自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

1 睇樓先知原來公屋係清水樓,有冇師兄姐可以教路點樣一步步搞掂公屋入伙前期嗰啲翻新工程?廁所、廚房、廳等係咪要各自搵唔同嘅師傅?我連去邊度搵師傅搞都唔知。

2 個流程係咪
a 油油 b 鋪地板 c搬入傢電 d 全屋清潔 就ok?使唔使另外搵公司除甲醛?定係油完油、搬埋新床開窗通風一至兩日都搞掂?

3經濟有困難,入伙目標以「住得人」就算,但計埋房署嘅翻新津貼、社署傷殘綜援比上公屋嘅人嘅錢,總共都係得~15000,想請教吓大家建議有乜方法可以用呢個預算搞掂搬新屋既搬運費、買基本傢電(床褥、床架、熱水爐、窗簾軌道、花灑、抽氣扇、雪櫃),油油同地板?

4上網睇過下資料,個個分享自己入伙經驗都話前期裝修2-3萬走唔甩,咁我得15000係咪連「住得人」都做唔到?
T_T 地板鋪日本城個小朋友地膠得唔得架?油油聽聞可以自己油,有冇人知道可以邊度買到油?

未試過接觸呢方面既野,一諗就頭痛,希望各位可以集思廣益,感謝~

水晶宮

回覆樓主:

而家的清水,你係咁2鋪下地下,搬野入去就住得,水電已有,你去申請煤氣基本就住得。

床,家電去fd徵,好鬼好,或機構都有免費2手。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

公屋唔係清水,廚房廁所做齊精裝,細單位無間房咋喎~

水晶宮

無錢咪用舊家私,原本無地方住,完全無家私?

珍珠宮

euruslam 發表於 23-3-7 19:32
1 睇樓先知原來公屋係清水樓,有冇師兄姐可以教路點樣一步步搞掂公屋入伙前期嗰啲翻新工程?廁所、廚房、廳 ...

可以買啲木地板自己鋪,當然甲荃唔好有

洋房

回覆 pauline_c 的帖子

社署同房署既人係咁叫「清水樓」,我都係跟機炸,不過佢間屋真係乜都冇…冇諗過連掛窗簾嗰條路軌都冇…仲諗住買日本城嗰啲浴簾頂住檔先,一掛就係,唔使訂窗簾。有冇人知道邊度可以訂製到窗簾個條「通」?謝謝。

珍珠宮

見你第二個post講行遠啲都唔得,你點自己裝修?
買油就容易,區區都有賣油的鋪頭,有啲五金鋪都有,又或者去旺角太子賣裝修材料果條街,好似係上海街,立邦陳列室都有。

洋房

係~之前一直都住社福機構,床架、床褥都係機構,得衣服、少量廚具跟身

水晶宮

euruslam 發表於 23-3-7 19:57

社署同房署既人係咁叫「清水樓」,我都係跟機炸,不過佢間屋真係乜都冇…冇諗過連 ...

12蚊店有

水晶宮

euruslam 發表於 23-3-7 20:13

係~之前一直都住社福機構,床架、床褥都係機構,得衣服、少量廚具跟身 ...

咁你徵二手,都好多人捐贈

水晶宮

木紋膠地板好容易舖,亦唔貴

洋房

回覆 白毛毛 的帖子

初步打算搵朋友,人地唔得閒嘅話就自己忍住痛,擔櫈仔企高/坐低啲慢慢油
本身諗住搵師傅,不過網上有啲人分享話依家油油搵師傅油一油都$8000,我寧願攞個$8000買熱水爐同洗衣機

多謝你話俾我聽邊度有得買油先~btw我多關節傷患,但都仲行得遠既,係痛姐

水晶宮

回覆樓主:

萬五只夠你鋪地下,地下加油牆起碼4萬

我覺得呢兩樣點都要整,傢俬可慢慢搞

可以先買床墊放地下訓,買張枱仔食飯

入左去住再儲錢買

水晶宮

回覆樓主:

牆可以唔油,房屋署應該油左深黃色
地下就水泥地

男爵府

回覆樓主:

連地下都用油油,比如牆同地下唔同色系。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

筆直有限,靠DIY同淘淘,入多d Facebook 免費谷交收谷,經常有人free傢俬 (運輸費安裝費就無得慳)

伯爵府

點都要整左地板先,因為如果遲下有傢俬你先再整就麻煩

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

地下水泥地如果有小朋友要注意物料厚d,用好耐唔好净係睇價錢。牆已有油可以不用整。厠所去水位只有一個,唔好整玻璃門難去水。厨房齊全+個過濾水器就可以。睡房可以用衣櫃間房,又平又實用(我用ikea)。

珍珠宮

嚟緊有消費券,用嚟補貼下囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

記得揀防霉油漆
同埋可以抹又唔甩既油

goldpiglet    發表於 23-3-15 04:02

首頁

尾頁

跳至