自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 23-3-10 16:01
你入返內地中國銀戶app可以睇下, 佢分左兩條數, 滙入果d亦都唔可以轉比人
...

唔係喎,我試過轉帳,國內嘅app度睇返,入同一個戶口啲錢同埋一齊用

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fanny2014 發表於 23-3-10 16:03
唔係喎,我試過轉帳,國內嘅app度睇返,入同一個戶口啲錢同埋一齊用
無寫凍結?
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 23-3-10 16:05
無寫凍結?

冇寫呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fanny2014 發表於 23-3-10 16:06
冇寫呀
咁我唔知係咪之前無, 因為我都係見人最近分享, 見到戶口係咁寫

放下自在

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

evip 發表於 23-3-10 08:44
唔知国內工商銀行係咪要用返工商轉呢?

兩地ICBC不互通的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ming1020 發表於 23-3-10 06:35
如果你唔介意俾手續費,微信都有匯款可即時到帳,每日最多匯一萬港幣(因為收款人冇內地身份證)
...

Wechat HK仲有滙款咩?之前話停咗㗎
21年嗰陣用alipayhk滙好方便,係個rate唔太靚,但勝在即時到帳

侯爵府

小倩 發表於 23-3-10 20:36
Wechat HK仲有滙款咩?之前話停咗㗎
21年嗰陣用alipayhk滙好方便,係個rate唔太靚,但勝在即時到帳 :good ...

有呀,已經通番但收款人持回鄉證就只限每次一萬

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小倩 發表於 23-3-10 20:33
兩地ICBC不互通的

清楚了。thanks.

會試下wechat 滙款。

珍珠宮

ming1020 發表於 23-3-10 21:00

每年上限?有無手續費?
滙入大陸錢包?

大宅

sezmok 發表於 23-3-9 11:24
唔知有冇人講過

自從支付寶改左要大陸身份證先先可以匯到戶口

其實最簡單係喺香港中銀開大灣區戶口戶口,咁樣就可以用中銀快匯免手續費匯錢返內地。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 23-3-9 12:08
我icbc,第一次call我話銀碼太少定唔識做,忘記了,之後都好順利
香港定內地中行call你 ...

E cheque ...,可以由HK 恆生出去大陸建行嗎? 有無要求要同名等? 要幾多日先收到入左戶口? TKS

中銀快匯入自己大陸戶口... 8號出左, 到今日都未入到
Stay Hungry , stay foolish !!

象牙宮

hinhin_ma 發表於 23-3-10 22:30
E cheque ...,可以由HK 恆生出去大陸建行嗎? 有無要求要同名等? 要幾多日先收到入左戶口? TKS

中銀快匯入 ...

入票只查係咪同戶口對名,之前見人話建行會收手續費,預最多3,4日收到

hinhin_ma    發表於 23-3-10 22:37
放下自在

大宅

想問下 有沒有人知 如何由大陸匯大額回港? 中銀肯唔肯做?

象牙宮

岩岩試wechat滙唔到自己大陸戶口喎,等退款中

侯爵府

無話可說 發表於 23-3-10 22:56
岩岩試wechat滙唔到自己大陸戶口喎,等退款中

你係香港微信匯,然後大陸微信自己收款?我上星期匯過ok喎,但就最多一萬港幣

有冇寫原因?

大宅

fanny2014 發表於 23-3-10 12:21
我喺香港自己嘅中國銀行app入面嘅中銀 快匯轉帳人民幣去返國內嘅自己嘅中國銀行戶口係冇問題嘅。
你想提取 ...

香港中銀免收手續費轉賬去國內中銀,但國內中銀要收手續費嗎?

侯爵府

sochui 發表於 23-3-10 22:05
每年上限?有無手續費?
滙入大陸錢包?

一年好似40萬,有手續費架好似30蚊/次,我都係急先用佢,因為即時收款,你微信綁邊個銀行就入個間銀行

侯爵府

tungngan 發表於 23-3-10 23:16
香港中銀免收手續費轉賬去國內中銀,但國內中銀要收手續費嗎?

香港中銀匯內地中銀經網上中銀快匯,兩邊都係同人名係免手續費

王國長老

綁HSBC唔得
綁BOC入到去上限1萬版面,但之後話只限二代身份証,都係滙款失敗
attach0/tmp/phpLBVCDj

attach1/tmp/phpATv5si

侯爵府

小倩 發表於 23-3-10 23:29
綁HSBC唔得
綁BOC入到去上限1萬版面,但之後話只限二代身份証,都係滙款失敗

唔通又變左,我係28/2匯過都ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊