自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

beebeeiloveyou 發表於 23-3-6 19:06
樓主下次可以唔使太認真答呢啲同工作無關嘅問題
比個佢想要嘅答案算啦

應該咁講
個老闆係電話傾過幾句
佢講過呢份工有時要去應酬吓 佢仲問我飲唔飲得
今日面試 我冇諗過佢要一個早睡早起嘅乖BB

大宅

唔難答呀 感覺佢係同你吹下水咋喎
你有啲敏感
笑笑口同佢閒話家常咁就得啦
你點答老闆?

大宅

louisleung105 發表於 23-3-6 19:19
應該咁講
個老闆係電話傾過幾句
佢講過呢份工有時要去應酬吓 佢仲問我飲唔飲得

我同你差唔多年紀
我覺得一點好早
點會唔夠精神 年輕人既優點

複式洋房

dolceee 發表於 23-3-6 19:21
唔難答呀 感覺佢係同你吹下水咋喎
你有啲敏感
笑笑口同佢閒話家常咁就得啦

電話
我話因為之前遇過信用卡騙局 有不法分子偷左OTP 所以轉電話 但因為舊電話有好多聯絡 所以唔cut住
睡覺
因為我太早瞓我瞓唔著
以上真人真事

複式洋房

dolceee 發表於 23-3-6 19:24
我同你差唔多年紀
我覺得一點好早
點會唔夠精神 年輕人既優點

3字頭 我都唔扮年輕人

大宅

louisleung105 發表於 23-3-6 19:33
電話
我話因為之前遇過信用卡騙局 有不法分子偷左OTP 所以轉電話 但因為舊電話有好多聯絡 所以唔cut住
睡 ...

建議樓主了解下d面試技巧……
我都會interview 請我d下屬
d candidates 好少會咁答我
同埋一般會比較冷靜
其實個interviewer 未必係offensive一心想challenge 你
佢問你問題都係想俾機會你sell 下自己 俾信心佢請你姐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

試過兩個人見,坐兩邊夾攻,(我坐中間)開大冷氣(佢著羽絨),問我咩星座,願唔願意工作時要幫佢拎飲品,我唔覺委屈,覺得佢好低能

大宅

louisleung105 發表於 23-3-6 19:33
3字頭 我都唔扮年輕人

下?同你老闆比較,你咪年輕囉
就係要表現出你有energy ! 唔洗好早訓都好夠精神,玩又可以玩得夜,記性好做野快!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mariefish 發表於 23-3-6 19:48
試過兩個人見,坐兩邊夾攻,(我坐中間)開大冷氣(佢著羽絨),問我咩星座,願唔願意工作時要幫佢拎飲品, ...

我家人去見空中少爺,年輕人有d暗瘡
問:Why your skin like that?

我都唔記得左佢點回答
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

LOVEJELLY 發表於 23-3-6 18:29
咁後生點解係會考而唔係DSE?

Dse第一年嘅話今年係29歲,我細佬就係

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

crystal媽咪 發表於 23-3-6 19:51
我家人去見空中少爺,年輕人有d暗瘡
問:Why your skin like that?

空服或美容業係真係會在意呢樣嘢,想暸解長期係咁情況定間中皮膚差

但我嗰次係見文職工作,佢差在冇拎盞燈照我,佢又坐到成個大爺咁喎,個場面好攪笑

伯爵府

回覆樓主:

打工既,老板幾九唔搭白都要答架喇。有幾委屈喎

伯爵府

louisleung105 發表於 23-3-6 18:28
31歲

delete

複式洋房

dolceee 發表於 23-3-6 19:46
建議樓主了解下d面試技巧……
我都會interview 請我d下屬
d candidates 好少會咁答我

我自己都in過人
我之前請過一個人 語言藝術非常厲害
返工返左兩日 就quit 手腳仲要唔乾淨
之後請左個人B 非常老實 講到明自己揾唔到工 B最後都返左成年 冇咩出錯
我覺得事無不可對人言 老老實實答嘅
好過作個答案出來
加上 PA唔係講誠信咩?與其呃呃氹氹用啲咩語言藝術 不如大大方方講出來
得就得 唔得就唔得!

複式洋房

dolceee 發表於 23-3-6 19:49
下?同你老闆比較,你咪年輕囉
就係要表現出你有energy ! 唔洗好早訓都好夠精神,玩又可以玩得夜,記性好 ...

有講
我話我瞓2-3個鐘 第二日都好精神

水晶宮

畀面勳章

我同你遭遇少少似

n年前in天水圍某中學,個職位係某科目老師+訓導,最後in唔成,個女校長話,我各方面都好,但樣生得細個,佢話:你成個学生妹咁,做老师完全冇说服力,何況训導⋯⋯做老师個款要成熟,個樣生得細唔係好事…………………

之后话:希望你唔好介意

但我好其實介意你估我想個樣成個靚妹咁?

自此冇再搵教書工作,做了第二行

別墅

louisleung105 發表於 23-3-6 18:49
最後講到明唔會考慮我

玩嘢咩 呢啲真係嬲,浪費時間車錢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mariefish 發表於 23-3-6 20:02
空服或美容業係真係會在意呢樣嘢,想暸解長期係咁情況定間中皮膚差

但我嗰次係見文職工作,佢差 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

其實系甘,佢暫時請吾到人,覺得你ok 可以頂住先,咪繼續in 你囉,至於比人疾,我都試過,當時我話“吾緊要,我吾啱你要求,或者大家再考慮下”,跟住佢就叫我第二日返工

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

有試過啊!有份工1st in已經麻煩過人,
又做卷,成個鐘,啲題目煩到公開試咁,
之後gp in 又搞勁多花款,總共in左2個幾鐘,
後來先知仲有2nd in,
係未來上司親自in,
佢出左條高階學術問題,
面試前冇提示會考呢方面既野,
同份工本身唔算太related,
我嘗試答但答錯,
之後有虛心地話日後會惡補返呢方面知識之類,
但我兜一句,佢又串一句,話呢啲野唔係惡補就得,都要有腦袋先學到,
跟住我話對自己學野有信心,pick up新挑戰好快上手,
跟住佢又話咁都要我對你有信心先得架~
總之就狂踩
踩到我覺得自己一文不值咁...
我事後懷疑係咪考緊我抗壓力

佢最後係有俾offer我,
話覺得我好適合份工,
仲好急叫我準備返工,
後尾諗諗下都係算,人工都只係高依家少少,
出得呢招嚟篩人感覺上入去做都唔會做得好好受,
如果日日俾個上司咁樣質我,
我寧願搵過入份得舒服啲既工

首頁
12345...6

尾頁

跳至