自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 23-3-10 20:12
是的。
Trip是國際版,訂得嘅,用回鄉証一定可住。
Ctrip就要留意有冇寫只限大陸身份證

我就經 trip 都出事 可能訂太平

唔夠一個鐘即打俾我,話要cancel, 叫我訂第二間,我話貴好多喎,佢話會退差價,咁好?又真係退返成幾百蚊俾我

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-3-10 20:52
竟然有啲咁嘅事?
我以前返大陸用ctrip 訂過無數次,好彩冇出過問題
...

一般四五星級酒店肯定可接待港澳台,民宿和連鎖快捷酒店,有啲就唔得。

珍珠宮

andyman 發表於 23-3-10 20:02
訂到就住到,深圳無執得咁嚴,杭州上海真係好多都唔比外賓住。

捉得好勁的!又影相又證件,唔會有酒店敢博

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-3-10 22:49
之前用開BOOKING.COM 果D 訂房, 早星期去CTRIP(大陸版)到訂左下個月西安的酒店, 第1次用佢訂房, 雖然有得取 ...

最好用人民幣支付的信用卡(銀聯雙幣),因為如果是扣港元的,萬一取消退款,你會蝕來回差價。

子爵府

平平常常 發表於 23-3-10 22:51
如果只接待持有內地身份證住客,攜程係會清楚寫明。比例好低,通常係比較優惠價格嗰啲。
...

四川、西藏、北京…多唔比外賓住的,廣東就差不多冇乜限制。
如果整居住證,就有國民待遇。
現在大陸好多靚民宿,但成時唔接待港澳台。

翡翠宮

回覆樓主:

裝多幾個apps格價又無妨啫,唔洗咁單一,正如內地網購都唔好只玩淘寶。
attach0/tmp/phpy0pmF3

子爵府

我用wechat(大陸)入大眾點評揾酒店, 入面條款寫住只供大陸居民使用,咁請問香港居民用唔用得?有冇人知呀

伯爵府

andyman 發表於 23-3-10 22:09
trip.com 好多可以退的,訂的時間留意下,我試過當天早上12點先退。

我訂不可退的

珍珠宮

Yeelim 發表於 23-3-10 13:38
下星期想返深圳行下,住一晚,睇post,可以在ctrip訂房,想問下大家有無伏?有什麼要注意的?
...

好好

伯爵府

mizuho 發表於 23-3-10 20:36
用這些booking app就只訂4星以上嘅國際酒店
重點永遠係一分錢 一分貨,唔好訂最平嘅房,因為酒店一定係啲奇 ...

又未必,訂廈門揀左間青年賓館,三百左右,大堂咖啡室好靚好文請青feel ,房間設施清潔完全無問題,近車站,對比別的網站平幾成,其實主要比較同一間酒店價格

複式洋房

回覆樓主:

順帶一問,除咗ctrip,我見美團都有得book酒店,又多唔多人用呢,邊個多選擇又平d呢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cheongt001 發表於 23-3-11 08:55
順帶一問,除咗ctrip,我見美團都有得book酒店,又多唔多人用呢,邊個多選擇又平d呢
...

美團要睇清楚,有啲只接待大陸人。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 23-3-10 23:15
四川、西藏、北京…多唔比外賓住的,廣東就差不多冇乜限制。
如果整居住證,就有國民待遇。
現在大陸好多 ...

有d民宿可以直接聯絡佢,確認是否接受香港遊客入住。有個別酒店係唔接受外賓,但係接受港臺澳旅客。

伯爵府

Yeelim 發表於 23-3-10 13:38
下星期想返深圳行下,住一晚,睇post,可以在ctrip訂房,想問下大家有無伏?有什麼要注意的?
...

長期都訂ctip.com
依家正正住緊 感覺平過其他apps

大宅

MICLOH168 發表於 23-3-11 00:41
我用wechat(大陸)入大眾點評揾酒店, 入面條款寫住只供大陸居民使用,咁請問香港居民用唔用得?有冇人知 ...

唔用得

MICLOH168    發表於 23-3-11 20:36

公爵府

回覆樓主:

咁!選線上付款 定 到店付款呀?
是否選立即確認会好些?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

Jone_kuok 發表於 23-3-10 23:08
最好用人民幣支付的信用卡(銀聯雙幣),因為如果是扣港元的,萬一取消退款,你會蝕來回差價。
...

TKS... 好在用直接扣左大陸支付寶... 本身有張大陸信用卡, 3年無用被降低左用額, 5夠俾...
Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

cheongt001 發表於 23-3-11 08:55
...

要平就要格價,唔想煩可以唔理。不變定律

咁仲有藝龍、去哪儿、同程、飛豬、途牛、馬蜂窩……等等都可book

公爵府

回覆樓主:

我訂左了、 个網好易用、 真係click 幾下、 就訂好晒!

首頁

尾頁

跳至