自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babytt2 發表於 23-3-8 14:25
港島其實只方便返工,所以好多港島人都的士出入

我就返工返學家人娘家全部都港島,除咗大學幾年過海
真係有需要至過海,因為公司同舊同學好多都係港島人,所以約親人食飯又係港島

的士出入都係嘅,因為車程唔長

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babytt2 發表於 23-3-8 14:19
自駕廣東省有什麼地方你覺得不錯呢?

因我都係主要走東莞惠州, 而且通常非週末去, 所以暫時都係去下商場或者一些特色小區, 東莞可以去松山湖華為歐洲小鎮, 真係好似去左歐洲, 另外東莞有個廣東33小鎮, 有好多特色餐廳
attach0/tmp/phpDIoo89
attach1/tmp/phpDseh5R
attach2/tmp/phpt2Su2z
attach3/tmp/phpNZy4Zh
attach4/tmp/phpXXC3XZ

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

restahaus 發表於 23-3-8 14:35
搭港鐵去羅湖站, 羅湖站去蓮塘口岸?

粉嶺,上水有巴士B7 去蓮塘口岸。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

SaSally 發表於 23-3-8 14:37
因我都係主要走東莞惠州, 而且通常非週末去, 所以暫時都係去下商場或者一些特色小區, 東莞可以去松山湖華 ...

松山湖我都有計劃去住番晚洒店,有冇好野食介紹下

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

andyman 發表於 23-3-8 14:46
松山湖我都有計劃去住番晚洒店,有冇好野食介紹下

我都只係遊湖, 無在附近搵食, 不過如果週末去真係要搵地方泊車, 我當日閒日去, 在松山湖烟雨停車場都好多車

翡翠宮

SaSally 發表於 23-3-8 14:52
我都只係遊湖, 無在附近搵食, 不過如果週去真係要搵地方泊車, 我當日閒日去, 在松山湖烟雨停車場都好多車
...

冇車,我打車去咋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

因我都係主要走東莞惠州, 而且通常非週末去, 所以暫時都係去下商場或者一些特色小區, 東莞可以去松山湖華 ...

好靚
放下自在

伯爵府

andyman 發表於 23-3-8 14:53
冇車,我打車去咋

打車有打車嘅方便, 唔洗處理架車, 叫車又方便, 國內各樣發展已經好好, 到處自由行旅遊好容易又唔貴

男爵府

chelsea_jbb 發表於 23-3-7 15:04
但上面食野平, 2xx蚊一家人食等如香港食1000蚊咁的排場, 環境, 賣相, 服務比香港好很多.
你香港200可以食 ...

兩佰蚊可以叫到3盒外賣冇嘢飲

伯爵府

cattz288 發表於 23-3-8 14:56
好靚

我依D手殘影相好差 , 我喺點評搵其他人影嘅相仲靚
attach0/tmp/phpWXC9Qj
attach1/tmp/phpO1pLy8
attach2/tmp/php4O6qgX
attach3/tmp/phpK9DbYL
attach4/tmp/phpubj1FA

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SaSally 發表於 23-3-8 15:03
我依D手殘影相好差 , 我喺點評搵其他人影嘅相仲靚

放下自在

翡翠宮

SaSally 發表於 23-3-8 14:56
打車有打車嘅方便, 唔洗處理架車, 叫車又方便, 國內各樣發展已經好好, 到處自由行旅遊好容易又唔貴
...

謝謝

珍珠宮

whywhite22 發表於 23-3-8 08:58
我想試下坐高鐵去桂林、武漢、張家界、貴陽,不過未有勇氣同時間,只係諗下
...

去呢啲咁遠嘅地點,唔知高鐵要幾耐同幾多鐵呢

珍珠宮

不錯啊

珍珠宮

SaSally 發表於 23-3-8 13:51
FB都有人分享點樣換大陸車牌, 完全唔洗搵中介做, 中介收成千蚊中介費, 其實自己攪只需幾十蚊

疫情前因工 ...

中介好搞笑架,帶你去做,其實同你自己做一樣,咁就賺千幾

水晶宮

芒果米池 發表於 23-3-8 15:23
去呢啲咁遠嘅地點,唔知高鐵要幾耐同幾多鐵呢
高鐵要4月1日之後先恢復長途車, 依家APPS睇唔到相關資料,我估要4-5個鐘左右, 單程600-700蚊度, 桂林(陽朔)近D會平D.

侯爵府

andyman 發表於 23-3-8 14:44
粉嶺,上水有巴士B7 去蓮塘口岸。

請問粉嶺定上水嘅b7站近火車站?方便啲

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

nicholasmom 發表於 23-3-7 16:12
通關后兩蚊一族北上,兩蚊黨攻畧:

由金鐘(或沿路各站)坐東鐵去上水(2元)

平好多,普通人北上幾錢

翡翠宮

ensureyip 發表於 23-3-8 15:59
請問粉嶺定上水嘅b7站近火車站?方便啲

粉嶺近一點, 在粉嶺中心。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

andyman 發表於 23-3-8 13:35
蓮塘商業城行去地鐵只有450米, 4分鐘點慢都行到了

我想話最多,最多5分鐘。

首頁

尾頁

跳至