自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我女其實六年級嘅時候都已經話去脊柱有啲彎, 去到中因疫情都未健康檢查過, 怕佢惡化,你哋有冇經驗有睇正骨或者物理治療嗎? 定再問健康檢查點樣

水晶宮

我有朋友個女就係6年級時健康檢查發現,健康院寫轉介信比佢去大口環覆診

子爵府

回覆 luckyQ 的帖子

快帶去兒童脊科基金檢查,www.ccf.hk/sscp,16歲或以下免費初步檢查。如有需要,要付費$150另約詳細檢查。我2個仔女寒背,參加了調整,阿女每星期去一次,剛完成治療。

珍珠宮

CheungKeeKee 發表於 23-3-7 09:57

快帶去兒童脊科基金檢查,www.ccf.hk/sscp,16歲或以下免費初步檢查。如有需要,要付 ...

好!thx

珍珠宮

快帶去兒童脊科基金檢查,www.ccf.hk/sscp,16歲或以下免費初步檢查。如有需要,要付 ...

個女就嚟16歲咁如果16歲以上?

大宅

luckyQ 發表於 23-3-7 09:15
我女其實六年級嘅時候都已經話去脊柱有啲彎, 去到中因疫情都未健康檢查過, 怕佢惡化,你哋有冇經驗有睇正 ...

我覺得另外可以再打去健康院約期,如果中等脊柱側彎,會轉介去大口環

子爵府

應該當成人,都有得檢查和調整,收費比學童貴些。成人檢查費$450。怎樣也比私家平得多,而且星期六日都開,好方便學生。
除了調整,平日也要勤運動,其實我們一般人也要做,個個都低頭族。

珍珠宮

CheungKeeKee 發表於 23-3-7 10:56

應該當成人,都有得檢查和調整,收費比學童貴些。成人檢查費$450。怎樣也比私家平得多 ...

係!謝謝

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

平時可以多做運動

禁止訪問

侯爵府

luckyQ 發表於 23-3-7 09:15
我女其實六年級嘅時候都已經話去脊柱有啲彎, 去到中因疫情都未健康檢查過, 怕佢惡化,你哋有冇經驗有睇正 ...

或者你可以自己喺屋企叫個女合埋對腳,跟住登直企喺度然後向前盡量彎腰向下, 睇下兩邊背脊會唔會好唔平衡,即一邊可能突起好多。我女一路都由學童保健度follow開, 啱啱琴日去完, 話因為一路都好似幾穩定, 而且月經嚟咗兩年, 高度每年都係高嗰1cm以內, 所以話佢骨骼生長已經基本穩定, 所以可以唔使再去跟進。

禁止訪問

侯爵府

khloe-wongwong7 發表於 23-3-7 22:45
係每年學童檢查會check?

我唔記得係咪由小五開始話佢有輕微則彎,跟住每隔半年至一年就番去覆檢一次,基本上係去影張好似等高線嘅圖,其間亦都影過一次X光片。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女由4年級定5年級已經話有輕微
脊柱側彎,去過照x ray,每半年要去照莫爾照片,到依家中2都只係5度左右,冇差到

大宅

我女都係有側彎問題, 請問會做乜治療?

大宅

FB 有個"香港椎夢社群組" ..你可以看看,有些資訊及分享...好有用...

大宅

我女12歲時都發現脊椎側彎,嗰時健康院寫紙去公院,每半年照一次同見醫生,follow到18歲已close file,一直chech住度數唔太多唔需要背脊揹架。

脊椎側彎可能係長短腳,要check清楚

大宅

我女S1嘅時候見到佢背後凸起左一邊,原來已經39度,但因為疫情,幾年冇去過健康院。我自己搵脊醫,再寫信做支架,阿女已經戴足2年,由39度去到30度,骨齢係4。所以醫生話仲要佢繼續戴支架。

珍珠宮

Nozomi806 發表於 23-3-9 08:49
我女S1嘅時候見到佢背後凸起左一邊,原來已經39度,但因為疫情,幾年冇去過健康院。我自己搵脊醫,再寫信做 ...

現在D支架點㗎?戴得辛唔辛苦?

大宅

luckyQ 發表於 23-3-9 08:55
現在D支架點㗎?戴得辛唔辛苦?

我私家做嘅,白色,有幾個洞可以透下氣。一日戴19小時,夏天比較辛苦,幾熱架,要著特別底衫。不過阿女已經習慣咗,可以照上PE堂,打波,行平衡木⋯⋯只係sit up, 彎腰動作做唔到,不過開學前已經同老師講咗。

首頁

尾頁

跳至