自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ann50 發表於 23-3-10 23:49
我見過啊 好細部要1600人仔,然後我係淘寶買左部9陽洗碗機1千人仔,專黎洗bb奶樽同餐具。大人嘅用大p洗。 ...

奶樽係咪垂直擺放?全部奶樽都吾乾淨?或是部分吾乾淨?假設當「井」字形擺放,有無發現邊個位置嘅奶樽洗得吾乾淨?

Love and Kindness are never wasted.

大宅

虎到金來勳章

babycam 發表於 23-3-11 00:14
奶樽係咪垂直擺放?全部奶樽都吾乾淨?或是部分吾乾淨?假設當「井」字形擺放,有無發現邊個位置嘅奶樽洗 ...

係啊 全部垂直放,唔係擺邊個位置唔乾淨,係樽入面唔乾淨。洗完烘乾但部機永遠都烘乾唔晒,樽入面雖然冇奶但個樽好似冇手洗咁令,有一層蒙,而且又好似有陣味(唔知關唔關同埋啲粥仔碗一齊洗事)

珍珠宮

SforSylvie 發表於 23-3-10 15:31
洗奶樽要乾淨又消毒,手就得一對
老公要返工,奶奶好好人,但始終有心冇力
如果直接用屋企部洗碗機洗奶樽/B ...

點解要4、5轉一日?個奶樽清毒機基本上可放6個樽。 當年10個樽都照放(打直「涉」係樽與樽之間), 臨瞓前一次過烚就可以了。

子爵府

babycam 發表於 23-3-11 00:09
同你差不多呀,每兩至三星期用德國Domol 洗碗機專用清潔劑去清洗做保養,即使係兩、三個星期先清洗一次但 ...

我用大P,用finish洗機液,唔知係呢隻finish既問題,還是點,用高溫強洗mode洗,洗完拆返去水位既底版出來,依然油立立,搞到我有d擔心d碗洗得唔乾淨,但摸落d碗係爽既。洗機液本身建議一個月洗一次,我已自己三個星期洗一個。

公爵府

好媽媽勳章

用洗碗機洗要轉濶口樽,大隻既洗得好啲

男爵府

奶樽用完即刻洗
差不多時就蒸待用
有蒸好樽機其實已好方便

男爵府

mcdullyiu 發表於 23-3-10 15:44
點解一日要蒸咁多次?可以幾餐奶食完先一齊蒸,唔會得2個奶樽掛?

我一開始都係得兩個奶樽,用咗幾日發現唔對路,洗到人都癲,感覺無時無刻都洗緊奶樽,即刻衝去買多10個,所有問題解決晒,一日洗一次就得啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可以啦,又有熱水洗又焗亁,驚嘅可以買部細嘅專用,唔洗其他嘢

珍珠宮

Ann50 發表於 23-3-11 01:19
係啊 全部垂直放,唔係擺邊個位置唔乾淨,係樽入面唔乾淨。洗完烘乾但部機永遠都烘乾唔晒,樽入面雖然冇奶 ...

可能奶樽口比較窄,噴水肩啲水柱無辦法射入去,所以啲奶樽洗吾乾淨好似有層霧懵查查

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

singdream 發表於 23-3-11 02:58
我用大P,用finish洗機液,唔知係呢隻finish既問題,還是點,用高溫強洗mode洗,洗完拆返去水位既底版出來 ...

我係美的10套機每晚只開一次機洗碗,去水位無油漬無滑潺潺水垢。不如你試下轉用其他牌子嘅洗機液試下有無改善,洗碗機谷友介紹德國Domol 同Denkmit洗機液性價比finish高,所以我無用過finish

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我懷疑樓主得兩個奶樽,屋企冇奶樽消毒器,每次用完就奶奶洗,再攞去用熱水蒸,所以每日要蒸幾次。

子爵府

babycam 發表於 23-3-11 10:03
我係美的10套機每晚只開一次機洗碗,去水位無油漬無滑潺潺水垢。不如你試下轉用其他牌子嘅洗機液試下有無 ...

好的,買來try下先,thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

點會一日蒸4、5次奶樽,
除非你得一個奶樽?

別墅

我自己就唔會咁揀...到大個左開始食大人野就可以

男爵府

leyangel 發表於 23-3-10 16:10
本身用緊Finish 凝珠,夠唔夠乾淨?

我洗奶樽會用ecostore…

首頁

尾頁

跳至