自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 23-3-6 15:55
咪俾你個仔讀落去
其實佢無咩目標話想做既, 咁早轉去咩VTC
只不過避左個DSE, 幫學校減少左個最差既成績

班主任講左幾次如中五轉讀,就唔需要考DSE,,唔使同幾萬個學生掙位,我問班主任,如果轉讀VTC到時畢業,証書與傳統學校証書一樣,市場係認可的

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

3分鐘開始

22 三个老爸实验室发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) Ovp2o9Kzs6Tb5Rf (emoji) http://xhslink.com/YkGKSn,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

禁止訪問

伯爵府

以佢意願行先。
不過如果形容到咁差,DSE都可能全炒。
身邊親人朋友讀vtc 出嚟搵工都唔難,有門手藝反而工作path 有明標。入相應行業也易d。

珍珠宮

2024年龍年勳章

心語 發表於 23-3-6 16:07
班主任講左幾次如中五轉讀,就唔需要考DSE,,唔使同幾萬個學生掙位,我問班主任,如果轉讀VTC到時畢業,証書與 ...

由細到大成績都麻麻?
其實是幾時開始追唔上?

係咪課程用英文教,所以追唔上?
還是打機影響?

男爵府

bobomia 發表於 23-3-6 16:11
由細到大成績都麻麻?
其實是幾時開始追唔上?

小六開始差,中文教學

珍珠宮

心語 發表於 23-3-6 16:01
女仔定性些,我仔仲未有目標,唔知自已想點

同我個仔一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章

心語 發表於 23-3-6 16:13
小六開始差,中文教學

小六發生左d咩事?
幾時開始打機架?
中學係用中文教學?
科科都跟唔到?有無邊科好d架?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

建議同佢傾,尊重佢意願
如果決定繼續讀,都要比d心機出嚟…做家長唯有同佢傾下,比多d鼓勵佢…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

心語 發表於 23-3-6 16:07
班主任講左幾次如中五轉讀,就唔需要考DSE,,唔使同幾萬個學生掙位,我問班主任,如果轉讀VTC到時畢業,証書與 ...
我都唔識呢D
見身邊讀唔成書既, 上到中1, 2,3都唔返學了
佢地屋企人都迫唔到
一係宅響屋企, 一係出去做野, 一係無所事事唔知做乜
無個走去讀咩VTC

男爵府

bobomia 發表於 23-3-6 16:15
小六發生左d咩事?
幾時開始打機架?
中學係用中文教學?

小六果時佢做左個小手術,中學開始打機,佢係中文教學,之前英文都合格,其他全紅,今次英文都紅埋

珍珠宮

2024年龍年勳章

心語 發表於 23-3-6 16:22
小六果時佢做左個小手術,中學開始打機,佢係中文教學,之前英文都合格,其他全紅,今次英文都紅埋
...

小手術應該唔會影響到佢學習自信吧?

佢學習全紅係因為打機冇心機溫書?
你要揾出根源問題,先可以幫到佢

通常係成績唔好,跟唔上,跟住就冇心機讀。。。讀書攞唔到成功感。打機可以攞到快感同成功感,麻醉現實生活的不如意,同時間沉迷打機亦影響正常生活,如睡眠,惡性循環係朝早冇精神聽書,課堂更加跟唔上,成績更差。。。。

佢用好多時間打機?幾點訓?有無好好食飯?

大宅

心語 發表於 23-3-6 15:16
因阿仔讀書心散, 上堂遊雲,經常欠交功課, 遲到, 成績好差, 又唔肯去補習, 平時只打機, 有見過精神科醫生, ...

老師通常都係叫讀唔上嘅學生盡早轉走唔好留低,以免影響校內入大學率,對學校不利!
我係過來人分享一下,呀女當年都係咁中三被叫轉走,但我同呀女都堅持點都要中六考埋個DSE畢業,雖然成績唔理想,但起碼中六畢業,最後報咗八大院校其中一間學院讀FD,之後再上HD,HD搵到佢非常有興趣讀嘅科目,所以GPA取到好成績,繼而再可以駁返入U,最後degree畢業!
所以唔好咁快放棄!同小朋友傾下商量下之後嘅方向再決定!
加油(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

因阿仔讀書心散, 上堂遊雲,經常欠交功課, 遲到, 成績好差, 又唔肯去補習, 平時只打機, 有見過精神科醫生, ...

如果系我
現時最需要系解決責任感問題
欠交功課和遲到都牽涉責任感問題
以上兩個問題,系佢內在可以控制做到

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

phoebesin 發表於 23-3-6 16:31
老師通常都係叫讀唔上嘅學生盡早轉走唔好留低,以免影響校內入大學率,對學校不利!
我係過來人分享一下, ...

同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

1) VTC青年學院收15-24歲失學的人及中三畢業的人, 不論成績是否滿缸紅,
但要夠誠意及積極地去讀.
但他如上青年學院堂時仍然心散、欠功課多又不合格,會被勸退學或好難畢業( diploma)

2)中六考完DSE入去讀high diploma, 當然DSE成績好的收先.你兒子如DSE低分,
就冇機會入讀.
所以不要等到中六, 及早轉讀VTC

3)一定要由你兒子自己揀有興趣的課程去報. 唔好人地話IT好前途就去讀IT,
電腦工程科係好深, 有電腦工程天份, 物理學及數學高分才應付到.

如入非工程系的資訊科技課程,
用電腦做網頁、做剪片、音響效果等,
工作出路好窄

你和兒子做多些research才揀報甚麼.
要考慮自己興趣、課程難度及工作前景

大宅

首先同個仔溝通咗先,問清楚佢有冇諗過自己想做啲乜嘢,讀唔到書唔緊要嘅行行出狀元,最緊要唔好學壞。不過如果佢唔想轉校,就要問清楚佢到底想點?因為佢咁樣係嘥緊自己時間,其實讀唔到書學一門手藝都好好呀

男爵府

bobomia 發表於 23-3-6 16:30
小手術應該唔會影響到佢學習自信吧?

佢學習全紅係因為打機冇心機溫書?

佢每晚睇機差不多11,12點,12點後才睡覺,他吃量少,好偏吃,為了他打機問題,以以各方面的問題,我情緒好差,要看精神科醫生

男爵府

phoebesin 發表於 23-3-6 16:31
我係過來人分享一下, ...

恭喜你囡囡苦盡甘來,我也希望有甘的一天到來

男爵府

maymay220hk 發表於 23-3-6 16:34
如果系我
現時最需要系解決責任感問題
欠交功課和遲到都牽涉責任感問題

經常同他傾,但佢我行我素,沒有改進,激屎我

首頁
12345...15

尾頁

跳至