自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我間學校算傳統名校, 唔谷的, 中一二冇咩功課, 學校好少補課, 中英文有按程度再分半班, 即係一班裡面 會有兩款中/英文班分開上堂。學校老師有好的有hea的, 學術程度深, 主要係學習氣氛好, 大家互相競爭, 衰都唔想差太遠, 自然程度向上提升。學校好多課外活動, 對學校好有歸屬感, 不知不覺個人就會更加自信和presentable

子爵府

bettywong80 發表於 23-3-6 15:08
Deleted
花咁多$學樂器其實有咩用? 有幾多個會做音樂家?

伯爵府

回覆樓主:

見過名小已經有初中程度;名校中一有普通學校中3,4程度

子爵府

BBG1 發表於 23-3-6 15:02
名校老師更hea

以前讀庇理羅士,老師好hea, 我攞一個A 係墊底果班,冇任何參加活動嘅機會,老師睇唔起文科生,讀得一啲都唔開心,有女唔會俾佢讀。

自此對名官校有陰影

子爵府

myfaye 發表於 23-3-6 15:51

田徑場上金銀銅得三人,但線道就有八條,點解另外五個人都會去參加?

學樂器的目的,只是想做音樂家?

珍珠宮

myfaye 發表於 23-3-6 15:51

訓練
如果日日都練兩個鐘以上琴,一定好專心,同時用左右手可以訓練左右腦

同埋陶治性情

好多醫生本身多數都識彈琴,大個左溝女好型

水晶宮

鴨鴨比 發表於 23-3-6 16:10
訓練
如果日日都練兩個鐘以上琴,一定好專心,同時用左右手可以訓練左右腦

唔使溝都應該自動飛埋去
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

上面有 JM 話名校唔谷學生 , 只係學生自己既能力 , 如果係咁 , 咁點解要咁辛苦爭位入去讀名校 , 既然學校都幫唔到

大宅

aryemyem 發表於 23-3-6 14:22
家校合作
除咗學校學術深
家長好大功勞

成功某程度上係要用金錢來堆砌

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BBG1 發表於 23-3-6 15:02
名校老師更hea
絕對係, 因為學生都外出找補習, 老師唔需要點去教書, 學生已經學咗.

男爵府

陪月勳章

學樂器唔係為咗做音樂家
而係培養興趣、發展左右腦
參加下樂團
不知幾開心

我仔學左七年小提琴
每日練一個鐘
專注力同反應非常好
完全唔使食乜乜專注力藥

仲有:
俾到錢佢學、佢又鍾意,咪學囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shirley784 發表於 23-3-6 16:24
上面有 JM 話名校唔谷學生 , 只係學生自己既能力 , 如果係咁 , 咁點解要咁辛苦爭位入去讀名校 , 既然學校都 ...

讀書唔係只為成績

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 shirley784 的帖子

學校氛圍,認識既人都唔同~

侯爵府

solim 發表於 23-3-6 15:58
以前讀庇理羅士,老師好hea, 我攞一個A 係墊底果班,冇任何參加活動嘅機會,老師睇唔起文科生,讀得一啲都 ...

下,咁差
我set個女目標係庇理羅氏呀。咁你同你d同學之後畢業發展好嗎?
我自己當年入唔到,入了第二志願,但成個中學都好開心,不過學校band one尾。

侯爵府

shirley784 發表於 23-3-6 14:18
純無聊想知 , 我自己以前讀果間係九流中學 , 只係見到一班好 hea 既老師 , 好差既校園設施 , 好差既管理 . ...

考第一 同考第尾分別囉 你想考第幾?

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 花木蘭s 的帖子

認同,學術/興趣都要不斷俾錢去提升

子爵府

回覆樓主:

唔好以偏概全,以為名校生只係比錢堆砌同普通人冇分別。

我認識嘅父母都係高學歷高薪,基因已經贏咗普通人,讀書氣氛好, 有鬥心自然遇強越強, 不少去留學都入了名校。學校以爭勝為目標,父母又點敢鬆懈,出錢出力,當然仔女都要絕對配合,呢啲堅持和毅力都唔係普通人可媲美。

珍珠宮

畀面勳章

hkgra 發表於 23-3-6 16:29
回覆 shirley784 的帖子

學校氛圍,認識既人都唔同~

绝对認同,名校生嘅人际网络好重要

侯爵府

2024年龍年勳章

經驗之談,名校收生全是頂尖(全班/級第一)的學霸、運動健將(港隊)、音樂天才等,父母多是中產或以上,要十分配合學校要求,老師唔使點教,若學生成績稍遜,就通知象長安排補習,課程心心普通學校深半年半至一年,學生對自己有要求及自律,我識的女拔生話自己90分很低,因為其他同學個個要98至100 !! OMG

翡翠宮

牛年勳章

識人在最頂尖兩間直資中學教,教師因為係合約制唔會太hea(怕無得續約),科頭唔似津校咁長年霸住個位會按業績換人,考得好既科年尾有花紅,所以士氣好會搏殺,女校果間直頭chur爆啲老師。
直資制度同津校好唔同,所以hea教既老師相對少啲,綜合朋友圈家長既經驗,最hea既係名官校。

首頁
12345...6

尾頁

跳至