育兒心得無問題
人地點教仔唔需要拎出黎批評
同啲3姑6婆話你咁咁咁做人呀媽既人無分別
批評下自己先啦不如!

大宅

回覆 aidan08 的帖子

可惜唔係個個好似你咁呢,有個後生仔走埋黎兇個扭計嘈緊既細路都見識過

子爵府

nancy29 發表於 23-3-6 08:15
鬧仔都要上網鬧人鬧仔?唔知前文後理,又唔知父子性格關係,喺街鬧吓仔都被po上網
...

我會諗,如果有呢位“惡爸“的HR同事或者直屬上司見到呢條教仔片,公司會唔會想炒左佢(怕佢因為個人有情緒問題,影響公司運作)

珍珠宮

回覆樓主:

唔怪得而家啲後生咁脆弱,打又唔得,鬧又唔得

首頁
45678...12

尾頁

跳至