自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我巳經睇左眼耳口鼻骨科風濕營養師,暫時去過香港大學深圳醫院同深圳人民醫院,而家post一d收費資料參考下,日後可能更新.感覺好先進,廉價為人民服務,向當地醫院同當局致敬

香港大學深圳醫院,專科常規診金100人仔,以下檢查或藥費另計:
耳鼻喉科

痛症風濕科

深圳人民醫院有一門診同二門診,名醫最貴一般收2百幾人仔診金,但我覺得常規專科巳經夠我用,未睇過名醫,常規專科一般25-50人仔.以下檢查或藥費另計:
根管治療(杜牙根)(大牙),睇左2次做完,共3000人仔左右

眼干症,收左600人仔,做4次,巳經係我覺得收得最貴,不過可能做完真係有用都唔定

另有眼藥水

另外鼻炎睇左耳鼻喉科,開左d藥順便叫佢檢查埋隻耳

最後因為身體多處不適,順便睇埋營養師,問下係未營養不良,做左身體成分分析

大宅

ic310 發表於 23-3-10 09:29
我巳經睇左眼耳口鼻骨科風濕營養師,暫時去過香港大學深圳醫院同深圳人民醫院,而家post一d收費資料參考下,日 ...

請問身體營養分析是什麼

子爵府

metrochung 發表於 23-3-10 09:42
請問身體營養分析是什麼

什麼是「身體組成分析」? 身體組成分析(Body Composition Analysis) 一種拆解身體狀況的方法。 透過分析身體內幾種核心的成分,包括脂肪、蛋白質、體內水分、肌肉量等,繼而準確量度脂肪量、肌肉量和體脂百分比的變化,以了解每一個人的健康狀況。

子爵府

不好意思,根管治療(杜牙根)(大牙)要三千元的話不是貴嗎?

子爵府

痛症風濕科>> 我估我媽都啱用要去檢查下. 謝謝你

子爵府

好多年前我係港大深圳醫院做過婦科身體檢查, 宜家好似無咗呢D體檢套餐了. 啱上去睇揾唔到.

子爵府

kolun 發表於 23-3-10 10:38
不好意思,根管治療(杜牙根)(大牙)要三千元的話不是貴嗎?

我覺得平,但可能係深圳黎講算貴,不過都係三甲醫院做令人安心d

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ic310 發表於 23-3-10 10:51
我覺得平,但可能係深圳黎講算貴,不過都係三甲醫院做令人安心d

直接上去睇得唔得?
我的生命由我主宰.

子爵府

waiyuktsoi 發表於 23-3-10 10:55
直接上去睇得唔得?
睇你睇咩,港大深圳醫院風濕通常walk in都仲有位剩,牙科就成日冇.預約左先好d. 港大果間牙科(口腔科)難約,人民醫院通常總有一d牙醫係約到

男爵府

回覆樓主:

真喺好平!平過做facial
醫院的醫護專業嗎?

子爵府

我巳經睇左眼耳口鼻骨科風濕營養師,暫時去過香港大學深圳醫院同深圳人民醫院,而家post一d收費資料參考下,日 ...

請問乾眼有冇好D?

子爵府

tigger_bb 發表於 23-3-10 11:10
請問乾眼有冇好D?
只係做左1次,暫時冇咩感覺,以前我一日對10個鐘電腦都ok.而家一日超過8個鍾就唔舒服,做完之後未試過對10個鍾電腦,暫時唔知效果.
牙做完杜牙而家冇痛,鼻都好左,耳就聽講2,3星期好

子爵府

蘭開夏道 發表於 23-3-10 11:04
真喺好平!平過做facial
醫院的醫護專業嗎?
我覺得都專業嘅,可能公立醫院都會有d公務員鐵飯碗心態,不過總體都ok.自動化程度應該領先香港.
值得一提嘅係,羅湖出境果陣會有班拉客的士大叫半價,其實高過市價幾倍,千其唔好上當,附近一定有正規的士

子爵府

過左近一星期,牙,耳,鼻,腳痛都有改善,不過眼干果度暫時都係差唔多,不過算啦,香港上次睇眼科睇左成千蚊都係冇乜用,可能我個眼干係比較難搞.而且個療程暫時只做左一次,等做埋其他3次再睇

伯爵府

ic310 發表於 23-3-10 11:02
睇你睇咩,港大深圳醫院風濕通常walk in都仲有位剩,牙科就成日冇.預約左先好d. 港大果間牙科(口腔科)難約,人 ...
請問點預約呀?

子爵府

9157 發表於 23-3-14 20:52
請問點預約呀?
微信搜香港大學深圳醫院,點掛號,再點預約掛號.
之前好似要先填個人資料,佢會有提示.
深圳人民醫院做法都類似

伯爵府

ic310 發表於 23-3-14 21:00
微信搜香港大學深圳醫院,點掛號,再點預約掛號.
之前好似要先填個人資料,佢會有提示.
深圳人民醫院做法都類 ...
Thanks

子爵府

不過都要提返買過醫療保險嘅話,內地整過可能會唔包.以前我年年洗幾千買醫保,而家我就覺得真係有d多餘.
慢性嘅返內地睇就得,急性都係call 白車,醫院唔會唔收,可以等病情穩定左再返內地跟.
不過對有錢人黎講都係睇返香港方便d

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

...TKS for sharing
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

強烈建議千祈唔好去深圳人民醫院,基本上冇事都話你有事,之後老屈你化驗幾十樣嘢,這就是國內文化

仲有香港大學醫院要睇你彩數,複雜嘅手術會由香港醫生操刀,質素同香港冇分別,但遇著啲大陸醫生,好多都好垃圾,仲係用緊大陸嗰套文化,兩間醫院我都去過,仲喺深大醫院做過手術

首頁

尾頁

跳至