自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

fanny590 發表於 23-3-7 17:50
個大陸號碼係咪你架?
你要係大陸錢包度實名,用你回鄉卡,記得要寫簡體字,之後入大陸銀行戶口號碼同你開 ...

請問點解需要用簡體字?

別墅

Shellyxlk 發表於 23-3-7 21:24
請問點解需要用簡體字?

內地銀行名字是簡體,但香港手機是繁體,所以名字對應不了

侯爵府

Varanasi 發表於 23-3-7 22:58
內地銀行名字是簡體,但香港手機是繁體,所以名字對應不了

明白謝謝

子爵府

大力大力 發表於 23-3-6 20:55
我的微信也是用香港電話綁定,也可以挷定國內不同銀行。

至於大陸電話可能是之前用戶,沒有交電話費回收 ...

大力,想請教若果已用大陸手機綁到銀行咭開大陸錢包,若果在錢包電召滴滴,咁係咪司機都會睇到大陸手電聯絡我㗎?謝謝
因為到依家微訊賬戶都未轉到大陸手機號

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hihisasa 發表於 23-3-6 17:55
有無人好似我咁遇到咁問題㗎,開哂大陸號碼同戶口都綁唔到咭

問題1:幾年前開微訊是用香港手提,依家想改 ...

你唔駛改野架,只要叫朋友比1蚊人仔你加返內地咭就開到內地錢包
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 23-3-10 18:39
你唔駛改野架,只要叫朋友比1蚊人仔你加返內地咭就開到內地錢包

我開到內地錢包喇,但係微訊賬戶都係香港手提,暫時轉唔到大陸手提,所以諗緊若果返大陸call滴滴會唔會影響到,因為大陸call車司機有機會會打比我,我返大陸唔會聽香港手提

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hihisasa 發表於 23-3-10 18:54
我開到內地錢包喇,但係微訊賬戶都係香港手提,暫時轉唔到大陸手提,所以諗緊若果返大陸call滴滴會唔會影 ...

好似係用app聽電話,唔係收語音電話的

我睇返自己都係用香港電話喎

子爵府

cattz288 發表於 23-3-10 18:59
好似係用app聽電話,唔係收語音電話的

我睇返自己都係用香港電話喎

唔該哂,若果您賬戶都係用香港號碼,咁即係我都應該無問題

侯爵府

wcandtt 發表於 23-3-6 21:57
如果你喺中國銀行開,我見到係有專人幫你綁國內戶口去微信,你最好去問吓佢哋,因為佢哋真係好熟手。
...

這裏的中國銀行是指大陸的還是香港的?

水晶宮

jyjy1684825 發表於 23-3-10 20:23
這裏的中國銀行是指大陸的還是香港的?

大陸

首頁

尾頁

跳至