自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

驚蟄已過,春暖花開。昨日(8日)「杭州法喜寺500歲玉蘭盛放」登微博熱搜。據報,這棵在杭州法喜寺門前的明代古玉蘭近日盛開,迅速晉升為新「網紅」,吸引不少遊客專門前去觀看「打卡」。

內媒報道,隨著春天的到來,又到了賞花的好時刻,而「望春花」玉蘭亦經已開放。在杭州,法喜寺的一株明代古玉蘭盛放,近日成「打卡」熱點,吸引不少遊客專門前去觀看,人頭湧湧。

這棵古玉蘭,擁有500多年歷史,從明代生長至今,平均冠幅達7.5米,樹高12米,樹闊280厘米。粗壯的樹幹爬滿青苔,寬闊的樹冠如同一把張開的巨型傘蓋,在空中向四周生長,綻放的花朵綴滿枝頭。

玉蘭對溫度較敏感,越向南開花越早,如北京會於5月時開花,在河南則4月開花,在上海3月開花,昆明則於2月開花。

[url=https://video.hkhl.hk/fcee5880bd ... c81a491f96b5-ld.mp4]視頻按此[/url]

**P.S.此玉蘭與香港嘅玉蘭花並不同。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

只有花冇樹葉

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

玉花季節,大家一齊試下養
attach1/tmp/phpLoNqFl

attach2/tmp/phpThvYL1

attach3/tmp/php9nWRSH

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港都有玉蘭,當然差好遠。

子爵府

回覆樓主:

我記得大埔公園都有玉蘭樹, 係粉紫色嗰隻

大宅

2023年兔年勳章

好靚
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

子爵府

回覆樓主:

好靚

子爵府

回覆樓主:

喺公園見到
attach0/tmp/phprXWKhj

公爵府

2024年龍年勳章

MC媽 發表於 23-3-10 07:48
我記得大埔公園都有玉蘭樹, 係粉紫色嗰隻

荃灣公園都有一、两棵。一時粉紅、一時雪白。盛開都幾靚嫁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

回覆樓主:

見到玉蘭就諗起四爺

珍珠宮

2024年龍年勳章

櫺囹桼 發表於 23-3-10 07:35
驚蟄已過,春暖花開。昨日(8日)「杭州法喜寺500歲玉蘭盛放」登微博熱搜。據報,這棵在杭州法喜寺門前的明 ...
500年, 好長壽~~

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

之前去北京頤和園影,真係好高雅
attach0/tmp/phpVCxfU1

伯爵府

2024勳章

櫺囹桼 發表於 23-3-10 07:35
驚蟄已過,春暖花開。昨日(8日)「杭州法喜寺500歲玉蘭盛放」登微博熱搜。據報,這棵在杭州法喜寺門前的明 ...

好靚

子爵府

好靚

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白色好靚
嘉道理有深粉紅色
attach1/tmp/phpzZnrYm

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得佢靚過櫻花

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

嘩! 超級靚!

男爵府

issychan1987 發表於 23-3-10 09:37
見到玉蘭就諗起四爺

Same here

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 23-3-10 11:00
我覺得佢靚過櫻花

我唔係櫻花超粉
咁啱時候去日本,都希望睇到嘅,有年咁啱4月去仲睇到
好記得在渡月橋(有點古風嘅遊客區),突然一陣大風帶來櫻吹雪,櫻花花瓣滿天飛,明明在舖內嘅遊客都即刻衝晒出街影相
果種浪漫同氣氛好難形容,原諒我文學修養有限,演繹唔到果一刻嘅感動

首頁

尾頁

跳至